HANS VAN WILLIGENBURG: EEN BIOGRAFIE.

CorHans Caius Bertrand Theofilus van Willigenburg werd op 18 augustus 1942 geboren in een gezin van zonnebankpioniers aan een kwalijk riekende gracht te Amsterdam.

Al op zeer jonge leeftijd kreeg Hans belangstelling voor de quantum-mechanica, sterrenkunde en nano-technologien, interesses die hem later zeer van pas zouden komen als presentator van ‘Koffietijd’.

Na een langdurig verblijf in Parijs en Marseille, waar hij werkte aan piepkleine Eiffeltorentjes die met het blote oog niet te zien waren, werd hij ontwaard door KRO-coryfee Aad van den Heuvel. “Die bronzen stem, die geruststellende oogopslag, die goddelijke kaaklijn gecombineerd met een encyclopedische kennis van het heelal, waren voor mij het summum van kwaliteiten die een radio-omroeper moet bezitten”, herinnert van den Heuvel zich vele jaren later, gezeten op het balkon van zijn modale chalet in Liechtenstein.

Hans en Mireille

Hans met Mireille Bekooij tijdens het programma 'Koffietijd'. Er werd wat afgezopen daar..."De koekjes flikkerden we altijd in het klapvee" zou Hans later schaterend bekennen...

Als presentator van radio programma’s “Dat Kun Je Niet Menen”, “Laat Maar Zo” en “Het Hoeft Niet Meer Van Mij”, programma’s waar bellers hun relatieperikelen uit de doeken deden, steeg Hans als een meteoriet in de rangorde van het Hilversums partriarchaat en het duurde dan ook niet lang of hij werd door de KRO gevraagd om als televisieomroeper te werken.

De daaropvolgende jaren groeide Hans uit tot een KRO-boegbeeld van formaat, niet in de laatste plaats omdat de programma’s die hij aankondigde, met een stem als een klok, een da Vinciaanse kaaklijn, een oogopslag die terminaal zieke bejaarden weer hoop gaf en een gelaat dat zonnebank exploitanten miljoenenomzetten deed draaien, ook altijd daadwerkelijk werden uitgezonden, geheel volgens het spoorboekje van de KRO micro-gids. Van Hans’ programma-aankondigingen was nooit een letter gelogen.

Over zijn homosexualiteit heeft Hans nooit moeilijk gedaan. Zijn vaste vriend, Erik Vlinder, een gewezen kapper/balletdanser/mode ontwerper, heeft altijd volgehouden ‘zo hetero als de neten’ te zijn, tot groot verdriet van Hans.

En toen was er “Koffietijd”. Samen met de voormalige KLM stewardess Mireille Bekooij presenteerde Hans dit 7 seizoenen lang draaiende ochtendprogramma, waarvoor talloze honderdjarigen uit hun coma herrezen om getuige te zijn van het ochtendvuurwerk van gezelligheid dat dagelijks miljoenen huiskamers en bejaardencentra bereikte.

Dat ze beiden de George Baker Beker voor het beste Nederlandse ochtendprogramma wonnen, verbaasde dan ook niemand.

Vandaag de dag werkt Hans met Gordon in het diepste geheim aan een nieuwe televisie show. “Het is een show over ‘gevoel’ en wat je ermee moet. Meer zeg ik niet” aldus Gordon, in de Telegraaf.

This entry was posted in Biografie, Cor Verhoef. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s