Bericht uit Zaiwaland 7 – Vrolijk Zomerkamp 2013

Een apart Zomer-Bericht over Prop Roots’ afgelopen Kamp. Andere nieuwtjes komen nog wel in de volgende aflevering, als de redactie van het clubblad ‘De Leeuw’ (Nederlandse Vereniging te Peking) terug van vakantie is.

De Jǐngpō-dorpsgemeenschappen van de Westelijke Bergen, in de wandeling Zaiwaland genaamd, zijn te vinden in een subtropisch, door Birmees grondgebied omgeven, uiterst puntje van China. Dit is waar het projectcentrum staat van Prop Roots Program, het levenswerk van oorspronkelijk-Nederlander Anton Lustig en zijn levenspartner Li Yang. Hun project beoogt door middel van taal- en creatief onderwijs en interculturele uitwisselingsprojecten de Jingpo/Zaiwa-kinderen meer zelfvertrouwen geven en hen beter in staat stellen hun toekomst in eigen handen te nemen, in een samenleving die gekenmerkt wordt door armoede, culturele erosie en enorme problemen rond drugs en hiv/aids. Li Yang is van huis uit juriste en communicatie-expert voor internationale NGO’s. Anton Lustig wil eigenlijk  filosofische kunstenaar blijven maar is niettemin ook ’s werelds voornaamste specialist op het Zǎiwà, gesproken door het merendeel van de Chinese Jingpo.

door Anton Lustig

aardig doorkijkje

Elk van onze zomerkampen is anders dan anders, maar deze keer was het uniek om twee bijzondere redenen. Voor de eerste keer konden we dit houden in en rond ons eigenste projectcentrum. Dit (pro deo door Yuster.nl) speciaal ontworpen gebouw en haar entourage hebben bewezen bijzonder geschikt te zijn voor dit soort activiteiten. Zelfs met het enorme aantal deelnemers van deze keer: onze eerste samenwerking met de organisatie Chengzhang, die een groep van 27 kinderen met zich meebracht, uit steden in heel het land. Voornaamste doel van dit kamp was de kinderen uit beide werelden (gemiddelde leeftijd 11 jaar) vrienden met elkaar te laten worden.

aankomst van de kinderen uit de grote steden

Chengzhang biedt het hele jaar door bijzondere en educatief verantwoorde excursies aan voor kinderen uit het gehele land, waarbij dikwijls van de geijkte paden wordt afgeweken. Dit was de eerste maar zeker niet de laatste keer dat wij met Chengzhang samenwerken. Ons projectcentrum vormt nu één van de belangrijkste haltes van hun omvangrijke excursies door Yunnan. Het ontwerp van dit kamp was van ons, de uitvoering grotendeels in Chengzhang’s handen. Door deze samenwerking heeft dit kamp ons minder geld gekost dan de voorafgaande keren. Het hart van die organisatie, waarvan ieder lid een bijnaam heeft, is een uitzonderlijk en bijzonder charmant echtpaar: Haizi (“Zee-kind”) en Fanqieyu (“Tomaten-vis-schotel”) kortweg Afan. Beiden zijn, uiteraard, zeer goed met kinderen. Haizi is de improvisator, inspirator, zanger en charmeur. Afan is overal prominent  aanwezig maar achter de schermen ook de voornaamste organisator. In het afgelopen voorjaar zijn zij voor een paar dagen komen komen logeren in ons bijna-voltooide projectcentrum, wat voor allen erg aangenaam en inspirerend was. Zij waren zeer te spreken over ons project en onze lokatie als geheel en het kon niet anders dan dat er een samenwerking op touw gezet zou worden.

eerste dag: groepjes vormen en teambuilding

Gedurende het gehele kamp hebben we iedere dag binnen- en buitenactiviteiten zoveel mogelijk afgewisseld. Buiten hebben we een grote natuurwandeling gemaakt, de drukke markt afgestruind, gezwommen in de rivier en een speurtocht ondernomen in en rond het dorp. Onze grote activiteitenruimte kwam geweldig van pas. Ieder kind heeft daar allereerst een kunstig versierde envelop gemaakt om geheime briefjes in te stoppen. Iedereen heeft ook een Jingpo-tas in elkaar genaaid en door middel van bladeren bedrukt, en die onder veel gejoel getoond in een soort modeshow. Toneelstukjes werden verzonnen, ingestudeerd en uitgevoerd. Tussen de bedrijven door vond een hoop speels gedoe plaats, maar ook werden rustigjes de vele boeken uit onze kinderbibliotheek bestudeerd. ’s Avonds werden leuke films getoond. De kinderen van beide werelden mengden zich steeds meer door elkaar. Wonderlijk hoeveel mensen ons centrum kan herbergen, vijf nachten lang zo’n 40 personen, waaronder ook Jingpo-kinderen uit verder afgelegen dorpen.

wedstrijdje steentjes keilen

Iedere deelnemer zal wel zijn/haar persoonlijke hoogtepunten kunnen noemen – het zwemmen bijvoorbeeld – maar het feest van de laatste avond, in ons kleurrijke en extra sfeervolle centrum, moet voor iedereen een fantastische ervaring geweest zijn, gevuld met toneelstukjes, gezang, en allerlei soorten dans. De Jingpo-kinderen deden niet onder voor de stadskinderen – integendeel – vooral niet wat danstalent betreft, en het is mooi dat zij aan iedereen, inclusief zichzelf, eens goed hebben kunnen laten zien wat zij in huis hebben. Van Jingpo-zijde kwamen traditioneel-getinte dans, acrobatische street dance, en verbluffende Michael Jackson-imitaties (van dezelfde twee jongens die al de show stalen tijdens onze housewarming twee maanden geleden). Jongens en meisjes vanaf een bepaalde gevorderde leeftijd waren trouwens opvallend druk in de weer met het over en weer aanbieden van bloemen.

De laatste ochtend werden slideshows van foto’s van de afgelopen dagen op een groot scherm getoond en besproken, onder veel gelach en enthousiast geroep. Wat hadden we een hoop ondernomen deze afgelopen dagen! Er werden prijzen en cadeautjes uitgedeeld en ieder stadskind kreeg een Jingpo-hoofddeksel toebedeeld. Die moesten op het hoofd, want de Jingpo-kinderen gaven nog een koekje van eigen deeg, iedereen meevoerend op het hypnotische ritme van de Manau-dans, rondom de grote banyan-boom van de school.

verzamelen

Iedereen was nog vrolijk toen we met z’n allen op de foto gingen. Maar toen het moment van afscheid aanbrak kwamen de tranen en geëmotioneerde omhelzingen. De Jingpo-kinderen escorteerden de gasten waarmee zo’n hartelijke band was ontstaan nog bijna een kilometer ver naar de waar de bus gereed stond, alwaar nog meer gehuild werd. Wonderlijk hoe besmettelijk zulke emoties zijn. Maar natuurlijk wel een teken dat het weer een geslaagd zomerkamp is geweest. Afan zei dat ‘hun’ kinderen in de bus de hele weg nog hebben doorgehuild.

het team: 5 van Chengzhang, 4 van Prop Roots

This entry was posted in Anton Lustig, Bericht uit Zaiwaland, Kunst / Muziek, Prop Roots and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Bericht uit Zaiwaland 7 – Vrolijk Zomerkamp 2013

  1. Het werken met de toekomst, zoals Cor het noemt, ziet er beeldig uit.

  2. cor verhoef says:

    Het gaat lekker bij jullie Anton. Het harde werken begint zijn vruchten af te werpen.

  3. Anton Lustig says:

    Ik kan tweeten!

  4. Pingback: Bericht uit Zaiwaland 8 – Poppen, spoken en mooncakes | Het Triumvieraat

  5. Pingback: Bericht uit Zaiwaland 8 – Poppen, spoken en mooncakes | Het Triumvieraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s