Het was me het weekje wel

De weg van mijn kantoot naar Zweden vorige week

De weg van mijn kantoor richting de Zweedse grens, de week voordat het zwartepieten begon. Er was toen nog geen wolkje aan de lucht.

Nou, beste lezers, ik hoef u zeker niet te vertellen wat het meest bezochte Triumviraatblogartikeltje van de afgelopen week was: het verdriet van Zwarte Piet verdrong met vlag en wimpel de altijd populaire kinderporno van de eerste plaats.

Het zou zomaar kunnen dat het u geheel ontgaan is vanwege oorlogen links en spionageschandalen rechts en economische crisissen daartussen, maar er woedt in Nederland een brede maatschappelijke discussie die zijn weerga niet kent. Geen enkele drogreden of denkfout wordt geschuwd in dit debat; valse voorstellingen van zaken, spelen op de man, selectief omspringen met de feiten, afleidingsmaneuvres… Het vormt voor een docent kritisch denken een onuitputtelijke bron van valse redeneringen! Het niveau van de discussie, vooral onder de verdedigers van de traditionele pieterman knecht, is werkelijk beneden alle peil (en dan heb ik het niet over de stuitende taalfouten). De typische voorstanders van de zwarte karikatuurpiet zeggen in eenzelfde adem dat hun Piet niet-racistisch is en dat wie dat niet bevalt kan ophoepelen naar zijn apenland. Dit heet met een moeilijk woord cognitieve dissonantie (in mijn cursus kritisch denken wijd ik daar een alinea aan). De mensen zijn blind voor hun eigen vooroordelen, maar zeer alert op die van anderen (dit fenomeen is bij uitstek inherent aan alle religies).

En uiteraard wordt het Zwartepietenvangelie met graagte aangegrepen door populisten om wat punten te scoren. Zo kwam daar die ietwat te emotioneel betrokken dame, die zich uitgaf voor een VN medewerker, even olie op het vuur gooien door te stellen (met een verbijsterend gebrek aan cultureel bewustzijn) dat het hele Sinterklaasfeest maar moest worden afgeschaft, want we hebben de Kerstman toch! Die man met het Beethovenkapsel maakte meteen mooie sier door op te roepen tot de afschaffing van de VN. Zoals altijd, wordt de stem van de rede weggeschreeuwd door de onderbuikbrigade en zo rolt de operette door. Een pietitie (wel leuk gevonden) op Feesboek harkt in enkele dagen twee miljoen likes bij elkaar. Ik zie dit als een lakmoestest van wat mensen in Nederland aan het begin van de 21ste eeuw belangrijk vinden. De laatste keer dat ik deelnam aan een massale petitie ging dat tegen kernwapens in Nederland en voor de wereldvrede, weet u nog, in de jaren 80…

Wij Nederlanders in den vreemde zien deze Sinterklaasklucht van een afstandje met een mengeling van schaamte en amusement aan. En daarna wijden wij ons wederom aan onze zinvolle bezigheden en keuvelen over het weer…

De weg naar de Zweedse grens een week later

Na een ongekend lange, warme en droge zomer in Lapland, viel de winter vrij plotsklaps in. Een week nadat ik de foto aan het begin van dit artikel had genomen, maakte ik deze vanaf hetzelfde punt. En ja, er ligt al ijs op het water. (Elfsteden! Zijn de rayonhoofden al bijeengeweest? Hebben we iets anders om onze realiteitszin voor overboord te zetten…)

This entry was posted in Jeremiades, Paul Nijbakker and tagged , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Het was me het weekje wel

 1. Vreselijk eerst de hectiek rondom de kleur van oom Piet, dan de commercie rondom de staf van suikeroom, komt daar die dikbuikige rendierhandelaar al weer met zijn gesponsorde suikerdrank aanzetten.
  Hier zijn het de Herfststormen die overwaaien, maar of dat een frisse kijk op de wereld zal brengen? De gemoederen zijn nog niet bedaard …..
  Bezorgde groet,

  • Ik heb inmiddels een stijve nek van het hoofdschuddend aanzien van alle commotie. Ik voorzie vechtpartijen tussen zwarte pieten en pieten van een andere kleur; het is absurd genoeg om uit een Monty Pythonsketch te komen.

 2. King Billy says:

  Niets ‘leuker’ dan in sneltreinvaart emotionele hypes op de kaart zetten en tot nationaal symbool voor gekwetst geweten te verheffen. Mauro, Johannes die een Johanna was, Koningslied en nu Zwarte Piet. Kennelijk wordt een gevoelige snaar geraakt. Maar waarom niet als souvereiniteit vergaand wordt afgestaan zonder noemenswaardige tegenprestaties? En een compleet land met haar samenleving wordt bespioneerd door een buitenlandse ‘bondgenoot’, die de wereld als haar ideologisch eigendom beschouwt?
  Zelfs geen (toonaangevende) Nederlandse filosoof, die dergelijke, fundamentele kwesties aankaart. Nederland is inderdaad uniek. http://www.youtube.com/watch?v=eE_IUPInEuc kan dit slechts geinig voor een deel verklaren.

  • @King,
   Zoals de Stripman bij het eerdere artikel al opmerkte, in tijden van onzekerheid en verandering klampen mensen zich vast aan het oude en vertrouwde. Een beetje zoals nood doet bidden…

 3. Maar wanneer we Piet geel gaan schilderen, krijgen we meteen de afhaalchinees achter ons aan. Nerderland heeft zichzelf in een hoek geschilderd.

 4. Anton Lustig says:

  Als echte Triumvierater zijnde is die hele Pieten-discussie een beetje te ver van mijn bed. Zal ik dan maar gewoon wijselijk mijn mond houden? Kan iemand me eens vertellen: hoe hoog is de druk voor verandering eigenlijk? Of is het gewoon een soort kriebel die wel overgaat, aan het lijf van een beperkte groep mensen die zo “politiek correct” als mogelijk wil zijn. Ik kan me voorstellen dat met het steeds intensiever worden van het internationale verkeer er steeds meer buitenlanders zich om dat Sinterklaasfeest komen verbazen. Ik hoeverre is er al noodzaak voor verandering?  Als het dan toch “moet”, óf omdat het ook gewoon leuk kan zijn het eens anders te doen, dan introduceer ik hier dan maar mijn Nieuwe Stijl. De Pieten gaan dan voortaan in snoeplust-opwekkende Smarties/M&M-kleuren. En in alle liedjes kan ‘Zwarte Piet’ eenvoudigweg aangepast worden tot ‘Bonte Piet’; het metrum blijft hetzelfde en het rijmt nog steeds. Sint zelf zou het liefst wat minder blank moeten zijn, of als het zo uitkomt zelfs zwart. Het gaat nu vooral om de Pieten natuurlijk. Maar een beetje meer kleur op de wangen van de Sint zou niet misstaan.

  

Het alternatief is: het gewoon zo laten als het is. Van Muiswinkel (Paul noemde hem al) kan het weten, want hij is immers de Hoofdpiet. Alleen snap ik dat “minder zwart” niet zo goed. Dan kan je toch net zo goed van dat hele zwart afstappen?

 5. Pingback: Standplaats Tornio: Blizzardbulletin | Het Triumvieraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s