Stelletje Ar-rukkers!

PaulToen wij kinderen waren, beste lezers, geloofden wij in sprookjes en Sinterklaas. Geleidelijk, met de ontwikkeling van ons rationeel vermogen verloren wij het magische denken en ontwikkelden een volwassen kijk op de realiteit. Wij vonden dat een vanzelfsprekende ontwikkeling en wij zijn dan ook iedere keer verbaasd wanneer wij stuiten op volwassenen die krampachtig vasthouden aan een kinderlijk, om niet te zeggen kinds, wereldbeeld. Wij proberen ons een idee te vormen van de indoctrinatie van kindsbeen af welke zo’n verwrongen mentale houding zou kunnen verklaren.

Voor de renaissance wist men niet beter. Fossielen van dinosauriers werden toegeschreven aan draken, de stoottand van de narwal werd aangezien voor de hoorn van de eenhoorn, botten en schedels van voorhistische mastodonten vormden het bewijs voor cyclopen. De onwetendheid van de mens vormde de voedingsbodem voor een hele mythologie. Toen kwam het rationalisme en de wetenschap en de natuurlijke wereld werd langzaamaan verkend, beschreven en geordend. Bovennatuurlijke zaken bestaan per definitie niet, leerden wij. Maar niet iedereen heeft die bevrijding van ongefundeerd geloof meegekregen.

Is het niet paradoxaal dat juist in deze tijd, waarin meer mensen dan ooit tevoren toegang hebben tot onderwijs en tot practisch onbegrensde  hoeveelheden informatie, dat er een renaissance van onkritisch geloof in bakerpraatjes gaande is. Natuurrampen zijn niet langer natuurlijke processen; er zit iemand achter. Het zijn alleen niet langer godheden voor de meeste gelovigen, maar andere agenten voor welke evenmin bewijs bestaat. Het geloof in draken, eenhoorns en reuzen is groeiende!

Die reuzen zijn een alineaatje waard, omdat die in het straatje passen van blind gelovigen (Reuzen worden immers in de heilige schriften genoemd). In de 21-ste eeuw is er meer en meer “bewijs” dat reuzen echt bestaan hebben, en wel dankzij het computer programma Photoshop! Een site voor photomanipulatie-enthusiasten (http://www.worth1000.com/contests/28748/archaeological-anomalies) was verantwoordelijk voor practisch alle photos van ontdekte “reuzenskeletten” welke in omloop zijn op legio sites van samenzweringsfanaten tot jonge-aarde creationisten. Ook de foto’s die in andere achterkamertjes zijn bewerkt kunnen simpel ontkracht worden door enige kennis van de principes van de biomechanica (een mens van 15 meter lang zou verhoudingsgewijs veel dikkere en zwaardere botten moeten hebben in benen, bekken en rug om niet onder het eigen gewicht te bezwijken). Dit is allemaal al lang bekend, maar dezelfde afbeeldingen blijven rondsuizen op het internet.

"Giants" by Ironkite

De geshopte foto uit 2002 waarmee de hele reuzenhype begon.

Hetzelfde geldt voor de argumenten van de anti-evolutionisten, die al duizenden malen ontkracht zijn. Er is een overweldigende hoeveelheid bewijs uit verschillende takken van wetenschap (biologie, geologie, genetica, anthropologie, paleontologie, biochemie, etc.) dat de evolutietheorie klopt. Er is geen enkel bewijs voor de diverse scheppingmythen van de diverse wereldreligies. Niettemin willen de blind gelovigen hun sprookje opdringen aan het denkende deel van de bevolking. Deze anti-wetenschappelijke beweging, die nauwe banden heeft met extreem rechts in de Verenigde Staten, is zoals zovele religies in tegenspraak met zichzelf. Ze plukken dagelijks de vruchten van wat de wetenschap hen gegeven heeft, maar verwerpen diezelfde wetenschap, zodra het niet strookt met hun overtuiging. En zoals alle religies eisen ze dat iedereen daarin meegaat ook: Het heelal is niet meer dan 6000 jaar oud, want dat valt indirect af te lezen uit de Tora/Bijbel/Koran en daarom kan en mag evolutie niet waar zijn. (Volgens de meeste heilige schriften is de aarde trouwens plat, maar daar hoor je de blind gelovigen niet meer over, vreemd genoeg.)

In Nederland kennen wij ook van die jonge-aarde creationisten die genesis letterlijk zeggen te nemen en zich daarom in de meest onlogische bochten moeten wringen om hun wereldbeeld te laten stroken met de wetenschappelijk aangetoonde werkelijkheid. Het makkelijkst is gewoon liegen, of meppen met de ultieme doodoener: God deed het en hij heeft een ondoorgrondelijk plan. Sommige verdwaasden gaan echter een stapje verder in hun gekte en de Arkbouwer is daar wel een exponent van.

Die knaap had een nachtmerrie over een overstroming. Niet zo vreemd voor een Nederlander, heb ik ook wel eens gehad, maar in plaats van zich als een normaal mens om te draaien en rustig verder te maffen, ging deze vent piekeren; hij was maf. Het was zonneklaar voor hem: God had tot hem gesproken. In plaats van zich te melden bij een kliniek voor mentale gezondheidszorg, ging hij aan de slag om een nieuwe ark van Noach te bouwen… ja, dat was de opdracht van de ondoorgrondelijke Here.

De uiteindelijke versie is inmiddels klaar en hij ligt in Dordrecht, vanuit Pape City kun je hem zo zien: een houten doos van een boot. Een exacte replica volgens de makers. Werkelijk? Het toont aan dat de ark geen sprookje is. Werkelijk? En alle dieren pasten erop. Werkelijk? Ja, inderdaad, mits je creatief omspringt met de realiteitszin, natuurlijk, een beetje mentale masturbatie.

Een met modern gereedschap in elkaar geschroefde en getimmerde houten opbouw op een stalen romp, compleet met electriciteit, liften en een sprinkler installatie zou ik geen exacte replica durven noemen. Die stalen romp is nodig omdat de boot anders niet zeewaardig zou zijn; het gewicht van de opbouw, zou teveel zijn voor een houten kiel die vanwege de lengte van het ding uit meerdere delen zou moeten bestaan. En toch moeten wij geloven dat in de bronstijd iemand zonder ervaring in scheepsbouw een boot bouwde die een derde langer en hoger was dan het grootste houten schip ooit gebouwd en hij deed het nog practisch in z’n eentje ook!

En alle dieren van de wereld verbleven paarsgewijs een jaar lang op die boot, en van de reine dieren (waaronder alle hoefdieren) maarliefst zeven paar! Ik was nooit goed in wiskunde, maar zelfs mijn lagere school algebra is genoeg om uit te rekenen dat dat niet gaat. En dan hebben we het nog niet eens over de vele tonnen voedsel en water die voor die dierentuin nodig zouden zijn. Alleen een olifant eet al 200 kilo voer per dag en drinkt meer dan 40 liter zoet water en er waren minstens vier olifanten aan boord; reken uit ongever 300 ton groenvoer (tweee wagonladingen) en 60 kuub water voor de olifanten alleen (volgens sommige creationisten waren er bovendien ook nog mamoeten en mastodonten aan boord, maar enfin). De tijgers alleen (als er maar 1 koppel aan boord was en niet de verschillende soorten) zouden 15 ton vlees nodig hebben. Waarhaalde 1 bronstijd familie al dat voedsel vandaan? De koala eet alleen eucalyptusbladeren, een kilo per dag. Eucalyptusbomen groeiden alleen in Australië. Hoe overleefden de koalas de tocht op en neer naar het middenoosten, door woestijnen and over zeestraten, zonder voedsel? En hoe kwam Noach aan ruim 700 kilo eucalyptusloof om de koalas te voederen? En hoe zit het met de infectieziekten die alleen van mens op mens overgebracht worden? Waren Noach en zijn familie besmet met pokken, polio, bof, mazelen, roodvonk en syphilis om maar een paar te noemen? Hoe kan het dat dat we geschreven bronnen hebben uit de tijd dat de aarde volgens de zondvloedmythe ontvolkt en verwoest zou moeten zijn? Geen denkend mens neemt de ark mythe toch serieus.  Alleen kinderen geloven in zuke sprookjes.

En daar zijn de blind gelovigen op uit. ‘Laat de kinderen tot ons komen’ is hun devies, want alleen op jonge leeftijd kunnen mensen gemakkelijk geindoctrineerd worden in de leer. De ark wordt geëtaleerd als een themapark, een lekker dagje uit met de koters. De folder beweert onder andere dat de bezoeker vergast zal worden op “wetenschappelijke informatie”. Het zal me vergeven zijn als ik dat laatste mentaal vertaal in “pseudo-wetenschappelijke nonsens en kletskoek”. Het doel is de kleintjes onder de indruk van de afmetingen van de boot in te prenten dat het allemaal waar gebeurd is. Bijbel good, wetenschap bad, kun je het zingen, zing dan mee kindertjes. Ja, zegt een EO-profiel met zalvende stem, ‘de arkbouwer is een hedendaagse profeet’! God hier en gunter!

Dit is een anti-zweef blog!

This entry was posted in Jeremiades, Paul Nijbakker and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Stelletje Ar-rukkers!

 1. Erwin Schönherr says:

  Ik zeg halleluja! 😉

 2. Overigens is het Morgen Midzomeravond, dus gelijk een volbloed Fin wordt ik geacht dit weekend in een alcoholwaas door te brengen. Aloha en tot Maandag!

 3. stripman says:

  Prachtig ! Het verhaal van de Ark is mijn favoriete Bijbel-vertelling. Absoluut onmogelijk, natuurlijk, maar de Ark-bouwer is niet de enige die erin blijft geloven. Er zijn ook telkens weer expedities op zoek naar overblijfselen van de Ark. En af en toe komt er het bericht dat ze ook echt iets hebben gevonden.
  Wat misschien nog het gekste is is dat de gelovigen bewijzen nodig hebben voor dit soort verhalen. Hun geloof is dus niet sterk genoeg…;o)

  • cor verhoef says:

   Stripman, ik denk dat de gelovigen zoiets hebben van: “gossiepietje, de ongelovigen stapelen al 400 jaar bewijs op bewijs dat god niet bestaat. We kunnen niet achter blijven”. Op zoek dus naar het geraamte van de pratende slang met resten van stembanden. Geen sinecure…

 4. Anton Lustig says:

  Wat is er heerlijker dan dromen….

 5. Rob Alberts says:

  Vreemd genoeg bij landelijke Biologie-examens geen evolutie-vragen, wel reusachtig veel respect voor eenieders geloof en overtuiging.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s