Bericht uit Zaiwaland 5 – Wapenfeiten

door Anton Lustig
neushoornvogelZoals verschenen in “De Leeuw”, clubblad van de Nederlandse Vereniging, te Peking, waar ik al langer dan een jaar niet meer te vinden ben. We logeren zelfs ook niet meer in de lokaaltjes en bezemkasten van de school hier in ons Jingpo-dorp. Hieronder vertel ik wat er allemaal nog meer gebeurd is in de hooguit 3 maanden sinds het vorige Bericht.

De Jǐngpō-dorpsgemeenschappen van de Westelijke Bergen, in de wandeling Zaiwaland genaamd, zijn te vinden in een subtropisch, door Birmees grondgebied omgeven, uiterst puntje van China. Dit is waar Anton Lustig woont, kunstenaar maar mooi ook ’s werelds voornaamste specialist op het Zǎiwà, gesproken door het merendeel van de Chinese Jingpo. Prop Roots, het levenswerk van Anton en zijn vrouw Li Yang, beoogt door middel van taal- en creatief onderwijs en interculturele uitwisselingsprojecten de Jingpo/Zaiwa-kinderen meer zelfvertrouwen geven en hen beter in staat stellen hun toekomst in eigen handen te nemen, in een samenleving die gekenmerkt wordt door armoede, culturele erosie en enorme problemen rond drugs en HIV/AIDS. Zij hebben nu intrek genomen in het nieuwe projectcentrum waar zij een jaar aan gebouwd hebben!

omslag Life Magazine 生活杂志 Dec 2012

Vorig Bericht

Mocht u Bericht 4 gemist hebben – de vorige Leeuw verscheen zo laat dat ik het maar alvast op het web had gezet! – u kunt alle afleveringen vinden als u op het web zoekt naar “Bericht uit Zaiwaland”. Dat de vorige “Vormers van de Ziel der Natie” heette was omdat we zojuist in een sjieke entourage in Shanghai een prijs hadden gekregen, wederom voor de combinatie van mijn jarenlange inspanningen als onderzoeker naar de Zaiwa-taal van de Jingpo, met ons huidige Prop Roots Program, allang niet meer voor de taalwetenschap maar om de Jingpo- (Zaiwa-) kinderen meer zelfvertrouwen te geven. Li Yang en ik waren de enige genodigden uit het NGO-gebied en we vormden vast een leuk contrast met alle mede-gelauwerde of dinerende en borrelende of optredende VIPs. Allemaal vooral beroemd binnen China, dus ik zal u de namen besparen. Het ging om een jubileum van mediaketen Xiàndài Chuánbō (Modern Media). Van alle bekroonde gasten stond een artikel in hun Life Magazine (zie foto).

Het andere nieuws was dat we een samenwerkingscontract hebben met de lagere school van ons dorp. Let wel, via actieve bemiddeling van hogerhand: het lokale Bureau voor Onderwijs dat ons goedgezind is. Dit contract geeft ons meer bevoegdheid om lessen te verzorgen. Wij en onze twee vaste vrijwilligers voor dit jaar konden hierdoor eindelijk de klaslokalen in.

Gerechtigheid

In dit land waar corruptie hoogtij viert, waar zelfs de zogenaamd charismatische premier een gigantisch fortuin voor de eigen clan blijkt te hebben opgebouwd, hebben we onlangs aangetoond dat goede bedoelingen toch wel boven komen drijven. Mits op de juiste manier gepresenteerd, maar vooral: met de nodige stokken achter de deur! Allereerst en vooral: die aannemer die ons vorig jaar voor duizenden euro’s geflest heeft, bekende schuld tijdens officiële onderhandelingen op het stedelijke politiebureau. Zijn familie sprak namens hem en heeft meegeholpen twee derde van de aantoonbare schade terug te betalen. Dit is een ongewoon resultaat en iedereen in deze streek mag ervan weten, want het toont aan dat we wel goed maar niet gek zijn.

Ook mag iedereen weten dat wij deze schavuit eigenlijk van nog meer ellende bespaard hebben, want de lokale politie kreeg andere plannetjes met hem: hem op te sluiten wegens het maken van valse rekeningen – ons een zorg, we willen ons geld terug – vervolgens geld af te persen om hem uit de bak te houden, waarna ze ons ongetwijfeld zouden vertellen dat zijn geld al op was. Via onze connecties van hogerhand hebben we hier een stevig stokje voor gestoken. Eigenlijk hebben we dus zowel deze schurk alsook verscheidene politiebeambten aangepakt. Die dan ook ineens heel braaf werden. Blijkt weer dat in China alles altijd ingewikkelder in elkaar zit dan je als simpele Hollander kunt bevroeden en je beter alles met flinke korrels zout kunt nemen. Bijvoorbeeld: dat familielid dat namens die boef met fraaie woorden zijn excuses en verontwaardiging uitte, was zelf een sleutelfiguur bij het vervalsen van die rekeningen.

Mijn bewondering voor mijn vrouw Li Yang is naar nog grotere hoogten gestegen. Wat een takt en intelligentie! Het dikke onderzoeksrapport van eigen hand werd erkend en als leidraad gebruikt. Het verloop van de onderhandelingen op dat politiebureau lag geheel in haar handen. Ze was streng maar rechtvaardig; hard, maar waar nodig ook invoelend en sociaal. Het voelt op een subtiele manier toch als een overwinning, dat de woorden “goede doelen”, “fondsen bestemd voor onderwijs” – al of niet onwennig en wrang – door alle betrokken partijen voor het eerst in de mond genomen werden. Er leek heel eventjes iets als gerechtigheid te bestaan! Want waar ging het hele bouwproject nu eigenlijk om; waarvoor zijn Li Yang en ik nu eigenlijk hier gekomen…?

Foto als dank voor geschonken gitaar

Een nieuw begin  

Kort daarop werd een andere belangrijke drempel overwonnen. Na een jaar bouwen verhuisden we van ons tijdelijk onderkomen op de school naar het projectcentrum. En vervolgens vertrokken alle gasten en waren Li Yang en ik voor het eerst alleen. We hebben geprobeerd een paar dagen te genieten van de rust, met ons tweetjes in dit grote huis, met flink wat rommel nog, maar ook de beginselen van minimale luxe (een keuken zowaar, en een tafel waar een stoel onder past…) Soms staren we naar onze bamboe panelen, de bizarre stalen constructies of de ruwe bakstenen muren, met telkens dat weidse, zonovergoten uitzicht en zachtjes allerlei dorpsgeluiden, en dan bekruipt ons weer dat onvermogen te geloven dat dit gebouw hier nu écht staat. De schrijver van dit Bericht zwijmelt een beetje, maar het was dan ook once in a lifetime: zonder enige bouwervaring zo’n complex ontwerp (pro deo Yuster.nl) te realiseren, en niet zomaar ergens maar echt middenin (bovenin) een Jingpo-dorp, en tegelijk al ons geld over de balk te gooien en alle schepen te verbranden. Maar hoe dan ook, het was Chinees Nieuwjaar en we hebben voor het eerst deelgenomen aan de festiviteiten in het dorp, ontspannen rondgeslenterd in het zonovergoten dorp, gekeuveld en mee aangeschoven. ’s Avonds werden wij als nieuwe dorpelingen uiteraard dringend verzocht te zingen op het podium. Het feest eindigde in een uitbundige dans.

Vivian uit Korea beschildert de doucheruimte – Ocean style

Verder

Er wordt nog steeds gewerkt aan het gebouw, door onszelf, door de drie vertrouwde Zaiwa-arbeiders van het eerste uur en door de vrijwilligers en allerlei andere gasten uit binnen- en buitenland. Het gaat vooral om gaten vullen, muren verven en eenvoudig meubilair van bamboe maken. Onze grote activiteitenruimte heeft straks een enorm bamboe rek voor onze eigen bibliotheek, met maar liefst 1200 van de prachtigste kinderboeken. Het is nog niet klaar maar er komen al vaak kinderen lezen. De lessen aan de lagere school beneden gaan nog steeds door: Voorlezen in de onderbouw, en in de bovenbouw, Vrij schrijven met een Thema, en Engels.

Deze winter geen kamp. Het komende Zomerkamp is alvast in goede handen. Hierover later meer!

We hebben met succes een briefuitwisselingsproject opgezet tussen kinderen uit de omliggende dorpen en volwassen Chinese vrijwilligers uit de steden of in het buitenland.

Er wordt gewerkt aan een echte website, naast onze vertrouwde facebook.com/PropRoots en site.douban.com/leandong.

Ons fraaie projectcentrum met haar gehele landschappelijke, culturele en artistieke entourage, gaat ook een “goodwill guesthouse” worden. Alleen zo kunnen wij het ons veroorloven om de toenemende stroom geïnteresseerden te huisvesten – al of niet met inbegrip van het mooie atelier – en rond te leiden in onze streek.

Tot in het volgende bericht!

Anton Lustig

Stuur gerust een bericht naar antonlustig@gmail.com.
Ook donaties zijn nog altijd meer dan welkom. 

Hier zijn de oudere berichten.

Uitzicht vanuit Prop Roots center

This entry was posted in Anton Lustig, Bericht uit Zaiwaland, Prop Roots and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Bericht uit Zaiwaland 5 – Wapenfeiten

 1. cor verhoef says:

  Een opluchting om te lezen dat na dat keiharde werken resultaten zichtbaar worden, Anton. Ik neem mijn pet, keppel, hoofddoek, en koksmuts af voor jou en Li Yang. Zeer fraaie omslag van de Chinese ‘Time’

 2. Anton Lustig says:

  @Cor
  Dank je. Blijkbaar ga je doorgaans goed gemutst door ‘t leven.

  @King Billy
  Die link was naar het interview onlangs voor GoKunming.com.
  Maar vertel, O King Billy! En heb je enige links aangaande die Duitse media-aandacht? Heb zelf niks op het web kunnen vinden.

 3. King Billy says:

  Duitse Geo Magazine had een artikel. Publiceren deze echter niet op Internet. Andere truc, voorzover niet bekend, Google op ‘ Bilder zu Anton Lustig’. Klik vervolgens op de foto’s om een indruk te krijgen welke website’s aandacht besteden aan Lustig en de regio. Daarachter verbergen zich organisaties, nietwaar?
  http://www.google.de/search?sourceid=navclient&hl=de&ie=UTF-8&rlz=1T4ASUT_deDE461DE461&q=anton+lustig+bilder

 4. Erg mooie omslagfoto en goed te weten dat het project doorstoomt.

 5. Anton Lustig says:

  @King Billy: Nog steeds niks kunnen vinden, maar bedankt voor je tips! Ik ga Duitsland maar even laten rusten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s