Een Koekje van eigen Degeneratie

PaulTerwijl in het Nederlandse de zwartepietendiscussie nog voortkabbelt, lopen in Zweden de gemoederen wederom hoog op over de vermeende racistische kenmerken van peperkoek . Ja, u leest het goed.

Lucia optochten zijn Kersttraditie in Zweden. Op 13 December gaat de lichtheilige, Lucia, rond met een kaarsenkroon op en trakteert op zoete broodjes en peperkoek. De heilige wordt vergezeld door lichtmaagden en sterreknapen, die allen gekleed gaan in wite gewaden. De knapen dragen ook nog een witte puntmuts, wat het geheel kan doen denken aan een KKK manifestatie, maar daar gaat het niet over.

Peperkoekkostuum

Peperkoekkostuums: Erg aanstootgevend

Waar het over gaat zijn schoolkinderen van 9 à 10 jaar, welke in Zweedse basisscholen meestal de Lucia optocht verzorgen. Jongetjes van die leeftijd willen vaak geen witte soepjurk dragen, maar daar kwam men in het verleden aan tegemoet door de kinderen toe te staan ook mee te lopen verkleed als kabouters of als peperkoekmannetjes (of -vrouwtjes, we discrimineren niet) en alles was goed.

Totdat een overijverige Zweedse schooladministratrice in 2012 eens goed keek naar die peperkoekmannetjes (die in Zweden al zeker 100 jaar worden genuttigd tijdens de Kerstperiode). En, maar nee, die poppetjes zijn bruin!!! Schrik alom. Terstond begonnen sommige schoolbesturen in Zweden kinderen te verbieden in de optocht mee te lopen in peperkoekkledij en het uitdelen van peperkoekjes werd afgeschaft, want sommige landgenoten zouden er aanstoot aan kunnen nemen.

Even voor de duidelijkheid, er bestaat in Zweden geen actiegroep Stop de Peperkoek. Er zijn nog nooit demonstranten gesignaleerd bij Luciaoptochten die boe roepen vanwege de aanwezigheid van peperkoekfiguren. Zweden’s slavernijverleden is uiterst bescheiden, vergeleken bij het Nederlandse, en niemand heeft ooit gesuggereerd dat peperkoekfiguurtjes iets met slavernij te maken zouden kunnen hebben. Ook in Nederland is er niemand die speculaas- of taai-taaipoppen wil verbieden. Sterker nog, zelfs in de Verenigde Staten, waar men toch uitgebreide ervaring heeft met racisme en het ontmaskeren ervan, is er practisch niemand die aanstoot neemt aan peperkoekfiguurtjes, of aan kinderen verkleed als peperkoekjes.

Neen, het betreft hier een uitwas van de Zweedse vrees om ook maar iemand te krenken, welke in het onderwijs erg nadrukkelijk aanwezig is. Ironisch genoeg heeft deze preventiedrang het tegenovergestelde effect. Wat de betreffende schoolbesturen zich niet realiseren, is namelijk dat zij in feite discriminatie op huidskleur aanmoedigen door de kleur van een koekje als aanstootgevend te bestempelen; bruin mag niet meelopen, wit wel.

Desondanks speelt het peperkoekverbod nog steeds hier en daar aan Zweedse scholen, al beweren de schoolbesturen nu dat men geen peperkoekfiguren (en soms ook geen kabouters) meer toelaat om de reine Luciatraditie te bewaren.  En dat peperkoekjes niet meer worden uitgedeeld is omdat er kinderen zouden kunnen zijn met peperkoekallergie, zegt men.

Een heer neemt hoofdschuddend nog een koekje bij de thee…

This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Een Koekje van eigen Degeneratie

 1. Hans says:

  Beste Paul, las dit weer zeer leuke stukje en heb vanwege 5 december meteen doorgeplaatst naar http://thailandtref.com/zwarte-piet-denkende-zweden/. Hoop dat je hiermee kunt instemmen/tevreden over bent. Groeten. Hans

  • @Hans,
   Geen bezwaar, alleen was je zo snel, dat je een eerste versie met tenminste één spelfout hebt overgenomen ;-). Prettige pakjesavond, voor zover daar in de zondoorgloeide Thaise dreven aan gedaan wordt.

 2. Cor Verhoef says:

  Het zou allemaal verboooooden moeten worden, Wanneer alles verboden wordt, heeft niemand ooit ergens meer last van.

 3. Rob Alberts says:

  Thee leuten?
  Weten wij wel hoe theeplukkers worden uitgebuit ???
  Welke onverlaat durft deze slavendrank nog te drinken?

  Bezorgde groet,

 4. Anton Lustig says:

  Sorry, maar poep is ook bruin.
  En wat te denken van roggebrood.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s