Standplaats Tornio: Korundi

PaulHet meest noordelijk gestationeerde Triumviraatlid kon helaas geen vlucht boeken naar Rangiaotea of een dergelijk koel paradijs. Ik was gedwongen de tropische hitte te trotseren die ons uit het zuiden op het goed geïsoleerde dak is gestuurd, gemeen hoor. Normaal verblijf ik tijdens warme dagen zo lang mogelijk in mijn kantoor, want dat heeft airco, maar nu ik gedwongen ben vakantie te vieren, moest ik wel iets uitstapperigs ondernemen. Ik besloot dan maar een bezoekje te brengen aan het Korundi kunstmuseum in Rovaniemi, aangezien ik het kunstmuseum te Tornio al vele malen bezocht had.

Het museum is gevestigd in de voormalig streekbusremise; het is dus een interessant gebouw en goed geschikt als tentoonstellingsruimte (en had airco al kon die de zinderhitte maar nauwelijks de baas!). De collectie is naar mijn smaak evenwel te nieuwerwets. Ik houd niet van kunstwerken waaraan ik zou voorbijlopen op straat, omdat het op schroot lijkt, of waarbij je afhankelijk bent van de beschrijving om uit te vinden wat het in hemelsnaam voor moet stellen. Wat dat betreft is het kunstmuseum in Tornio beter, want hun eigen collectie stamt vooral van rond de eeuwwisseling.

Enfin, hier zijn een paar plaatjes die ik wel interessant vond. Helaas kan ik geen plaatje weergeven van de mooiste objecten (een houtsculptuur van een wolf en een brons van een vrouw die geknield op de grond de krant ligt te lezen), omdat ik die door tegenlicht niet goed in beeld kon krijgen:

cof

1. De vrouw rechts is een zelfportret van de kunsternaar. Ze is gespecialiseerd in lelijkheid en rolpatronen. Wat lelijkheid betreft is ze in deze schilderijen geslaagd, medunkt.

 

cof

2. Het minimale van deze tekening vind ik mooi, die veeg kleur erdoor hoef van mij niet.

 

cof

3.a Een machientje dat voortdurend patronen in het zand harkt.

cof

3.b Het lijkt mij dat je hier niet snel op uitgekeken raakt, vooral deze onder de tafel is mooi.

 

cof

4. Een potloodtekening naar oude sovjetpropagandabeelden. Van veraf lijkt het net een foto.

 

cof

5. a Twee werken van een kunstenaar die werkt met papier en textiel op een houten ondergrond.

cof

5.b Ik vond het aanduiden van personen mooi gedaan.

 

cof

6. Tja, wat het is weet ik niet, maar het zag er wel vrolijk uit.

Na het museum ben ik linea recta naar het naastgelegen busstation gewandeld en heb de eerste bus terug naar Tornio genomen alwaar het tenminste enkele graden minder heet is dan in Roi.

This entry was posted in Kunst / Muziek, Paul Nijbakker, Standplaats Tornio. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s