BIG TROUBLE IN PARADISE…

Door Cor Verhoef.

Wanneer Europeanen op het idee komen om een tripje te maken naar Thailand, dan kan het geen kwaad om de lokale gebruiken eens onder la loupe te nemen. Dan zullen velen ongetwijfeld tot de konklusie komen dat zaken die wij heel normaal vinden, zoals:

– urineren over de achterlichten van een geparkeerde taxi.

– weglopen wanneer je een barrekening gepresenteerd krijgt.

– rohypnol wegspoelen met grote hoeveelheden bier, waarna je in een agressieve stier.   transformeert.

– transseksuelen meenemen naar je kamer voor een potje serieuze bridge.

– dronken door brandende hoepels springen,

en talloze andere zaken, die back home “just another day at the office” zijn, maar in Thailand, daar doen ze toch moeilijk over dit soort thuis alom gerespecteerde culturele uitingen, sterker nog, de lokale autoriteiten tonen geen enkel begrip voor onze in het vaderland, oh zo gebruikelijke folkloristische escapades.

Door deze culturele verschillen komen jaarlijks duizenden westerse toeristen in de problemen met de autoriteiten en de Thai, omdat die de moeite niet hebben genomen om uit te vinden dat met je dronken kop over een taxi urineren, cultureel-antropologisch gezien nogal gevoelig ligt in het Land of Smiles.

Deze “Clash of Cultures” wordt breed uitgemeten in de 7-delige serie “Big Trouble in Thailand”, waarin te zien is hoe het neusje van de Europese zalm vakantie viert aan de azuren kusten van dit prachtige land en met de hulp van grote hoeveelheden drank, drugs en stupiditeit met hier en daar een vleugje ontwetendheid, uiteindelijk belandt in whirlpool van narigheid’

Tijdens de introductie worden we door een hijgerige voice-over getrakteert op een kijkje in  de Thaise onderbuik van de Thaise toerismesector met Pattaya als episch centrum.

Hoofdpersoon in de serie is Howard Miller, een Britse uit de kluiten gewassen teddybeer, die werkt voor de Pattaya Volunteer Touristpolice Assistents, die tien jaar geleden in het leven werd geroepen om de Thaise toeristen politie bij te staan in de nachtelijke confrontaties met dronken, verwarde, beroofde, verongelukte, gewonde en anderszins aangeslagen toeristen.

Howard maakt een zeer professionele indruk in de serie en lijkt geschapen voor deze baan. Geen moment verliest hij zijn geduld en hij weet precies waar hij wel en niet mag staan, of liever gezegd, hij weet precies wanneer hij zijn Thaise collega’s voor de voeten gaat lopen en veel van de problemen van toeristen op te lossen of te beperken, hoewel zij die problemen in negen van de tien gevallen over zichzelf hebben uitgeroepen.

Wat mij echter ongelofelijk stoort aan de serie is dat wanneer je als argeloze kijker die nog nooit in Thailand is geweest, al snel de indruk krijgt dat Thailand een soort voorportaal van de hel moet zijn . Er is geen enkele nuance en geen enkele ruimte voor de andere kant van de medaille. Heel af en toe komt er een ietwat nuancerend verhaal van een PVTA mederwerker, maar dat verhaal verzuipt in de lawine van ellende waardoor de kijker overspoeld wordt. De negatieve opmerkingen onder de filmpjes, die allemaal op Youtube staan, ten opzichte van Thailand, zijn dan ook niet van de lucht.

Dus, lieve lezer, mocht U ondanks deze veronrustende post, nog steeds ooit naar het land van de Glimlach willen afreizen, houd dan de volgende culturele gevoeligheden in Uw achterhoofd.

– sla nooit iemand met een bierfles op zijn hoofd.

– tenzij U gaat wielrennen, GEEN doping.

– urineer in de daarvoor bestemde urinoirs.

– vermijd fotomodellen met adamsappels en baritonstemmen

– drink geen drankjes uit een emmer. U bent toch geen koe?

– vermijd alles wat te mooi is om waar te zijn.

…en U zult zien dat het dan allemaal best meevalt. Wanneer U weer thuis bent kunt U zich weer te buiten gaan aan bovenstaande westerse, folkloristische uitingen..

Advertisements
This entry was posted in Cor Verhoef and tagged , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to BIG TROUBLE IN PARADISE…

 1. king billy says:

  Moet niet kunnen. Helaas is de dure euro weer gered, helpt een handje mee aan ‘moet kunnen’.

  • cor verhoef says:

   @King Billy, de euro wordt altijd gered. Het is een spelletje van de banken. Daarna gaan de diverse Europese regeringen weer met de pet rond bij de burger, Gaat nog wel een jaartje of tien door zo, totdat er bij de gemiddelde Europeaan niets meer valt te halen..

 2. hans says:

  This video was specially made for intelligent Brits. For members of the human race, Thailand remains a paradise.

 3. Richard says:

  Je vindt dat een ongunstig beeld van Thailand gegeven wordt? Heb net de video zitten bekijken, kan het niet met je eens zijn, Cor. Het gaat helemaal niet over Thailand. Het gaat over Europeanen die naar Thailand gaan om eens flink van bil te gaan en mateloos dronken te worden, over Europeanen die krijgen waar ze om vragen – het gaat over Europeanen.

  En verder laten ze een Brit zien die dacht dat hij best wel wat pillen kon verkopen en verbaasd is dat hij zo lang de gevangenis in moet. Duh… En een reclamespotje van een SWAT team, gevolgd door een heuse achtervolging, met schieten en zo. Vlot einde, maar zoiets zou je overal in de wereld kunnen opnemen, dus het gaat nauwelijks over Thailand. Wie kijkt er naar deze shit? Voor wie is dit gemaakt? Juist, ja.

  Dan zijn jouw reistips van veel meer waarde. ‘Tenzij u gaat wielrennen, geen doping’? Onbetaalbaar!

  • cor verhoef says:

   Richard, “het gaat helemaal niet over Thailand”, dat klopt niet helemaal. Het gaat over piepklein stukje Thailand. Dat weten wij, maar de argeloze tv kijker denkt dat het wel over Thailand gaat. De serie heet immers “Big Trouble in Thailand” en niet “Big Dumb Brits in Trouble in Sleazy Pattaya”. Het is dus wel degelijk misleidend allemaal. Niet voor jou en mij, want wij weten wel beter -en vele anderen met ons gelukkig ook- maar wel voor miljoenen anderen, die naar deze shit kijken. In de inleiding wordt de indruk gewekt dat Thailand gevaarlijk is voor toeristen. Gelukkig zullen ook veel kijkers de konklusie trekken dat de veel van de in het programma geportretteerde neanderthalers alle narigheid aan zichzelf te danken hebben.

 4. hans says:

  In Thailand moet je, net als in toeristische trekpleisters elders ter wereld en zelfs in eigen land, altijd het koppie erbij houden en niet het gevaar zoeken. Niet voor niets genieten jaar miljoenen toeristen hier jaarlijks een onbezorgde vakantie. Echter ook voor niet-Neanderthalers zijn er risico’s, omdat de tijd ook in Thailand niet stilstaat, de combinatie wild-westerse ontwikkeling en armoede het flower power-achtige gevoel dat Land of Smiles oproept tot sprookje heeft verklaard. Dit soort voorlichtingsfilmpjes misleidend noemen vind ik niet helemaal juist. Zeker, afgemeten naar de grootte van het land, zijn de ‘crisishaarden’ in omvang beperkt. Het gaat echter niet alleen om Pattaya, het filmpje toont ook beelden van Phuket/Samui, in Bangkock zijn er eveneens Pattayaanse buurten, andere grotere steden blijven niet achter en op Thailands grootste eiland Koh Chang breidt de sksvermaaksindustrie zich langzaam maar zeker uit. Dan blijft er nog genoeg moois en rustigs over, maar dat deze gebieden Thailand een bad image hebben bezorgd dat niet zal veranderen zolang er niets wordt gedaan om de aanbodkant te beperken is voor mij duidelijk.

 5. cor verhoef says:

  Hans, dat er nog genoeg moois en rustigs over blijft, zie je niet in de filmpjes. Het portretteert, vanuit een een sensatie-belust oogpunt, Thailand als een beerput die louter en alleen mensen aantrekt die hier komen voor excessief hedonistisch vermaak, De filmpjes zijn in die zin wel degelijk misleidend.

 6. Die Britten zijn barbaren, weten niet eens wat swaffelen is, dat zegt alles! Ook neuken op en in religieuze monumenten schijnt geen onderdeel van hun rijke cultuur te zijn (Je vraagt je af hoe dat kan; wie raakt er nu niet opgewonden van zo’n Buddhabeeld?). Ze hebben nog veel te leren van de rijke continentale Europese cultuur (Waarom is er eigenlijk nog geen Oh Oh Pattaya?).

  • cor verhoef says:

   @Paul, dat is slechts een kwestie van tijd, vrees ik.

   • Ja, als zelfs de Duitse televisie al een “Villa Pattaya” programma heeft kan SBS6 natuurlijk niet achterblijven.
    Ik schaam me nu al tezeer om naar Pattaya te gaan, kan je nagaan hoe erg het wordt als Patty Brard en co. er rondwaren voor één of ander riejelluttietieviesjoo.

 7. stripman says:

  Het is goed om te weten ! Hoewel ik niet denk dat heter snel van gaat komen…;o)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s