” Ben jij homo…?” -Peem

Door Cor Verhoef. Image

Vandaag kwam ik op een gloedvol idee. Kent U dat, oh lezer, op een gloedvol idee komen? Ik dacht, weet je wat, Ik ga aan mijn leerlingen vragen om op een reepje papier een vraag te schrijven, die gericht is aan een klasgenoot. Een vraag die ze altijd al hadden willen stellen “but were too afraid to ask”. De steller van de vraag moest anoniem blijven, alleen de naam van degene aan wie de vraag gericht was moest op het papiertje staan. Vervolgens zouden alle leerlingen de reepjes vragen tot een piepklein rolletje oprollen en in een puntmuts mikken, waarmee ik langs zou komen.

Het werd een feest…

Zeker toen ik aangaf dat het niet de bedoeling was om aan een klasgenoot te vragen: “what’s your favourite colour?” Of, “what did you eat last night?” Neen, spicy questions please…

Er worden driftig reepjes papier uit schriften gescheurd, er is een hoop kabaal, gelach, gegrinnik, enthousiast geknik en de hele gang gaat aan de slag met “the Queston you’ve always wanted to ask, but were too afraid to ask”.

Na vijf minuten ga ik met de puntmuts rond en iedereen mikt met de nauwkeurigheid van een NBA basketball speler de tot een miniscuul propje papier gereduceerde Vraag in de muts, nog steeds onder luid kabaal. Sommige jongens wrijven in hun handen, meiden joelen en ik begin me af te vragen of ik geen doos van een hormonaal Pandora heb open getrokken.

Ik leeg de puntmuts met de rolletjes papier op mijn bureau en zodra ik een papiertje begin open te rollen en voor het bord ga staan, verstomt de herrie en het gejoel. Het wordt menens. Alle klassengeheimen worden nu openbaar, er is geen weg terug…

“This one is for Mean”, zeg ik toonloos, terwijl ik in de richting van Mean kijk, een spichtig meisje, dat haar gezicht onmiddelijk verbergt onder haar handen, een actie wellicht aangemoedigd door het immense geloei dat opsteekt in de klas.

Lang duurt de herrie niet. Het is doodstil wanneer iedereen met ingehouden adem mij deze vraag hoort lezen:

Mean, do you like Korn. Or do you love him?”

Nu wordt Korn, een slimme, atletische knul bestookt door zijn vrienden, het gehoei en geloei is niet van de lucht en Mean kijkt ondertussen om zich heen, triomfantelijk -kennelijk vindt ze Korn inderdaad leuk- en ze staat op om antwoord te geven. De knetterende herrie in de klas sterft wanneer Mean aangeeft te willen antwoorden op de vraag.

“I like him very much”.

De klas explodeert en ik ben er op dat moment zeker van dat er elk moment een collega binnen kan komen met de vraag of ik niet iets aan die teringherrie kan doen. Vrienden van Korn lopen op hem af voor een ‘high five’ en Mean neemt felicitaties in ontvangst van haar vriendinnen. De rode kleur is uit haar gezicht weggetrokken.

Volgende vraag. Doodse stilte…

Ik lees, met mijn blik gericht op Sun, een massieve meid die helemaal achterin de klas zit, nadat ik eerst mezelf heb afgevraagd of ik deze vraag niet moest laten vallen:

“Sun, are you really 99 kilo”s or you make it less to make you look thin?”

Gemompel, Blikken op Sun gericht die opstaat en onbewogen verklaart: “I’m 93 kilos. I lose weight”, en ze gaat weer zitten onder applaus en instemmend geknik van veel jongens.

Toch blij dat ik die vraag gesteld heb en mijmerend over het feit dat Thaise tieners nauwelijks verschillen van welke andere tieners waar ter wereld ook, peuter ik het papiertje met de volgende vraag open:

“This one is for Peem” zeg ik neutraal.

Het dak vliegt eraf. Peem grijnst, terwijl zijn klasgenoten keelklanken uitstoten alsof ze zojuist de loterij gewonnen hebben…

” Are you gay? (for Peem)

De klas is nu helemaal niet meer te houden, hoewel het me opvalt dat Peem in de heksenketel, ijzig kalm blijft, opstaat en onder een plotselinge opgestegen dodelijke stilte antwoordt :

“yes.”

Gelach, gemompel en meiden en jongens die hun duim in de lucht steken. Homosexualiteit is spannend voor Thaise tieners, maar ik kan me niet heugen dat ik er ooit iemand een waardeoordeel heb over horen uitspreken. Jongens met vrouwelijke trekken zijn vaak populair op scholen, zowel bij jongens als bij meiden.

Okay, deze vraag is voor Gift.

Wederom doodse stilte…

Advertisements
This entry was posted in Cor Verhoef and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to ” Ben jij homo…?” -Peem

 1. Even een berichtje van het Kremlin: U mag niet meer meespelen op de Spelen!
  Zo’n spel zou in Finland nooit lukken omdat de leerlingen niet durven vragen of antwoorden. In Zweden zou je waarschijnlijk de cel ingaan wegens krenken van de leerlingen. (Ongeacht of de leerlingen het zelf zo ervaren.) En in Nederland zou Peem prompt na de les in elkaar geslagen worden.

  • cor verhoef says:

   Paul, ik ben dan ook blij dat ik niet in het Kremlin, Finland, Zweden of Nederland werk. Overigens de on-line Nonsense Times is opgestart. Het staat in de steigers. Voorlopig is alles nog concept maar zodra de lay-out af is,gaan we publiceren en gaan we on-line. Ook jij kunt dan reageren op de artikelen van mijn leerlingen.

   • Leuk plan, daar zal NSA niet van terughebben; humor hebben zulke organisaties altijd moeite mee :-).
    Ik zal zien of ik er in deze drukke dagen nog het aangekondigde Fatabanana stripblogje kan uitpersen. Jammer dat die stencilmachines van vroeger zo’n povere printkwaliteit hadden.

 2. Anton Lustig says:

  Van mij hoeft Cor niet de bak in. Moet toegeven dat ik bij het lezen toch wel wat bezorgd was of een leerling met een zeer knullige vraag niet een trauma zou veroorzaken. Maar daar was vast de sfeer in Cor’s klas niet naar. Waarschijnlijk kon het alleen maar heel leuk worden en was het de moeite meer dan waard.

  • cor verhoef says:

   Anton, mijn leerlingen kennen mij nu al drie jaar en er is inmiddels inderdaad een vertrouwelijke sfeer. Een te confronterende vraag had ik ook nooit opgelezen. Een aantal vragen waren echter op het randje. Prop Roots rules!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s