Veni, Vidi,… Selfi

PaulNa een lange stilte weer een verloren berichtje van dit Triumviraatlid over een triest en treurig verblijf in het tranendal dat de Lage Landen heet. Ik zou file-sofisch kunnen blijven onder de ontberingen, ware het niet dat Lapland lijdt onder een beschamend gebrek aan verkeersopstoppingen. Derhalve maar een gewone jeremiade.

Eenmaal aangekomen op Schiphal was het eerste waarmee ik geconfronteerd werd het nieuwe OV systeem waarin iedereen een chipkaart opgedrongen wordt waardoor alles twee keer zo gemakkelijk gaat en drie keer zo ingewikkeld wordt. Het was gelukkig nog steeds mogelijk met geld te betalen voor een papieren kaartje, maar tot mijn verbazing moest ik daarmee ook in- en uitchecken. Dus, je koopt een kaartje van A naar B (traject en datum staan op het kaartje), maar als je niet incheckt kan je toch nog problemen krijgen. In mijn geval had ik in Rotterdam niet door de poortjes gekund. En wie weet waar ik dan was uitgekomen (en hoeveel push ups ik dan had moeten doen).

De volgende verrassing was dat mij in de trein via de intercom werd medegedeeld dat de trein op tijd was vertrokken! Wat zegt dat over de spoorwegen, dat ze het nodig vinden te vermelden dat de trein niet vertraagd is! Of is het omdat ze de vertragingsvakjes willen wegbezuinigen?

Enfin, ik kwam dus aan in R’dam om de straatparade van het zomercarnaval te gaan bekijken. Enter zomerstorm: In plaats van een tropische sfeer met dansende mensen en vrolijke zakkenrollers trof ik een door regen en wind gegeselde stad aan, bezaaid met afgerukt loof en verminkte paraplu’s. Zelfs de rennende rukkers waagden zich niet op straat. Een enkele onvoorzichtige heer werd ‘s anderdaags door de gemeentereiniging opgeruimd. Dat is routine voor hen, want doden zijn tegenwoordig een even vertrouwd onderdeel van het straatbeeld in Nederlandse steden als de scharensliep of het draaiorgel vroeger.

Na de storm

Tja, beste lezer, de samenleving in de Lage Landen is als een lijkkoets: het gaat langzaam vooruit, maar voor beterschap is het te laat. Neem nou de landsverdediging. Een impartiaal waarnemer zou het vergeven zijn als hij dacht dat het leger streeft naar een herstel van de gezegende situatie van 1940 toen er aan alles gebrek was behalve aan gebrekkig leiderschap. Dat martiale nee-lan van de Nederlandse politici hebben wij recentelijk weer mogen aanschouwen, toen zij tot hun grote verbazen kennis kregen van onthullingen over het Srebrenicadrama welke 20 jaar geleden al in de krant stonden…

Intussen is de materieelsituatie al even zorgwekkend, zelfs voor klappertjespistolen is geen geld gezien de berichten dat de soldaten zelf  al zwaaiend met hun selfiesticks “pang” moeten roepen. Hopelijk zal de vijand daarom zo moeten lachen dat de Hollandse jongens maar tien jaar naar Siberië hoeven in plaats van 20. De heer terBuyl suggereerde nog enkele van die uiterst dodelijke Chinese roltrappen op te stellen langs de Grebbelinie, daar zullen de Russische tankdivisies langer door worden opgehouden dan het pangpang geroep van onze jongens. Als we er dan ook nog wat Chinese chemicaliënpakhuizen en vuurwerkfabrieken naast zetten, dan zou die vaderlandse defensie nog bijna geloofwaardig worden.

Ik zit nu hoofdschuddend weer in Finland, waar de regering op de laatste Russische uitdagingen niet reageerde met paniekerige oproepen tot overleg met andere landen. In Finland stuurde de regering een brief aan de honderdduizenden reservisten in het land met een herinnering waar ze zich in geval van oorlog dienden te melden voor de landsverdediging. Tegelijkertijd lieten de strijdkrachten weten dat er voldoende schiettuig voorhanden is om een miljoen man- en vrouwschappen onder de wapenen te roepen (in een land van maar 5,5 miljoen inwoners). Iedereen wist waar ie stond.

This entry was posted in Jeremiades, Paul Nijbakker, Reisimpressies and tagged , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Veni, Vidi,… Selfi

 1. Rob Alberts says:

  Ja, als en zomercarnaval al vervalt door een zomerstormpje dan weet je het wel.
  De Nederlanders weten zich niet meer tegen weer en wind de beschermen.

  Het grote Russische gevaar moet dan ook maar door de echte winterbestendige Finnen tegengehouden worden.

  Begrijpelijk dat je daarom maar weer naar Finland bent terug gekeerd.

  Ik kan je melden dat ondanks enkele zuchtjes wind en een verdwaalde donderwolk het een plezierige en zonnige zomer is geweest in Amsterdam.
  Misschien dat je m.b.v. een Fins Tall Ship deze week hier even wilt komen aanleggen?

  De wind- en weervoorspellingen zijn goed voor het tweede deel van de komende week!

  Uitnodigende groet,

 2. Anton Lustig says:

  Iedereen vraagt zich natuurlijk af wat dat nou precies voor een foto is. Obviously geen selfie. Ben jij dat zelf?

  En wat een verfrissende opmerking, een teken dat we niet stil zijn blijven staan: “Doden zijn tegenwoordig een even vertrouwd onderdeel van het straatbeeld in Nederlandse steden als de scharensliep of het draaiorgel vroeger.”

  Houd ons maar op de hoogte van de situatie in Finland als het nog spannender gaat worden met die Russen. Geen zin in 3e WO. Putin ook niet maar hij schijnt het wel te willen riskeren, een strategie die schijnt te worden overwogen, bedoeld om de eenheid van de NAVO te ondermijnen. Hee, maar Finland is toch geen lid van de NAVO. Wat is er dan precies aan de hand, Paul? Heb hier geen verstand van, vandaar dakut vraag.

  • @Anton,
   Finland is geen lid van de NAVO omdat dat vroeger van de Sovietunie niet mocht. En later wilden ze Moskou niet voor het hoofd stoten met het oog op de belangrijke handelsverbindingen. Daarnaast is het zo dat de Finnen historisch slechte ervaringen hebben met het vertrouwen op steun van anderen. In de Winteroorlog wachtten ze tevergeefs op beloofde Engels-Franse hulptroepen. Ze zijn ervan overtuigd geraakt dat ze beter op zichzelf kunnen vertrouwen.

 3. King Billy says:

  Da’s dan de OV-chipcard. Was laatst in Zutphen als toerist voor een bezoek aan de Librije en kon alleen parkeren als de bankpas in de overal nieuw geplaatste parkeermeters werd gestoken, het PIN- en kentekennummer werd ingetoetst. Big Brother & Sister are watching you. Dus niet en gebruikte de Duitse VISA card. Werd niet geaccepteerd. Ciao, Zutphen. Veni, Vide, Voetsi.

  • Toen ik terugkeerde in Lapland, trof ik in de bus naar Tornio een straatmuzikant. Hij probeerde met een PIN kaart te betalen, maar in de bus hier hebben ze geen pinapparaat. Dus toen heb ik voor hem betaald. Dat kan volgens mij ook niet met een OV-kaart. Wel merkwaardig trouwens: een boulevardmusicien zonder kleingeld…

 4. cor verhoef says:

  Wat een ellende dat openbaar vervoer. Gelukkig word ik in oktober van Sciphol afgehaald door je neef..

  • @Cor,
   Da’s goed, afhankelijk van het tijdstip zul je dan vééél tijd hebben om te file-soferen over de staat van het Neerlandsche wegennet en de gebruikelijke geluidswallen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s