NING, HET IS HIER GEVAARLIJK! DE SWAT VALLEI LONKT!!!

Wanneer ik af moet gaan op de uitkomst van de vanmorgen gepubliceerde enquete op de on-line versie van The Bangkok Post, waar de intrigerende vraag werd gesteld: ‘is Thailand het gevaarlijkste land van Azie?”, dan wordt het tijd om de koffers te pakken en af te reizen naar vriendelijkere oorden, zoals de Swat Vallei  in Noord-West Pakistan, of de welkome dreven van Wajiristan, of misschien toch maar naar Kandahar, in Zuid-Afghanistan, waar ze naar verluid nog mensen nodig hebben die de bevolking kunnen uitleggen hoe je ‘Kalashnikov” spelt…

Want, lieve lezer, 48 procent van de deelnemers klikte ‘yes’ aan. Zesenveertig procent vond van niet en de overige lezers wisten het niet.

Thailand is volgens bijna de helft van de respondenten het “gevaarlijkste land van heel Azie”. Mijn probleem is echter wel, dat wanneer er iets te beleven is op een plek, een moord bijvoorbeeld, of een beroving op een hotelkamer van een benevelde toerist op een hotelkamer door een van die vermaledijde lady-boys, ik altijd ergens anders ben, dus ik heb wellicht geen goed zicht op de werkelijke situatie. The story of my life, wanneer het spannend wordt, kom ik of te laat, of ik kom helemaal niet opdagen. Wat dat betreft zou ik een model-politieagent kunnen zijn.

Al virtueel bladerend in on-line krantjes als “The Pattaya Mail” of “The Pattaya Daily News”, moet ik echter wel bekennen dat er in de goede badstad Pattaya toch wel veel toeristen een onnatuurlijke dood sterven of op een andere manier in de problemen komen. Ook hotelbalkonnetjes zijn plekken die je als onevenwichtige westerse teddybeer moet mijden als de pest, want vrijwel wekelijks gaat er iemand in een vrije val naar beneden en laat nou net het zwembad beneden leeg staan wegens achterstallig onderhoud.

Neem nu het volgende nieuwsberichtje waar verhaald werd over een Rus (46) die dood gevonden werd in de badkamer van zijn hotelkamer door het kamermeisje. De politie vond flessen sterke drank en medicijnen tegen alcoholisme (?). Lijkt mij dat Igor de bijsluiter niet had gelezen.

Ander berichtje: Rus (50) wordt beroofd van 1.5 miljoen baht (ruim dertig duizend euro) en auto na te zijn gedrogeerd door een lady-boy in zijn hotelkamer. Hij was eenzaam en had haar meegenomen naar zijn huis voor een drankje en een hapje. Wat bezielde Sergej in godsnaam om 1.5 miljoen aan cash in zijn kluisje te proppen? Er zijn ATM machines op elke straathoek.

vette rus

Sergej begrijpt er niks van. “Normaal gesproken word ik altijd wakker van koffie”

Thailand mag misschien wel iets minder tam zijn dan bijvoorbeeld…Liechtenstein, waar waarschijnlijk op dit moment alweer een I-Pod, achtergelaten op de achterbank van een taxi door een beminnelijke postzegelverzamelaar, door de chauffeur persoonlijk aan huis teruggebracht wordt, het helpt natuurlijk wel om dat deel van je hersens te blijven gebruiken die je ook thuis gebruikt wanneer je bijvoorbeeld gaat stappen. Maar om het nu te bestempelen als “gevaarlijkste land van Azie”, louter en alleen gebaseerd op krantenberichten over toeristen die in de problemen komen door drank-en-testosteron misbruik, gaat mijns insziens wat ver…

Ik hoor net dat het Verkeerbureau van Wajiristan aan de slag gaat met een campagne om Thailand van de kaart te vegen als toeristentijger van Azie.

“Wajiristan. Friendly people, well-spelled Kalashnikovs and no lady-boys”.

This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to NING, HET IS HIER GEVAARLIJK! DE SWAT VALLEI LONKT!!!

 1. Richard says:

  Die enquete zegt misschien meer over de mensen die eraan hebben meegedaan dan over de vraag. Jij hebt toch niet meegedaan Cor, hè?

  Het kan trouwens best een onderdeel zijn van een overheidscampagne om een nieuw slag vakantiegangers naar het koninkrijk te lokken, zij die pas hun oren spitsen als er wat te beleven valt. Al die verhalen de laatste tijd die van Thailand’s imago als knuffelland niets heel laten, en de aantallen toeristen die het land bezoeken blijven maar stijgen. Het werkt!

  • cor verhoef says:

   Ik heb mee gedaan met een resoluut ‘nee’. Het mocht allemaal niet baten. Weggestemd, zoals altijd.
   Wacht tot er directe vluchten vanuit Europa, de VS en Australie komen naar Phnom Phenn, Vientiane, Yangon en Hanoi. Dan lopen die aankomst aantallen in BKK (want dat zijn het) met veertig procent terug. Geloof me.

  • Richard says:

   Eigenlijk had ik beter kunnen zeggen: intussen krijgt Thailand’s imago van ‘knuffelland’ de laatste tijd wel erg veel deuken. Dat de overheid daarmee te maken zou hebben is natuurlijk onzin. Sorry voor die onzinnige opmerking!

   En je zou weleens gelijk kunnen hebben over het vliegverkeer via Bangkok. Had het zo nog niet bekeken.

   • cor verhoef says:

    Thailand gaat het afleggen tegen de buren. Het resultaat van het decennia lang negeren van de environmental impact of mass tourism. Thailand is op sommige plekken niets meer dan een plee. En ze blijven maar bouwen. In de buurlanden hebben ze al plannen klaar liggen voor hoe het niet moet. met Thailand anno 2012 als blauwdruk 😉

 2. Na de laatste twee berichtjes vraag ik me af of een Thaise parodie of “Dumb ways to die” (http://www.youtube.com/watch?v=IJNR2EpS0jw) geen geestig ideetje zou zijn voor de weeksluiting? Er kunnen een heleboel leerlingen aan meedoen en ze kunnen eigen symbolische costuums en props maken en zelfs bijdragen aan de text. Uit het blote hoofd kan ik zo wel een paar coupletten bedenken:
  On vacation in Thailand
  take the food from an elephant.
  Visit Pattaya
  with a ladyboy
  Let him take you to
  a very dark soi.
  (Refrain) Thai ways to die… (enz)
  Break in a temple without a sound
  Steal Ong Bak when Tony Jaa is around!
  Get drunk one night
  with some Bangkok thugs
  Drive to Singapore
  with a car full of drugs…
  (Refrain)
  Enzomeer. Wat denkt u, zou het door de censuur komen?

 3. Anton Lustig says:

  “Thai ways to die”. Zou een leuk liedje worden.
  Je schrijft lekker aan, Cor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s