Even over Barents(z)

PaulHet voelt niet als Kerstmis, verzuchten de Finnen, terwijl de regen tegen de ramen striemt. Het weerbeeld de afgelopen weken was even onguur en “hollands” als vorig jaar. Naar het zich laat aanzien, zulen we in Tornio moeten wennen aan goeddeels sneeuwloze winters in de komende decennia. Vorige week tenminste lag er nog wat wit op de velden wat goed uitkwam want we haden net gasten uit de Barents Regio.

Dat behoeft waarschinlijk even wat uitleg. De noordelijke landsdelen van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland worden relatief recentelijk aangeduid als de Barents Regio, vernoemd naar de Barentszee, die weer vernoemd is naar de Nederlander Willem Barentsz, maar dat laatste weet hier practisch niemand meer.

De Barents Regio werd “opgericht” om administratieve redenenen, opdat speciale fondsen van de Europese Unie voor de ontwikkeling van het Arctische gebied beter konden worden gecombineerd met fondsen uit de vier landen zelf (met name de niet-EU landen Noorwegen en Rusland). De voormalige HBO van Kemi-Tornio, nu Lapland University of Applied Sciences, was zeer actief in het werven van deze fondsen voor projecten in de regio.

Deze diverse projecten verenigen universiteiten in Alta en Tromsø (Noorwegen), Luleå (Zweden) Kemi-Tornio en Rovaniemi (Finland) alsook Moermansk, Petrosavodsk en Archangelsk in Rusland met organisaties en bedrijven in de regio. Deze maand werden twee zeer succesvolle projecten gericht op de ontwikkeling van het bedrijfsleven in de Barents Regio afgesloten: Practice Future en Young Innovative Entrepreneurs.

Practice Future bracht gedurende 6 semesters studenten uit Alta, Murmansk, Petrozavodsk en Kemi-Tornio samen in internationale, multi-disciplinaire teams die wedijverden om de beste ontwikkellings- en innovatie-ideeën te presenteren voor twee case companies uit de regio. De voorbereidende fase werd on-line georganiseerd, terwijl elk semester werd afgesloten met een werkweek op locatie in één van de deelnemende universiteiten. De feedback van zowel studenten als deelnemende case companies was uiterst positief. De studenten kregen praktijkervaring in het ontwikkelen van business en marketing plannen, terwijl de deelnemende bedrijven gratis ontwikkelingsadviezen kregen die ze konden gebruiken om hun resultaten te verbeteren. De uitkomsten waren zo goed dat het project een extensie heeft gekregen in voorjaar 2015.

Young Innovatie Entrepreneurs was een project dat werkte met jonge en beginnende ondernemers in de regio die geinteresseerd waren in innovatie van hun firma met de nadruk op grensoverschrijdende netwerken. Studenten waren betrokken zowel als aspirant ondernemers en als bedrijfskundigen die in een “innovatie en incubatie lab” werkten aan practisch toepasbare bedrijfsplannen voor de deelnemende ondernemers. Ook dit project genoot groot success en hielp ondernemers in de deelnemende landen aan handelscontacten in de buurlanden. Het project werd onderscheiden met een prijs voor de meest vooruitstrevende ondernemers in de Regio.

Het project waarbij ik direct ben betrokken als tutor, Travel en Tourism Management, is een internationaal, on-line studieprogramma in toerisme over drie semesters en waard 60 ECTS studiepunten. De deelnemende scholen zijn de HBO van Harstad in Noorwegen, Lapland UAS (ex-Kemi.Tornio) in Finland en Northern Arctic Federal University in Archangelsk, Rusland. Deelname is gratis voor de studenten die tenminste één keer worden uitgenodigd deel te nemen aan een zomerschool of winterschool georganiseerd door één van de deelnemende universiteiten.

De afgelopen week was het dus de beurt aan Lapland UAS om de werkweek te organiseren. Helaas was deelname tamelijk beperkt, vooral omdat het voor studenten uit Noorwegen en vooral Rusland nogal duur is en de meeste Finse studenten beweerden dat ze examens hadden gedurende de week. Hoe dan ook werd de week een succes, met een studiebezoek aan Santa Park in Rovaniemi als uitstapje. Het succes van het studieprogramma heeft ertoe geleid dat dit project ook een nieuwe ronde ingaat in 2015. Inschrijving in Finland is nog open tot 20 Januari; dus als U is geïnteresseerd in toerisme in de Barents Regio…

Santa Park Santa

De deelnemers aan de TTM 2014 winterschool met de Kerstman in het ondergrondse Kerstpretpark, Santa Park in Rovaniemi

This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Even over Barents(z)

 1. Rob Alberts says:

  Tja, ook hier betwijfel ik of er deze winter echte sneeuw opkomst is.

  Vreemd genoeg lees ik dat in de Verengde Staten experimenten met het beschieten van regenwolken met zilverionen meer en betere sneeuw geeft.
  Voor mij hoeft dat nu ook weer niet!

  Regenachtige groet,

  • Het “zaaien” van bewolking om neerslag te produceren, heeft alleen zin als er voldoende bewolking is (en de luchtvochtigheid op lagere hoogten voldoende). Ik heb dat ook niet nodig; alles wat ik wil is een aanhoudende Noordoostenwind, dan komt het wel goed.

 2. Anton Lustig says:

  Eén van Pauls belangrijkste boodschappen door de jaren heen – besef ik me net – is dat het in het Hoge Noorden gewoon beter is dan elders. Wordt er niet vaak geschreven over hogere leeftijdsverwachtingen in koudere klimaten en dat lagere temperaturen bevorderlijk zijn voor de productiviteit? Volgens mij vaart Paul wel bij het relatief koude weertje daar en dat hij veel presteert mag wel duidelijk zijn aan alles wat door zijn blogs heen sijpelt. Zoals deze keer weer; als spin in het web in een stuk of wat reusachtige educatie-projecten tegelijk fungeren. En dan al die MOOC’s, nog, die zijn massive, de naam zegt het al. En dan ook nog al die doodsaaie romans helemaal uitlezen en al die fillums uitkijken zonder uit het raam te hoeven springen. Die ramen zijn vast niet makkelijk te openen want zullen wel dik en stevig zijn. Maar een sauna maakt veel goed en dit soort rituelen lijkt mij ook heerlijk om regelmatig op terug te vallen. Ja, ikzelf is best geïnteresseerd in een hutje ergens in de Barentzregio. Als iemand me wel kan leren hoe je een open haard aansteekt. Moet goed zijn voor de productiviteit. En de leeftijdsverwachtingen dus, ook niet mis.
  Een groet uit de subtropische gordel in het gematigde seizoen, Anton

 3. En als nagekomen bericht:We hebben dit jaar een recordaantal aanmeldingen binnengekregen voor Travel and Tourism Management!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s