DE OUDE PAUS IS RAUS, KORT LEVE FRANCISCUS…

Door Cor Verhoef.

Er is alweer bijna een week een nieuwe paus. Nou ja, “nieuw”, hij is 76 jaar en dat is al behoorlijk oud in mijn boekje. Hij schijnt een tikkie liberaler te zijn dan zijn voorganger (hij is niet overal tegen, hij is bijna overal tegen), Benedictus de Zoveelste die de geschiedenis in zal gaan als de “cover-up Pope”. U, oh lezer, weet wel, die duizende akkefietjes met kleine jongetjes en kwijlende kardinalen die hun dikberingde worstevingers niet thuis konden houden, die door Benedicktus met de Mantel der Liefde bedekt werden…

De nieuwe, stokoude kerkvorst is een Argentijn, en dan gaan bij mij meteen de alarmbellen rinkelen. U weet wel, Argentinie, Videla, Vuile Oorlog, martelingen, verdwijningen.

Wat blijkt, NBC News (niet bepaald een bastion van anti-clericalisme) berichtte eergisteren dat de Jesuit Bergoglio, de huidige paus, die om onduidelijke reden nu ineens als “Franciscus” door het leven gaat, geen dikberingde vinger uitstak om twee door Videla’s grondtroepen ontvoerde en later vermoorde Jesuiten die het generaalsregime hadden bekritiseerd, vrij te krijgen. Hij deed een, in Katholieke kringen welbekend, “Piusje”, in zwang geraakt tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de toenmalige paus Pius de XII, extreem coulant was ten opzichte van de door Hitler en zijn kornuiten opgezette systematische vernietiging van de Joden.

Paus Fransiscus was een soort “gedoogjezuiet” eigenlijk, in zijn jonge jaren. De clericale mafia het Vaticaan ontkent die beschuldigingen uiteraard in alle toonaarden en doet ze af als anti-clericaal, links gezwets.

“We zijn gezegend met ouderdom, en ouderdom is de zetel van wijsheid” schijnt de kersverse kerkvorst gemummeld te hebben. Ik zou daar nog seniliteit aan willen toevoegen.

Beatrix, Willem-Alexander en Maxima zullen afreizen naar de inauguratie van de nieuwe paus. Wat zal Maxima doen? Haar duim opsteken en roepen: “Je moet de groeten van mijn pa hebben!”

Franciscus schijnt, in tegenselling tot zijn voorganger, Benedicktus, geen problemen met kapotjes te hebben. Dicky haatte die krengen -ze braken altijd in die nauwe kinderaarsjes- en predikte zijn hele leven lang voor een condoom-vrije wereld. Frankie is kennelijk iets kleiner geschapen.

Ik heb goede hoop dat Franciscus ons veel goeds gaat brengen, wanneer je homohaat, vrouwenhaat, kinderhaat tenminste als goed beschouwt. Goed beschouwd zal het misdaadcartel  Vaticaan gewoon op dezelfde oude vertrouwde arrogante voet doorgaan, net als die miljard verblinde en gehersenspoelde volgelingen.

Het was weer een fijne week…

Advertisements
This entry was posted in Cor Verhoef and tagged . Bookmark the permalink.

7 Responses to DE OUDE PAUS IS RAUS, KORT LEVE FRANCISCUS…

 1. Je schijnt niet te kunnen klimmen in de hierarchie van zo’n instituut als de kattelijke kark zonder vuile handen te maken. Het moet gezegd worden dat de twee jesuieten in kwestie niet zijn vermoord (of was er een wonderbaarlijke opstanding in het spel); ze waren enkel en alleen maar zes maanden gemarteld (Ja, dat krijg je ervan als je de armen wilt helpen. Jesu heeft daar nog zo tegen gewaarschuwd: “Laat die armen kreperen, of het zal je slecht vergaan”, zoiets, toch?)

 2. cor verhoef says:

  Paul, er is iets mis met mijn compjoeter. Ik kan geen wijzigingen meer aanbrenge. Het was niet Videla (die zwaaide de scepter in Chili) maar Pinochet. Zou je dat even willen aanpassen?

 3. Anton Lustig says:

  Prachtig leesvoer: god is not Great van Christopher Hitchens. In prachtig Engels ook.
  Videla was niet fout. Als je begrijpt wat ik bedoel.

 4. COr, je haalt het nu toch een beetje door elkaar geloof ik. Videla vermoordde linkse Argentijnen en Pinochet vermoordde linkse Chilenen. De volgende paus zal dus wel uit Chili komen, hoewel ook de Italianen hoge ogen scoren. Er is de afgelopen jaren nogal wat corruptie te verdoezelen geweest, dus die hebben ook sterke argumenten in handen (Maak mij paus of ik lek schandalen naar de pers).

  Over lekken gesproken, het schijnt dat een Oostenrijkse bischop heeft gezegd dat het dichten van lekken in het Vaticaan de hoogste prioriteit moet hebben. Is natuurlijk ook een stuk eenvoudiger dan de corruptie aanpakken. Wellicht komt de volgende paus, verrassend!, uit Oostenrijk..

 5. cor verhoef says:

  Meneer, U heeft helemaal gelijk. Er hoeft dus niets aangepast te worden. De volgende paus uit Oostenrijk. Dat zou heel passend zijn zeker nu we weten dat bijna de helft van de Oostenrijkse bevolking vindt dat Hitler toch ook veel goede dingen deed. Fijn volkje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s