Bericht uit Zaiwaland 14 – Verder doorgebroken!

door Anton Lustig

De in de vorige aflevering genoemde mijlpaal: de steunbetuiging door bestuurders aan vrijwel de top van de provinciale (Yunnan) en prefecturale (Dehong) overheid, heeft zoals verwacht verdere uitwerking gehad. Het wonderlijke feit doet zich nu dus voor dat, hoewel wij met Prop Roots een experimenteel en NGO-achtig project neerzetten, wij tóch goedkeuring en steun van de overheid ontvangen; een garantie voor nog veel ongewone avonturen in dit Chinees-Birmese grensgebied en de wildernis die Chinese onderwijs & educatie heet.

Een atheïstisch terzijde…
De grootste angst van de overheid, dat wij zieltjeswinners (evangelisten) zouden zijn, raakt snel van de baan zodra men de moeite neemt om ons in persoon te spreken. Maar toch, dit heel even terzijde, kan ik mijn grote “ei” steeds maar niet kwijt. Ik verwacht steeds dat notabelen blij zullen zijn te horen hoe fanatiek atheïst ik wel niet ben. Blijkt dat het hen meer dan voldoende is te horen dat ik geen evangelist ben en verkondigen zij allerlei ruimdenkelijkheden, zoals dat vrijheid van godsdienst een belangrijk recht is en trouwens in de Chinese grondwet staat. Daar heb ik toch geen boodschap aan! Het voelt of ik met mijn brave matrozengroet aan de seculiere idealen der volksrepubliek helemaal alleen en een beetje voor paal sta. Maar ach, eigenlijk moet ik toch vooral tevreden zijn…


Nieuw Hoogtepunt 1
In navolging van bovengenoemde notabelen kregen wij dus onlangs ook bezoek van de directeuren Bureau Onderwijs van zowel de prefectuur (Dehong) als de municipality (Mangshi), met als doel de hoofden bij elkaar te steken om uit te vinden hoe zij onze projecten het beste konden ondersteunen, om toekomstige bureaucratische rompslomp annex tegenwerking te voorkomen. Ideaal!

Scholen en schoolhoofden
Sowieso hadden we al banden met schoolhoofden van middelbare scholen in onze omgeving, die ons graag specifiek op de puberleeftijd toegespitste voorlichting zien komen geven. Zij weten dat dit een gat in hun educatie vormt, in de educatie van het hele land overigens, en beseffen ook dat dit extra noodzakelijk is in een gebied als Dehong, dat geplaagd wordt door een overvloed aan drugs en een ongewoon hoog hiv/aids-percentage heeft.


Nieuw Hoogtepunt 2
Weer een andere delegatie (voor de zóveelste groepsfoto voor onze ingang) bestond uit docenten van het Cultureel Centrum van de onze prefectuur, semi-overheid. Zij boden aan voortaan elk weekend en in de vakanties gratis bij ons les te komen geven in volksdansen en toneel. Dus samen met de activiteiten die we al hadden (waaronder streetdance-les) kunnen we voortaan elk weekend een strak lesrooster aanbieden aan de lokale kinderen, met uiterst professionele docenten.

Het gaat maar door…
Eén Bericht is te kort om alle nieuwtjes over Prop Roots te verwerken. Zo heb ik ook meer ruimte nodig om ons geweldige nieuwe personeel aan u voor te stellen. We zijn nu een hecht team van vier. En dat terwijl ik eigenlijk altijd wat afstand wilde houden, om ruimte te behouden voor creatieve en buitengewone zaken en zélfs de tijd te kunnen nemen om een boek ter hand te nemen. Nu ben ik toch maar al te blij dat ik mijn aandeel aan ons project kan leveren. Li Yang heeft er echt een fantastisch en uiterst vernieuwend project van gemaakt en ik ben blij met zo’n geniale echtgenote samen te leven. Zij wordt steeds vaker gevraagd als spreker en u krijgt vast nog meer over haar te horen.


Te zien on-line

Ziet u, zou ik gewoon vergeten de links met u te delen van de nieuwe documentaire-serie “Summer of Life” die over ons en onze pupillen gemaakt is, en die door miljoenen Chinezen op een vooraanstaande zender (CCTV-9) is bekeken. Hyperlinks naar de eerste vier afleveringen (volgend jaar vervolgd) vind u, met de nodige tekst en uitleg, op Facebook en op mijn eigen Planet Zaiwa blog. De eerste twee afleveringen gaan over lotgevallen van onze studenten (SoL 1 en SoL 2) en de laatste twee delen (SoL 3 en SoL 4) gaan over mijn vrouw Li Yang, ikzelf en Prop Roots. Daar kun je mij aantreffen in mijn dagelijkse (en, toegegeven: onalledaagse) doen. Zoals hoe ik snuffel op de lokale markt. En close-ups van hoe ik koffiebonen maal en van een warme bak geniet, terwijl ik uitkijk naar de bergen vanuit het keukenraam en dergelijke. En je ziet heel veel kinderen natuurlijk, in hun natuurlijke omgeving en in en rond het Prop Roots Huis.
Dat was het. Stuur gerust een mail, naar proproots@163.com

Anton  (mei 2015)

Wij wonen en werken in het Prop Roots Children’s Activity Center (kortweg “Prop Roots Huis”), ons eigen initiatief en op eigen kosten gebouwd in een dorpje van de Jǐngpō-minderheid hier in het Chinees-Birmese grensgebied. De Jingpo-kinderen zijn integer en sociaal en spreken meerdere talen. Ze zijn verrekte handig en zitten vol artistiek talent en kennis over de hen omringende natuur. Maar de gevaren van ledigheid en drugs liggen overal op de loer en het onderwijs is benedenmaats. Wij verhogen hun zelfvertrouwen en gevoel voor individualiteit en verlenen hen een platform voor hun creativiteit. Aanleiding voor onze vestiging hier was mijn hechte band met de Jingpo door de jaren heen waarin ik onderzoek deed naar hun Zǎiwà-taal, en dat we wisten dat we iets aan de sociale problemen zouden kunnen doen, met name voor de kinderen. Ikzelf ben al 25 jaar “Chinees”, sinoloog en ’s werelds Zaiwa-specialist (PhD in Leiden), maar verder vooral kunstenaar gebleven (ik schilder en maak muziek). Zonder mijn vrouw Lǐ Yáng en haar koppige volharding was er geen Prop Roots. Zij studeerde af aan het prestigieuze China Foreign Affairs University maar was behalve juriste jarenlang Communications-expert voor internationale grote NGO’s. Prop Roots is een kristallisatie van ons beider achtergronden, en het bewijs dat zélfs in China grassroots en non-profit mogelijk zijn!

Meer te zien HIER
MEER LINKS

This entry was posted in Anton Lustig, Bericht uit Zaiwaland, Filmbeschouwing, Prop Roots and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Bericht uit Zaiwaland 14 – Verder doorgebroken!

 1. Pingback: Goede Berichten uit Zaiwaland! | Het Triumvieraat

 2. Rob Alberts says:

  Prachtig om dit goede nieuws te lezen!

  Vrolijke groet,

 3. Anton Lustig says:

  Dank je wel Rob!

  Deze keer, behalve van jou dan, wat weinig reacties (ook op FB niet.) Weet niet hoe het komt, maar misschien betekent dit ook dat de lezers door al het voorafgaande goede nieuws al gerustgesteld zijn.

  Weinig reacties geeft natuurlijk niet. Als men maar wel weet dat er nog heel heul veel staat te gebeuren!

  Voor de KOMENDE twee afleveringen voorzie ik alvast de volgende onderwerpen:
  * TV-optreden in Shanghai van Li Yang en ik, met 12 kinderen,
  * de intensieve Study Tour voor 18 Jingpo-kinderen in Beijing, en
  * een Ontmoeting met een wel heul speciaal en algemeen bekend Persoon. Ik ga nog niet verklappen wie.

  Over de Study Tour:

  The Study Tour is going to be a real eye-opener and never-forgettable event, which will make a true difference in the lives of this group of 18 of our students. Obviously, this Tour will NOT be a mere touristic event, and the children’s Performance & Exhibition (organized in cooperation with the Dutch Embassy), though a real Highlight, is only a PART of the package! The children will also be shown around by real insiders, such as teachers and students of Sports and Dance academies and Universities, by professional artists, museum staff, performing artists and technicians backstage of big music halls, etc., all according to their interests and intrinsic capacities. They will also meet up with their friends from the International High School attached to Tsinghua University.

  The whole tour is designed to encourage these children to think constructively and pursue their dreams. The educational system and life in general have been unfair to them. Most of them come from families that are seriously afflicted by their native area’s drug epidemic, and many of them are half or full orphans. But they have a lot up their sleeves!

  Voor deze Study Tour zijn we nog aan het crowdfunden. Hier is het plan om aan een suikertante/oom te sturen, maar ook leuk om er gewoon wat meer over te lezen.

  Groeten aan alle lezers!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s