CHALERM YUBAMRUNG, A MAN OF ALL SEASONS…

Er zijn nogal wat Thaise politici die je het predikaat ‘kleurrijk’ zou kunnen geven. ‘Kleurrijk’ in de betekenis van corrupt, gewetenloos, moreel failliet en machtsgeil, laat daar alsjeblieft geen misverstand over bestaan. Wanneer je je, zoals ik, voorgenomen hebt om een stukkie te schrijven over een dergelijke Thaise machtsdrager, bij wie begin je dan?

Bij Chalerm Yubamrung natuurlijk, de onvolprezen vice-premier in het huidige kabinet van Thaksin Shinawatra Yingluck Shinawatra, een man met duizend petten -hij overziet de landelijke drugsbestrijding, de probleembestrijding in het door terrorisme geteisterde zuiden van het land -een landsdeel wat de minister nog nooit bezocht heeft- en hij houdt de hot-line naar Dubai, waar zijn master Thaksin resideert wegens gezondheidsreden, stofvrij.

Maar laten we bij zijn priveleven beginnen: Hij heeft drie wolken van zoontjes en een ervan is Duangchalerm, uitvinder van het zinnetje “Do you know who my father is?”

Duangchalerm en zijn schattige broertjes, Artham en Wanchalerm, hadden aan het begin van deze eeuw al een indrukwekkende reputatie opgebouwd in het uitgaansleven van de Stad der Engelen. Waar de drie broers waren, was altijd wat te beleven; vechtpartijen, mishandelingen en schietpartijen voorafgegaan door de inmiddels gevleugelde woorden; “do you know who my father is”. Pappie was in die tijd al een machtig politicus, met een indrukwekkende staat van dienst waaronder een vlucht naar Zweden na een couppoging en confiscatie van 32 miljoen baht door de Thaise staat nadat bleek dat pappie dat geld nooit eerlijk verdiend kon hebben.

Op de boterzwoele ochtend van oktober 29 2001 waren Duangchalerm en zijn twee broers in de Bangkokse nachtclub “Club 22″. De broers kregen bonje met een groepje politieagenten in burgerkleding en Duangchalerm trok een pistool, brulde; ‘do you know who my father is!!??” (lage toon, middentoon, lage toon) en schoot een der agenten op een meter afstand door zijn hoofd.

Om zijn onschuld te bewijzen vluchtte de getroubleerde Duangchalerm naar Maleisie en dook daar een paar maanden onder. In de tussentijd trokken alle getuigen al hun getuigenissen in, na bedreigingen aandringen van een aantal van Chalerm’s gorilla’s en Duangchalermpje werd na een showproces wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken,wegens “tegenstrijdige getuigenverklaringen”.

duang

Tot zover zoonlief, die nu zelf heeft verklaard politieke aspiraties  te hebben. (de “Do You Know Who My Father Is Party”)

Over naar pa. Pa komt regelmatig in het nieuws. Bijvoorbeeld omdat ie een paar bakkies teveel op heeft tijdens een parlementsessie. Of tijdens een officieel bezoek aan Maleisie. Of omdat ie, nadat de Premier hem heef bevolen om eens naar het getroubleerde diepe zuiden af te reizen waar dagelijks meer bommen afgaan dan in Irak in haar hoogtijdagen. Gewoon om eens polshoogte te nemen. “Naar het Zuiden? Maar tis daar gevaarlijk. Hee, weet je wel wie ik ben? Kunnen we niet gewoon een commissie oprichten om poolshoogte te nemen?”

Mocht U na het lezen van dit bericht , Chalerm iets kwaads toewensen, vergeet nooit wie zijn vader was.

 

 

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to CHALERM YUBAMRUNG, A MAN OF ALL SEASONS…

 1. King Billy says:

  Kortom, ongeleide projectielen op het politieke dek van Thailand. Elders gebeurt het subtieler, wettelijk faciliteren dat eigen staatsburgers omgelegd mogen worden. Nu ook met dronen.

 2. cor verhoef says:

  @King, erg subtiel gebeurt het hier niet. Corruptie evenmin. Het is allemaal “in your face”.

 3. Een man met een naam als een tropische ziekte, verziekt het landsbestuur. Er moeten toch spiegologiese studies bestaan over de psyche van zulke types: die ludieke gewetenloosheid, die fors ontwikkelde geldingsdrang, die schalkse natuurlijke criminaliteit en dat zonder meer indrukwekkende liegtalent.

 4. cor verhoef says:

  Probleem Paul, is dat hij de enige niet is. Dit land zou zo welvarend kunnen zijn zonder die vervloekte corruptie. Er blijft wordt hier jaarlijks 19.2 triljard baht (gedeeld door 40, dan heb je euro’s) in een zwart corruptiegat gezogen. Dat verdwijnt in de zakken van een paar honderdduizend toch al schatrijke individuen. Daar wordt een mens toch moedeloos van?

 5. Overdrijf je niet een beetje Cor? Probeer je eens te verplaatsen in hún schoenen, ik geef toe, ze zullen jou een beetje krap zijn, en kniel erbij, zodat niet jij maar zij eens een keer op die lange Ollander kunnen neerzien…

  Ceesgegroetje

  • cor verhoef says:

   Cees, mij verplaatsen in hun schoenen wordt lastig. Wanneer ik op dreigende toon zeg: “weet je wel wie mijn vader was?” dan zal het nee-geschud niet van de lucht zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s