Vluchten Kan Niet Meer!

PaulIn 1856 haalde een Xhosa meisje water in de rivier. Toen ze terugkeerde bij de kraal van haar oom beweerde ze dat ze een visioen had gehad van haar voorouders, die beloofden dat als de Xhosa al hun gewassen zouden vernietigen en al hun vee zouden slachten dat de voorouders de blanken de zee in zouden blazen, de doden zouden herrijzen en dat alles weer goed zou zijn zoals vroeger. Het opperhoofd van de Xhosa geloofde haar profetie. De Xhosa hadden veel te lijden gehad: Ze werden door de Zulu in het Noorden bedreigd en door de blanke boeren vanuit het Zuiden aangevallen. Droogte had hun oogst doen mislukken en runderpest had hun vee aangetast; het was duidelijk dat de voorouders vertoornd waren. Hij beval dat aan de oproep van de profetes gehoor moest worden gegeven. Het volk gehoorzaamde: de gewassen werden verbrand en honderdduizenden stuks vee gedood. Het resultaat was een hongersnood waarbij naar schatting 40 000 Xhosa omkwamen en ontelbare anderen aan de bedelstaf geraakten. Het volk had zichzelf in zijn geloof in een beter leven grotendeels vernietigd. Deze geschiedenis wordt vaak aangehaald als een schoolvoorbeeld van een millennialistische beweging.

Een ander bekend voorbeeld was de Ghost Dance beweging onder Amerikaanse prairieindianen in 1890. De oorlogen waren verloren, de bison was bijna uitgeroeid, het volk leed honger. Een profeet stond op die beweerde dat indien de mensen rituelen uitvoerden en dansten met de geesten, ze de doden zouden opwekken en dat de bisonkuddes zouden terugkeren en de blanken van het land geveegd zouden worden. De beweging werd door het Amerikaanse leger in bloed gesmoord, bij Wounded Knee.

Kenmerkend voor millennialistische bewegingen (genoemd naar het duizendjarige vredesrijk dat met de terugkeer van de Christelijke messias zou worden ingeleid) is dat een bevolkingsgroep zichzelf materieel, spiritueel en/of cultureel bedreigd voelt in hun bestaan. Ze voelen zich machteloos om verandering te bewerkstelligen en verlangen daarom dat een opperwezen (of opperwezens) alles goed zal maken voor hen en uitsluitend voor hen; alle anderen kunnen bij voorkeur naar de hel; menslievendheid is deze bewegingen dan ook veelal vreemd. De historie leert echter dat tot nu toe geen enkele millennialistsiche profetie is uitgekomen.

Met deze kennis in de hand zou een redelijk mens verwachten dat millennialistsiche bewegingen uitgestorven zijn, maar niets is minder waar, oh lezers. Dankzij de moderne massamedia zijn de gevoelens van onbehagen en angst wijder verbreid dan ooit tevoren en waar er betere toegang is tot kennis over millennialisme is er nog veel meer desinformatie te vinden over alle duistere krachten die ons bedreigen in onze manier van leven. Hedentendage zien millennialisten zich bedreigd door de meest uiteenlopende zaken, waarbij wereldwijde samenzweringen van duistere figuren die al of niet werken voor, of zelf bestaan uit, buitenaardsen danwel demonen met stip op nummer 1 staan in de hulliehitparade. Alleen een spectaculaire, catastrofale gebeurtenis kan de stand van zaken ten goede wenden, gelooft men.

De meest recente golf van millennialisme betrof de vele valse voorspellingen aangaande het jaar 2012 en vooral de tot de verbeelding sprekende datum 12.12.2012. Ik hoef u er niet op te wijzen dat het nu 2015 is. De millennialisten zijn evenwel onversaagd de grote teleurstelling van 2012 te boven gekomen. Nu moeten we allemaal vrezen voor het einde der tijden in September 2015 en, om precies te zijn, 23 September, dat schijnt zowel in het Christendom als de Islam een heilige dag te zijn. Niet dat dat iets wil zeggen, want in het Christendom is zo’n beetje iedere dag wel heilig, maar enfin.

Wie bereid is de vele (lange!) YouTube videos en bijbehorende websites door te spitten kan leren dat volgende maand de wereld nu toch eindelijk echt zal vergaan door:

 • Een cataclysme van de eerste orde veroorzaakt door de LHC van CERN (waar de overheersende vrees in 2012 was voor een mini zwart gat, is men nu beducht voor een opening naar een andere dimensie of een poort naar de hel).
 • Een dergelijke catastrofe maar dan veroorzaakt door HAARP (nog zo’n technologie waar de millennialisten geen greintje verstand van hebben).
 • De inslag van een komeet (Het feit dat NASA een persbericht heeft doen uitgaan dat er geen komeet of meteoriet op ramkoers met de aarde ligt, wordt gezien als klinkklaar bewijs dat ze iets te verbergen hebben).
 • De inslag van een gigantische meteoriet gaarne gepaard gaande met megatsunami’s en dito aarbevingen (zie bovenstaand commentaar)
 • De botsing van de aarde met de spookplaneet Nibiru (Ja hoor, daar is ie weer; zie bovenstaand commentaar).
 • De uitbarsting van de Yellowstone supervulkaan (was ook al voorspeld voor 2012, maar de vulkaan had wat problemen met z’n versnellingsbak enne…).
 • De impact van een ongekende golf kosmische straling (van het ergste soort natuurlijk, al zijn de jongens millennialisten het er nog niet over eens wat dat dan wel is; zonnevlammen zijn zó 2012).
 • De uitbraak van een nucleaire derde wereldoorlog (veroorzaakt door de Russische Federatie, danwel IS, dan wel IS-rael, danwel Iran, of een combinatie daarvan of waarom niet allemaal tegelijk. Wie zal het zeggen. Kim Yong Un voelt zich nu vast heel erg miskend).
 • De uitbraak van een pandemie van ongekende virulentie (klinkt toch wat tam vergeleken bij al het bovenstaande).
 • Het instorten van de wereldeconomie (staat voor de meeste millennialisten gelijk aan inflatie van de US dollar en we weten allemaal dat er niets ergers bestaat dan dat).
 • Het uitroepen van de staat van beleg in de VS (door Obama die natuurlijk de antichrist is en een reptielachtige alien, een illuminati en een moslim en, alsof dat allemaal niet erg genoeg was, ook nog eens een zwarte Keniaan) met als doel de wapens af te pakken van christelijk gun nuts en ze in abortusklinieken te executeren (de gun nuts, niet de wapens) en nog veel erger joh…

De millennialisten van vandaag hopen dat één of meer van de bovenstaande rampen (we missen eigenlijk alleen nog de monsterstorm) de apocalypse volgens het boek der Openbaring in werking zullen zetten. En wel pronto, een ondergang door milieuvernietiging en klimaatverandering duurt ze te lang. Tijdens het verlangde armageddon zullen dan alle buitenstaanders worden weggevaagd zonder dat de gelovigen een vinger hoeven uit te steken, mooi toch! Mooi, inderdaad, als de moderne millennialisten oprecht in hun eigen fantasieën zouden geloven… Helaas, helaas; geen van hen heeft de spreekwoordelijke boot verkocht ten bate van de armen, laat staan hun laptop, en dáár zat ik nou zó op te hopen! Nu zullen we, vrees ik, nog lang hun zinloze electronische gezwets voorbij zien komen op het Internet.

Ook dit was weer een anti-zweefblog!

This entry was posted in Jeremiades, Paul Nijbakker and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Vluchten Kan Niet Meer!

 1. Rob Alberts says:

  Ik ben van de afdeling goed vorbeeld doet goed volgen.
  Mijn anti-zweefbog heb ik al tijden in de pen.
  Ik wacht alleen op de juiste datum voor publicatie.

  Zonnige groet,

 2. Anton Lustig says:

  Hoei! Dus die hele lijst mogelijke rampen vindt allemaal op 23 september plaats? Dat kan geen toeval zijn, dan MOET er toch iets inzitten, o jee! Dat nog niemand op deze ramp-holistische visie is gekomen zeg, hier moet ik snel een Website over creëren! Dat van 2012 was fout, maar ja, foutjes gebeuren, en het was ook niet mijn theorie. Ik heb een sterk gevoel dat 23 september wél gaat werken. En iedereen weet toch: getallen hebben heel speciale krachten en met kalenders valt niet te spotten! Het is een beetje lastig mijn extreem complexe gedachten eenvoudig uit te leggen, maar in ieder geval: kalenders hebben het voor het zeggen, zogezegd. Want die gaan al een hele kalender mee, zogezegd. (Vooral de gregoriaanse kalender natuurlijk. Die andere kalenders zijn natuurlijk super-makkelijk om te rekenen en daar ben ik ook ontzettend goed in. Mijn opa zei ook altijd al: jongen wat kun jij goed rekenen, jij komt vast heel goed terecht.

  Maar nu ga ik thee zetten. O jee, er zit een barst in mijn pot.)

  • “O jee, er zit een barst in mijn pot.”
   @Anton,
   Tja, dat kan geen toeval zijn (want toeval bestaat immers niet in een wereld waarin alles wordt bebaald door oppermachtige danwel almachtige entiteiten). Wat voor nare conclusies moeten we daar nu weer aan verbinden? Als u de theeblaadjes duidt in uw kopje kunt u helderheid krijgen (Helaas is theeblaadjes lezen door de opmars van theebuiltjes de nek om gedraaid net zoals het edele ambacht van koffiedikkijken door het koffiezetappraat de nek is omgedraaid (Damn you, Senseo!). Tasseografie (leuk scrabblewoord) kan op de braderie bij de oude ambachten gerangschikt worden (samen met klompenmaken en potloodventen enzomeer).

  • Rob Alberts says:

   Voor dat ik de laatste reacties wilde gaan lezen, ben ik eerst een kop koffie gaan zetten.

   Ik maak mijn koffie met een percolator.

   Jammer genoeg ontplofte het apparaat ……..
   Voordat ik verder kan schrijven aan mijn anti-zweefblog moet ik eerst de ravage gaan opruimen!

   Daarna ga ik bekijken hoe ik voortaan mijn koffie ga zetten.

   Ik denk aan een Vacuüm koffiezetter van Bodum:
   http://www.bodum.com/nl/nl/shop/detail/1208-01/

   I.p.v. ontploffen moeten deze imploderen.
   Lijkt mij wel zo veilig.

   Zonder koffie ben ik tot niets in staat.

   Regenachtige groet,

 3. Pingback: Te Hooi en te Wollegras | Het Triumvieraat

 4. This just in / Breaking news: 7 October is de nieuwe datum voor de Armageddon! De doemsdaggroupies laten de hoop niet vliegen (ze zien ze alleen vliegen).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s