Ik vertrok, ik zag en ik vertrok weer…

Wanneer je, zoals ik, in Thailand woont, is het niet logisch dat je naar de Nederlandse televisieprogramma’s gaat kijken die uit de keuken van de Grootste Familie van Nederland komen. Ik zou eigenlijk liever zeggen dat dat zelfs niet logisch is wanneer je wel in Nederland woont , maar dat terzijde. Gisteren, oh lezer, heb ik echter 7 afleveringen van het TROS programma “Ik Vertrek” non-stop achter elkaar bekeken op de heimwee-site   “Uitzending Gemist . En het was prachtig. Man, man, wat heb ik genoten. Ik heb nog nooit zoveel verhuiscontainers op 1 dag gezien. Nimmer heb ik zoveel mensen elkaar zien omhelzen, zien aflebberen, op de rug zien kloppen en nooit heb ik zo vaak het zinnetje “hier doejut allemaal voor he?” uit horen spreken, veelal begeleid door een zonsondergang en salsa muziek.

Voor de cultuurbarbaren onder U, die niet weten over welk programma ik het, heb, zal ik het format van deze Televiklierring-kandidaat even uit de doeken doen:

Nederlandsch stel/gezin besluit om definitief naar het buitenland te vertrekken, omdat het stel/gezin de eeuwige vaderlandse tegenwind, de bladeren op de rails, het jachtige leven, Gerrit Riemstra, Wilders / halal-slagers, de schoonmoeder, de NS-omroeper, en de nepzomers al jarenlang kotsbeu is en hun droom om hun vinex woning aan de Cote du Sloot, te vervangen door een B&B aan een azuren kust waar willen maken. Cameraploeg volgt de ondernemende ondernemers maandenlang tijdens de voorbereidingen (die vaak langer duren dan het uiteindelijke verblijf in Costa Croketta), het verblijf  – vaak niets minder dan een uitputtingslag in het verkrijgen van vergunningen, getreiter van corrupte ambtenaren en een oceaan aan andere narigheid, veelal het gevolg van misverstanden in het kielszog van taalbarriere en cultuurverschillen – en de onvermijdelijke aftocht (daar hoopt de producent op althans) terug naar het door westenwinden gegeselde Nederland, dat, bij nader inzien, toch zo beroerd niet is.

Na een marathonzit van drieenhalf uur “Ik Vetrek” kon ik niet anders dan concluderen dat Nederlanders toch wel een ondernemend volkje zijn hoor; De familie van de Kaart wil een resort openen op Curaçao, waar de gasten “nudistisch kunnen recreeren” (bewoners van Curaçao “not amused”), het echtpaar Rinus en Karin Korstjes wil een lichtgewichtvliegtuigjescentrum  beginnen in de Karpaten vanuit een zojuist aangekochte boerderij in een gehucht in Bulgarije (nepcontract, geld weg), en het beminnelijke stel Frenk en Liesbeth Kralenboer willen een bar beginnen op een Grieks eiland, om “lekker te chillen”, (Liesbeth krijgt heimwee naar Nederland, blaast de aftocht, Frenk blijft achter en blaast drie maanden later de aftocht, heimwee naar Liesbeth).

Opvallend is dat je bij degenen die het niet redden, tijdens de eerste minuut al weet “dit wordt niks, dit wordt een ramp”. De slachtoffers, want dat zijn het – wie is er nu zo gek om hun aanstaande demise te laten filmen om het vervolgens wereldkundig te maken via de Grootste Familie van Nederland? – praten zich konstant moed in: “Is het niet geweldig, die ruisende palmen in december?” zucht Chantal na een uitputtende dag om onvindbaar barmeubilair te vinden en van het kastje naar de muur te zijn gestuurd door de tegenwerkende lokale bureaucratie. “Dit gaat ‘m  worden”, zegt Fred, terwijl hij voor de twaalfde keer een kantoor binnenloopt voor een vergunning om een fontein te kunnen aanleggen op de patio. Twee minuten laten staat Fred buiten; “Manana. Stelletje apen hierzo.”

De volksverhuizers die het wel lijken te redden in de onbekende dreven, hebben in alle gevallen een flinke baal geld op de bank staan.

“We hebben onze villa verkocht en ik heb mijn spatlappenfabriek overgedaan aan mijn broer”, zegt Raoul van Venninckhoven met geaffecteerde stem, terwijl hij over zijn leesbrilletje over de maquette van het resort met golf course heen tuurt dat hij gaat aanleggen op het Caribische eiland Grenada. Raoul gaat niet voor de zon. Raoul weet niet eens dat er tegenwind en NS omroepers bestaan. Raoul gaat voor de poen. That’s the spirit, Raoul.

Raoul’s haast onzichtbare telefoon gaat af. Het is zijn vrouw, Ageeth. “Hoezo geen Internationale school voor de kids? Dan bouwen we die toch gewoon zelf”.

Hier doejut allemaal voor, he?

NB: Ik heb alle personages en situaties uit mijn duim gezogen, behalve het Curaçaose nudistenoord, maar daar heb ik de namen van de ondernemers gefingeerd.

This entry was posted in Cor Verhoef, Jeremiades and tagged , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Ik vertrok, ik zag en ik vertrok weer…

 1. jan de jongh says:

  Hallo Cor,

  En nu heb je heimwee naar Nederland??? Nu nog een tv ploeg tijdens de regentijd bij Cor op bezoek en nog even langs Cambodia en de ondernemerszin van de nederlanders zakt in als een slechte pudding. In ieder geval voor Thailand en Cambodia. Ik blijf toch maar lekker in Sihanoukville.

  groeten,

  Jan de Jongh

 2. cor verhoef says:

  Haha, nee hoor, geen heimwee. Integendeel. Maar televisie leent zich wel vaak voor een blog. Ik ga vaker Nederlandse tv kijken. Had ik al 15 jaar niet meer gedaan. In Nederland keek ik ook nauwelijks tv. Maar toen blogde ik ook nog niet,

  groet,

  cor

 3. Richard says:

  Doe het nou niet Cor, kijk nou geen Nederlandse tv. Het ging net zo goed met je! Je weet niet wat je opentrekt…

 4. cor verhoef says:

  Richard, ik vond het een openbaring, echt. Ik ga door. Ik zit hard na te denken over een DWDD verhaal.

 5. Ik ken dit programma alleen van horen zeggen. Ik verkeer namelijk in de gezegende situatie dat we geen Nederlandse TV kunnen ontvangen, zelfs geen BVN, en die “uitzending overgeslage” website heb ik nog nooit opgegoogled. Wij kijken hoofdzakelijk TV5 (La chaîne francophone!), voorheen ook BBC World, maar die zender werd bij de gedwongen overstap op digitale TV (pure diefstal) in een liefhebberspakket (niet gratis) gestopt en ik vertik het om de kabelmaatschappij te betalen voor gratis zenders. TV5 en het hallelujahkanaal laten ze in het basispakket zitten want daar kijkt in Finland toch geen hond naar (denken ze).

  Ik vermoed dat ik tijdens mijn aanstaande bezoekje aan de oude stee wel weer voldoende indruk zal opdoen van het niveau van het uitgezonden vermaak in de Lage Landen om jaren toe te kunnen.

  Weer een blogje als vanouds, Cor.

 6. cor verhoef says:

  Paul, je kunt al die Nederlandse programma’s gewoon via het internet bekijken op je computer. Dacht je dat ik hier televisie kijk? Kom nou toch. Ik kijk al tien jaar geen tv meer. Google “uitzending gemist” klik erop en voila, de Tros, DWDD et al liggen aan je voeten. Aanrader: Van Dis in Indonesie. Prachtreeks. 8-delige serie van de VPRO over van Dis tijdens een 16 weken durende reis door het land van zijn ouders. Absolute Toptv van mijn geliefde VPRO. De VPRO komt naar je toe deze zomer!!!!

 7. Anton Lustig says:

  De trosserigheid spat er weer vanaf, Cor! Smakelijk leedvermaak!

  De door jou genoemde slachtoffers zijn wel allemaal behoorlijk vermogend, valt mij zo eventjes op. Randfiguren zoals ik die het desondanks toch redden zijn dus een ander verhaal, maar ik ben dan ook een Triumvierater.

  Ik kijk nooit TV, uit welk land dan ook, en de internetverbinding is doorgaans te slap om de on-line tv te kunnen proberen.

  ‘k Heb niks geen heimwee ook. Ik woon niet “in den vreemde”, ik woon gewoon “hier”.

  • @Anton,
   Goed gezegd; ik woon ook hier en zelfs wanneer ik straks naar daar ga verhuizen woon ik desondanks nog steeds hier, is dat niet enig? Net als de overige triumvieraatleden kan ik geen plaatje inplakken met de boodschap “Daar doekut allemaal voor”, alsof het een opgave is om “hier” te wonen.

   • cor verhoef says:

    Helemaal precies. Plus mensen die denken dat het allemaal zo kut is in Nederland, vergeten dat ze later, 12000 km verderop, weer met zichzelf opgescheept zitten. Ze denken uit Nederland te vluchten, maar eigenlijk vluchten ze van zichzelf. En dat kan niet.

  • cor verhoef says:

   Anton, da’s waar, zelfs “de armen” onder de landverhuizers die geetaleerd worden in het programma, hebben minimaal een paar ton, na de verkoop van het huis plus de nodige spaarcenten. En ze zijn na drie maanden weer thuis. Waarom? Omdat ze helemaal niet van plan waren om Nederland te verlaten. Ze wilden alleen een “avontuur” en avonturen hebben meestal een begin en een eind..

 8. Het is een programma dat ik niet meer wil zien. Sowieso willen ze meestal naar een of ander veel te warm land en verklaar ik ze voor gek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s