De Blauwe Ster met het Rode Haar (Vijfde Boekske)

PaulBoekomslag ZweedsDeze maand kwam deel vijf uit in Jan Guillou’s ambitieuze romanserie, De Grote Eeuw. Het boekske heet Blå Stjärnan, letterlijk vertaald De Blauwe Ster, of gewoon Blauwe Ster. Deze titel refereert aan de codenaam van de hoofdpersoon, die de Zweedse verdedigingsorganisatie van dezelfde naam als dekmantel gebruikt in het verhaal. De Zweedse Blauwe Ster was een vrijwilligersverband dat in oorlogstijd de dieren in de krijgsmacht (meest paarden) verzorgde. Het was oorspronkelijk de Rode Ster (analoog met het Rode Kruis), maar tijdens de Winteroorlog werd dat veranderd omdat de soldaten geen verschil konden maken tussen de ster van de dierenverzorgers en die van het Rode Leger!

De hoofdpersoon in dit boek is Johanne, de oudste dochter van Laurits Lauritzen die de hoofdrol speelde in deel vier. Het verhaal beschrijft dezelfde tijdsspanne, de Tweede Wereldoorlog, maar nu dus vanuit het perspectief van een vrouw. Aan het begin neemt de schrijver wat bladzijden om dat oogpunt uit te werken, maar Johanne is uiteindelijk niet erg anders dan alle andere Guillou helden. Ook zij is meervoudig getalenteerd, erg aantrekkelijk en slaagt in al haar ondernemingen. Zo heeft ze een doktorsgraad in literatuur, spreekt drie talen vloeiend, is een briljant spion in het Noorse verzet en een kapitein in het Britse leger en nog veel meer. Onder haar vrienden en bekenden rekent ze onder anderen de dichters Karin Boye en Gunnar Ekelöf.

In dit boek grijpt Guillou terug op zijn oude stiel uit de Hamilton-dagen, de spionage roman. De spanningsboog van het verhaal is verdeeld over een handvol illegale operaties geïnterpuncteerd met momenten van ontspanning in de familiekring. Het verhaal loopt lekker en de historische achtergrond blijft ook meestendeels op de achtergrond. Dat kan, omdat de grote gebeurtenissen en veel van de bijfiguren al in deel vier de revue passeerden, wat het aanvankelijk wat lastiger zal maken om in het verhaal te komen voor degenen die dat vierde boekske niet hebben gelezen.

Wat het werk gemeen heeft met deel drie is dat het  nogal abrupt eindigt. De laatste jaren van de oorlog worden eigenlijk overgeslagen. Wellicht gaat de leeftijd tellen voor de auteur, die al over de 70 is, en wordt de druk om elk jaar een boek uit te brengen teveel. Het valt te hopen dat dat niet een patroon wordt in de verdere uitwerking van het gegeven, de Grote Eeuw. Anderzijds, is er de mogelijkheid dat deel zes de oorlog gaat beschrijven vanuit het perspectief van een SS officier: Dat zou nog eens een storm veroorzaken in de literaire wereld in Zweden. Waar Jan Guillou al gewend is aan controverses over zijn boeken, zou zo’n escapade alle dijken van kritiek door laten breken. Des te meer om naar uit te zien dus.

Afrondende conclusie: Een heel leesbaar geheel, mits in combinatie met het voorgaande boekske.

Advertisements
This entry was posted in Boekbeschrijving, Paul Nijbakker and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s