Over Homo’s en Vouwfietsen

PaulWe herdenken dit jaar het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Het is alweer 100 jaar geleden; tijd dus voor een nieuw robbertje lijken sommigen in Europa te denken.

In Zweden, tenminste, is men bezorgd, oh lezers, en nu eens niet over de snus of de surströmming. De ontwikkelingen in het Oosten van Europa, doen angstige vermoedens rijzen. De Russische beer, of althans een Russische leider met dictatoriale trekjes, rammelt met de kozakkensabel. De aanhangers van deze leider hebben geen respect voor de Zweden, die ze week en verwijfd noemen. Ja, het Zweedse leger is een stelletje homo’s volgens de Russen, wier leider, ondanks zijn homo-erotische fotosessies, een verklaard homohater is. En dat alles kwam nadat de Zweedse opperbevelhebber publiekelijk had verklaard dat de Zweedse krijgsmacht in de huidige staat, slechts een deel van het land voor slechts hooguit twee weken zou kunnen verdedigen. Zaak dus voor de Zweden om… Finland aan te moedigen de defensie te versterken.

De Finnen hadden geen aansporing nodig om het defensiebudget uit te breiden. Uitlatingen van Russische generaals over het terugtrekken van Finse grenstroepen en nauwere samenwerking met de Russische Federatie in plaats van de NAVO deden bij de Finnen de luchtalarmbellen rinkelen. Het is dan ook geen toeval dat Finland de moderne Leopard 2 tanks van het Nederlandse leger opsnapte, zodra die voor een zacht prijsje te verkrijgen waren. Finnen weten dat Nederlanders zunig benne, dus die tanks zijn nauwelijks versleten, want ze gebruiken was te duur. Deze 100 tanks worden toegevoegd aan de 100 Leopards die de Finnen al in dienst hadden en daarnaast hebben ze ook nog eens een zeventigtal oude Russische tanks in de reserve. Voordien had het Finse leger al anti-tank wapens van het Nederlandse leger overgenomen (want, ja, in een leger zonder tanks heb je immers niks aan anti-tank wapens, toch?). Waarmee ik maar wil aanduiden dat de Finse krijgsmacht uit de Tweede Wereldoorlog duidelijk andere lessen heeft getrokken dan de Nederlandse.

In afwachting van de levering van het JSF wonderwapen, dat al het overige wapentuig vast en zeker nodeloos zal maken, heeft het Nederlandsche leger nu besloten om een nieuw voertuig in gebruik te nemen: de battle bike! Volgens de Telegraaf althans zullen Nederlansche soldaten straks op een electrische vouwfiets ten strijde trekken. Dat is handig want daarmee sta je zo voor de poorten van Moskou, zonder dat je een druppel brandstof nodig hebt (alleen een hééél lang verlengsnoer)! In Mei 1940 deed het leger het al zo goed mét fietsen en zónder tanks, dat we weer terugwillen naar die gezegende situatie. Overigens geeft de informatie dat de fiets volgens de berichten in April geleverd zal worden een mens te denken…

Mijn gedachten gaan nog verder terug, naar de jaren 30 van de vorige eeuw, toen andere leiders met dictatoriale trekjes heersten in Europa. De ene had een hekel aan Joden,en dat terwijl hij zelf… nou ja, laten we het daar maar niet meer over hebben. Wel frappant was dat hij, na met een Olympische Spelen zijn imago opgepoetst te hebben, wilde dat zijn jammerlijke onderdukte landgenoten in het Sudetenland Heim ins Reich zouden komen. Goed voorbeeld doet goed volgen, dus zijn tegenhanger in het Oosten bezette het jaar daarna, de Baltische staten, Oost-Polen en Moldavië. Oost-Polen bestaat niet meer, dat is nu onderdeel van Wit-Rusland, maar in al die andere gebieden wonen nu grote hoeveelheden etnische Russen die roepen dat ze door hun niet-Russische landgenoten achtergesteld worden. Het is in het licht van de geschiedenis helemaal niet vreemd dat de Baltische staten haast hebben om lid te worden van de EU en de NAVO, of dat het Finse leger extra wapentuig shopt. Voor je het weet claimt er iemand dat ze over de grens heen beschoten zijn

Advertisements
This entry was posted in Jeremiades, Paul Nijbakker and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Over Homo’s en Vouwfietsen

 1. King Billy says:

  In het kader van 2014 de “Sleepwalkers” van Christopher Clarke gelezen? Een aanrader. Merkel ‘zwaaide’ met dit boek tijdens de lvoorlaatste europese top van regeringsleiders. Een recensie:
  http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-88754330.html

  • @Sire,

   Ik zal het in gedachten houden. Heb net, eindelijk, “Under the Red Sea Sun” van Edward Ellsberg gelezen. Heeft met bovenstaande problematiek weinig van doen, maar niettemin zeer interessant boekske.

 2. Anton Lustig says:

  Oeioeioei, weer een goede reden om het nieuws te blijven volgen.
  Gelukkig hebben we jou als analist en correspondent, dus dan loopt het vast allemaal nog goed af.

  • Gniffel, frappant hoe wij wederom langs dezelfde lijnen denken.Ik overweeg nu om me aan te melden voor een studie Nihilisme met Suicide Bombing als bijvak om dan als afstudeerproject een bezoekt te brengen aan die kamelenharen tent in Dubai. (Tjonge, de NSA moet wel smullen van deze rejaxi).

 3. cor verhoef says:

  Haha, ja de NSA heeft het maar druk mee, met Da Nonsense Times. Ik heb binnenkort weer eens vijf weken vakantie en dan ga ik weer eens lekker aan de rol hierzo, op mijn oude stek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s