Is er nog Plaats in de Schuilkelder?

PaulJa, dat was een lied van de, in Zweden, vermaarde landgenoot Cornelis. Het refereerde aan het feit dat men in Zweden tenminste de schijn ophield om de gehele bevolking te willen redden ingeval van een aanval met nucleaire wapens op het land. Alle gebouwen van enige omvang in Zweden en Finland hebben een schuilkelder. Mijn huidige woning valt helaas niet onder die regeling. Dus als het donderjagen wordt ben ik zuur.

Wat dat betreft was er een interessant commentaar te vinden in een artikel van (hoe kan het ook anders) de Telegrief. Het was door de vermaarde dieptejournalisten van dat dagblad van gewicht genoeg gevonden om een plaatsje te verwerven tussen de doorgaande urgente berichtgeving over het lijden van Goordon en de vooruitzichten, en alles daaromheen, van het Nederduitsche koningshuis.

Het betrof het passeren van een zogenaamde near-earth asteroide, D-14, een brok ruimtepuin van zo’n 50 meter doorsnede dat in astronomische termen vlak langs de aarde zal scheren in Februari. Ik zal dan te druk zijn om omhoog te kijken, maar er zullen ongetwijfeld lieden zijn die hoopvol op een bergtop of in een schuilkelder zitten in de hoop dat dit eindelijk Nibiru zal blijken te zijn. In de Telegrief verkondigde een vertegenwoordiger van een planetarium-annex-pretpark in Dwingeloo (het Papendrecht van Drenthe) aan dat als de meteoriet op hun hoekske van Nederland zou vallen iedereen in Europa het loodje zou leggen.

Ik veroorloof mij met die eminente wetenschapper van menig te verschillen. Het mooie van het Internet is dat over elk onderwerp wel informatie te vinden is, zo ook over meterorietinslagen. De meeste lezers zullen zich er wel van bewust zijn dat een meteoriet de waarschijnlijke beul is geweest die de dinosaurussen de das om deed, maar dat was een rots van meer dan tien kilometer doorsnede. Daarbij vergeleken is D14 een kosmisch kiezeltje.

Volgens de impact calculators die door verscheidene universiteiten, o.a. het Imperial College in London, op het Internet gezet zijn, zou het met een eventuele inslag van D14 in Nederland zo’n vaart niet lopen. Afhankelijk van de dichtheid van de rots zou er een ontploffing in de atmosfeer plaatsvinden van tussene de 2,5 en 5 megaton, maar dat op zo’n hoogte dat er in Dwingeloo geen of nauwelijks een krater zou ontstaan. Wij Triumviraters hoeven ons geen zorgen hoeven te maken over onze eventuele achtergebleven familie in Papendrocht.

Indien D-14 het planetarium in Dwingeloo zou verpletteren zou men in Pape City een milde bries voelen en een boem van een decibel of 60 (het geluidsniveau van een snelweg). Het water in het aquarium zou nog niet eens rimpelen. Ik in Lapland zou volledig onwetend kunnen blijven van de inslag tenzij natuurlijk de Telegrief er verslag van zou doen. (Ja, zelfs het kantoor van dat dagblad zou verschoond blijven van ongemak in het geval van een inslag in Dwingeloo, jammer jammer). Hun kwaliteitsjournalistiek zal niet onderbroken worden.

OK, nu weer terug naar mijn MOOCs, iets waar ik mij wel druk om maak.

This entry was posted in Jeremiades, Paul Nijbakker and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Is er nog Plaats in de Schuilkelder?

 1. King Billy says:

  Hoop ophef over een ijsklomp ter grootte van een half voetbalveld, die overigens met het blote oog niet te zien zal zijn. Vliegtuigen in de lucht vormen`een potentiëler gevaar. Ik raad alle Zweden aan die een vliegtuig spotten of horen, subiet een schuilkelder op te zoeken. Niet alleen omdat de baan van een vliegtuig in de ruimte minder voorspelbaar is dan de baan van dit ijzig koude stukje ruimtepuin. Evenzeer omdat een vliegtuig niet verdampt in de atmosfeer indien het ter aarde stort en de frequentie van passerende vliegtuigen miljoenen malen groter is dan de passage van deze ijsklomp.
  En nu ga ik solliciteren bij een verzekeringsmaatschappij. Even Apeldoorn bellen.

  • @King,
   Het is bij sommige verzekeringsmaatschappijen inderdaad mogelijk jezelf en je huis te verzekeren tegen meteoriet- en komeetinslagen (dat moet gezien het minieme risico een goudmijntje zijn voor de verzekeraars. En als er ooit een ruimterots van formaat neerkomt is de schade zodanig dat de verzekeraar zelf ook het loodje legt; het komt zo goed als nooit tot uitbetalen). In de film “Seeking a Friend for the End of the World” verkoopt de hoofdpersoon van dat soort nonsens verzekeringen.

 2. cor verhoef says:

  Over nonsens gesproken. Ome Cor gaat de Nonsens Bode nieuw leven inblazen op zijn school, onder de nieuwe, ietwat internationalere naam “The Nonsense Times” (in Gotische letters)
  Het kwartaalblad zal volgeschreven worden door mijn leerlingen waarbij ik als eindredacteur zal optreden. De Telegrief heeft er een konkurent bij.

  • @Cor,
   Dat kan niet anders dan een zeer interessante oefening worden; eens zien hoe de Thaise opvattingen van wat humor is uiteenlopen (hoe heet Gerrit Geniepig in het Thais, enz.). Met jou als hoofdredacteur zullen de artikelen hopelijk beter gespeld zijn dan die in de krant van wakker NL.

 3. cor verhoef says:

  Hoe Gerrit Geniepig in het Thais heet weet ik niet, maar aangezien het een Engels-talige krant is moet Constant Creepy toch wel een redelijk alternatief zijn.

  • @Cor,
   Ik zou erom kunnen lachen, ware het niet dat ik nog te geschokt ben door het nieuws dat het blad Aktueel uit het Nederlandsche medialandschap is verdwenen… (de leesmap zal nooit meer hetzelfde zijn) 😀

 4. stripman says:

  Ik ben weer helemaal gerustgesteld…;o)

 5. Anton Lustig says:

  @ Paul: Goed dat je’t ff hebt uitgezocht.
  @ Cor: Gaat The Nonsense Times digitaal of op papier uitgegeven worden?

 6. Ik zou me toch een beetje gedeisd houden Paul, indachtig het “Als in China een vlinder met zijn vleugels klapt, kan dat een orkaan veroorzaken in …”

  Ceesgegroetje

  • @Cees, Inmiddels zijn we een Russische meteoriet verder en weten we dat glashandels goed zullen boeren indien er zo’n kosmische korrel boven het Westland zou exploderen.

   Een orkaan in Papendrecht, dan zou het Papendrechts Nieuwsblad eindelijk de landelijk pers halen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s