Goede Berichten uit Zaiwaland!

door Anton Lustig

Ervaren bloggers weten dat je niet te veel onderwerpen in één artikel moet stoppen. Zelfs niet als het allemaal positief nieuws is. Maar ik heb geen keus, omdat ik nu eenmaal iedere keer een hoop te vertellen heb. Dus wees beducht voor overkill, beste lezer.

Het gaat om verschillende redenen heel goed met onze non-profit grassroots-NGO Prop Roots! Het een en ander is mede op gang gebracht door de media-aandacht van de afgelopen jaren (artikelen en documentaires). Li Yang’s lezing afgelopen december bij een soort TED-achtig forum in de stad Chengdu heeft ook veel reacties losgemaakt. Onze personeelsuitbreiding komt op het juiste moment, want anders zouden we de stortvloed aan hulpbetuigingen en de uitvoering van onze grootse plannen niet aankunnen.

mondharmomica-les in een hoekje van het Prop Roots-Huis

Erkenning van hogerhand

Hoe dan ook werd 1 maart jongstleden een onwrikbare mijlpaal gepoot, toen twee zeer hooggeplaatste Jingpo’s hun solidariteit met ons kwamen betuigen: Minister Huáng Yì, vrijwel aan de top van de Yunnanese overheid, met in zijn gevolg Vice-gouverneur Kǒng, vrijwel aan de top van onze Prefectuur Dehong en daar rechtstreeks verantwoordelijk voor Onderwijs. Van je eigen volk moet je het maar hebben. Dat is geen grapje: mede-Jingpo weten immers het beste hoe ernstig de problemen in ons gebied zijn, zoals met name de omvang van de drugsverslaving. Dit bezoek was belangrijk omdat het de overdreven voorzichtigheid van overheidsbekleders lager in de hiërarchie overbodig zal maken. Wat ook weer invloed kan hebben op de Chinese publieke opinie, omdat die zich doorgaans labiel voegt naar de grillen van de overheid. De twee hoge heren waren heel integer en reuze joviaal. Dit is echt wel een aanmoediging.

Met Minister

10 jaar Etnologisch onderzoekscentrum

Iets anders wat ook goed is voor imago en vertrouwensbasis is dat vrienden van de Universiteit van Yunnan ons Prop Roots-Huis nu officieel in gebruik hebben genomen als eerste en enige basis voor etnologisch Jǐngpō-onderzoek. 10 jaar lang zullen teams onderzoekers verschillende perioden per jaar nu intrekken bij ons. De Universiteit van Yunnan en daarmee ook deze basis, vallen onder het Ministerie van Onderwijs, wat weer een welkom officieel tintje aan ons project verleent. De onderzoekers en wij helpen elkaar met allerlei dingen en zij vinden het ook niet bezwaarlijk om de lokale kinderen af en toe wat huiswerk-hulp te geven. Alles draagt bij aan de toch al unieke sfeer in het Huis: altijd anders dan in de rest van het dorp en met mensen over de vloer die meestal wel iets bijzonders te vertellen hebben en interesse hebben voor de gedachtenwereld en achtergrond van de kinderen.

twee borden

10 jaar Documentaires

De geheel rondom Prop Roots opgenomen vierdelige documentaireserie Jingpo Xiatian (“Summer of Life”) zijn onlangs eindelijk uitgezonden op China’s Central TV. Ik ben de vier afleveringen één voor één in de sociale media aan het presenteren. (Het zou zonde zijn om ook niet nog een paar artikelen eraan te besteden op dit Triumvieraat-blog.) De eerste twee afleveringen gaan over lotgevallen van groepjes van “onze” kinderen, zonder enige vermelding van Prop Roots, terwijl de andere twee geheel betrekking hebben op mijn vrouw Li Yang en mij en ons project Prop Roots. Om strategische redenen worden de sociale problemen zoals de doelloosheid, het gebrekkige onderwijs, de enorme hoeveelheid weeskinderen en de massale heroïneverslaving verzwegen, maar daar hebben we van tevoren me ingestemd. Xie Mengqian is een ambitieuze jonge Chinese documentairemaakster, opgeleid in de VS (Colombia University) die enerzijds voor CCTV (de staats-tv) filmt maar ook als zelfstandige (vaak op eigen kosten), omdat zij vindt dat kwaliteitswerk nu eenmaal tijd vergt. Er zijn al heel wat documentaires over ons gemaakt, maar dit zijn tot nu toe toch de mooiste. Mevr. Xie is vastbesloten ons tien jaar te blijven volgen, dus dat belooft heel wat interessants!

Streetdance en een popconcert

Eind vorig jaar vond er een hartverwarmend benefietconcert plaats van een band plus een dansgroep uit de stad Mangshi, op het grote terras buiten het Prop Roots-Huis, wijds uitgalmend over de dorpen. De motorvereniging kwam ook aangereden, op de stoerste motoren die ons dorp ooit had gezien. Het werd een groot feest (ondanks de regen, midden in de droge tijd!) Deze happening kwam ook op de lokale (Dehong) tv, wat ook wel leuk om te zien is. Dat was een goede gelegenheid om, in een uitbundige en feestelijke sfeer, ons nog eens goed aan de dorpelingen voor te stellen en wat misverstanden weg te werken.

Dezelfde dansers en muzikanten boden aan in de weekenden gratis lessen te komen verzorgen voor “onze” kinderen. De streetdance-lessen waren destijds al enkele weken aan de gang: cruciaal als ondersteuning voor de onder onze leiding opgerichte dansgroep van onze Jingpo-jongens. Zij trainen elk weekend in het Huis en maken grote vorderingen. Zonder deze drijfveer lopen zij grote kans in gang fights, drank en drugs te verzinken. Schoolgaan hebben zij ofwel opgegeven of zij slapen achterin de klas. (Wist u trouwens dat de meeste Jingpo-kinderen de onderbouw van de middelbare school niet eens afmaken? De redenen hiertoe zijn divers, maar dit is een beetje te lang verhaal voor hier.)

Anton (april 2015)

Jiaozi (dumplings) maken tijdens jaarlijkse reünie voor de wat oudere kinderen. De lucht rondom de tafel was de vervuld van meelstof, zweet, zonlicht en hormonen. Onvermoeibaar ging dit door!

Wij wonen en werken in het Prop Roots Childrens Activity Center (kortweg Prop Roots-Huis), ons eigen initiatief en op eigen kosten gebouwd in een dorpje van de Jǐngpō-minderheid hier in het Chinees-Birmese grensgebied. De Jingpo-kinderen zijn integer en sociaal en spreken meerdere talen. Ze zijn verrekte handig en zitten vol artistiek talent en kennis over de hen omringende natuur. Maar de gevaren van ledigheid en drugs liggen overal op de loer en het onderwijs is benedenmaats. Wij verhogen hun zelfvertrouwen en gevoel voor individualiteit en verlenen hen een platform voor hun creativiteit. Aanleiding voor onze vestiging hier was mijn hechte band met de Jingpo door de jaren heen waarin ik onderzoek deed naar hun Zǎiwà-taal, en dat we wisten dat we iets aan de sociale problemen zouden kunnen doen, met name voor de kinderen. Ikzelf ben al 25 jaar Chinees, sinoloog en s werelds Zaiwa-specialist (PhD in Leiden), maar verder vooral kunstenaar gebleven (ik schilder en maak muziek). Zonder mijn vrouw Lǐ Yáng en haar koppige volharding was er geen Prop Roots. Zij studeerde af aan het prestigieuze China Foreign Affairs University maar was jarenlang Communications-expert voor internationale grote NGOs. PROP ROOTS is een kristallisatie van ons beider achtergronden, en het bewijs dat zélfs in China grassroots en non-profit mogelijk zijn.

Heeft u WeChat? Razend populair in China. Dit is de 2D-code van Prop Roots’ zojuist geopende publieke WeChat account.

Hier vindt u nog veel meer links (Facebook, Twitter, video’s etc.) 

Het VERVOLG op dit artikel

Advertisements
This entry was posted in Anton Lustig, Bericht uit Zaiwaland, Prop Roots and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Goede Berichten uit Zaiwaland!

 1. Rob Alberts says:

  Fijn om weer iets te lezen.
  En vooral om zoveel positiefs te lezen.

  Vriendelijke groet,

 2. Cor Verhoef says:

  Geweldig om dit bemoedigende nieuws te lezen. Jullie levenswerk blijft groeien.

  • Anton Lustig says:

   Vandaag weer zoiets! Kun je best een doorbraak noemen: de directeuren Bureau Onderwijs op zowel Municipaal als Prefecturaal niveau – hoger hoeft echt niet – kwamen samen op bezoek om hun hulp aan te bieden. We krijgen voortaan alle officiele ondersteuning die maar nodig is, waaronder een heus samenwerkingscontract met de school. Komt erop neer dat Hogerhand ons aanbeveelt om advies, voorlichting en trainingen te geven aan scholen. Wat een contrast! (Maar dat verhaal ben ik jullie nog schuldig, over hoe sommige plattelandsdocenten ons liever kwijt dan rijk waren.)

   Minder goed nieuws is dat de drugssituatie in ons eigen dorpje achteruit gegaan is. De meeste mannen zijn gebruiker. Dit heeft allerlei oorzaken die voorlopig niet aan onze invloed onderhevig zijn.

 3. nicole schouten says:

  Heel fijn dat het zo goed gaat, Anton. Ik hoop dat je er nog heel lang mee door kan gaan om een stabiele en betere situatie daar te brengen. Wij zijn van 11 tot 15 juli in Beijing, zou wel heel mooi zijn als jullie er dan ook zijn!

  • Anton Lustig says:

   Dank je Nicole. Wij komen pas rond de 22e juli aan in Beijing. Jammer! Hopelijk lukt het een andere keer.

   Wij verzorgen in de hoofdstad dan een “study tour” voor 17 Jingpo-kinderen, inclusief hun optreden en tentoonstelling van hun werk en met heel veel interessante rondleidingen en unieke blikken achter de schermen door allerlei insiders. Hier komt t.z.t. nog een blog over.

 4. Micky says:

  Heel interessant, mooie berichten. Ben benieuwd naar meer en diepere informatie over Prop Roots. Ik ga de oren van je hoofd vragen Anton.

 5. En dan zeg je dat ik gul ben…

 6. Rens says:

  Hoi Anton en Li Yang, goed te lezen dat uw beider koppigheid nu in rap tempo veranderingen in gang zetten. Drugs zijn een probleem maar je weet maar nooit wat voor effect op lange termijn ontstaat voor de jongeren. De voortekenen zijn goed en het bewijs dat jullie aanpak vooruitgang kan brengen. Het bevalt on midden in de Atlantische Oceaan. Cheng is in Beijing maar zodra alle zaken daar zijn afgehandeld komt ze weer deze kant op. Koop binnenkort een leuk huis dat we dan gaan opleuken ter lering ende vermaak. Succes en je weet nooit of jullie hier in de buurt komen…

  • Anton Lustig says:

   Ja Rens, het gaat echt goed. Gelukkig hebben we nu ook goed personeel, anders kon Li Yang het niet meer aan. We zijn de volgende fase aan het voorbereiden, met weer nieuwe veranderingen. Ik geloof echt wel dat de ontwikkeling van ons project, dankzij Li Yang natuurlijk, de moeite waard zal blijven om te volgen. Vooral omdat het echt experimenteel is, gezien het land en de streek waar wij actief zijn. T.z.t. moeten we ook op gaan letten weer niet té populair te worden, want anders krijgen bepaalde mensen in de overheid alsnog genoeg van ons. Van dat soort typisch Chinese verwikkelingen zul je vast wel gehoord hebben.

   Denkend aan jullie emigratie naar de Azoren voel ik altijd plaatsvervangende opluchting omdat jullie nu eindelijk schone lucht hebben. Wat zal dat wennen zijn voor jullie 😉 Wat doet Cheng toch in Beijing, laat haar snel teruggaan naar jullie mooie eiland!

   • Rens says:

    Ja dat moet ze zeker doen….jullie idd niet tè populair worden maar ja…je kunt beter zoals nu positieve aandacht krijgen.

 7. Pingback: Bericht uit Zaiwaland 14 – Verder doorgebroken! | Het Triumvieraat

 8. Anton Lustig says:

  Voor wie tóch nog meer wil horen over de huidige stortvloed aan positieve ontwikkelingen is hier het vervolg.

  Voor de KOMENDE twee afleveringen voorzie ik alvast de volgende onderwerpen:
  * TV-optreden in Shanghai van Li Yang en ik, met 12 kinderen
  * de intensieve Study Tour voor 18 Jingpo-kinderen in Beijing, en
  * een Ontmoeting met een wel heul speciaal en algemeen bekend Persoon…

  Voor de study tour zijn we nog aan het crowdfunden. Hier is het plan om aan een suikertante/oom te sturen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s