De Zak (letterlijk)

PaulWelaan waarde lezers, van het hete scoutkamp, Bangkok geheten, pendelt het Triumviraatblog naar het koelgroene Noorden van Noorwegen en wel, om precies te zijn, naar de metropool Velfjord. Velfjord telt zeker meer dan 1000 inwoners, maar zij hadden ondanks hun belang voor de wereldvrede en -economie onopgemerkt kunnen blijven ware het niet dat zij een zak van een man hebben (letterlijk, geen politicus of zo).

De zak in het streekmuseum van Velfjord, (c) NRK

Dattissumdan, de zak

Het betreft een onooglijke rendierleren zak, die secuur is dichtgebonden met stevig twijnkoord en bevestigd op een houten plank, gepakt en gezakt dus. Deze zak werd in 1949 zakelijk overgedragen aan het streekmuseum in Velfjord door een mysterieuze man met dezelfde waarschuwing die hijzelf ooit hoorde toen hij de zak kreeg (letterlijk): “Degene die de zak opent, hem zal het slecht vergaan”.

Het hoe en waarom van deze waarschuwing moest de man schuldig blijven. Al wat hij wist te vertellen was dat de zak afkomstig was van de Samen en dat, zo iemand ooit de inhoud ervan had gezien, niemand het ooit had naverteld (letterlijk). De rotzak is voorzichtig gedateerd op het midden van de negentiende eeuw, dus hij is ruim 100 jaar lang doorgegeven van man tot man, voordat ie uiteindelijk in het museum belandde.

In het streekmuseum durfde ook niemand deze zak van Pandora te openen, maar de conservator had zijn ogen niet in de zak en gaf hem een plaatsje in de collectie.  Het werd langzaam maar zeker een topattractie. U vind er misschien geen zak aan, maar vele mensen wilden de geheimzinnige zak zien en zelfs bevoelen. Het mysterie van de zak trekt nu toeristen van heinde en verre aan. Het is zogezegd een trekzak geworden, die zelfs de televisie haalde.

Dat laatste nu groeide uit tot een probleem. Sinds het kijkbuisoptreden is de zak gemeengoed geworden en theoriën over de inhoud zijn legio. Sceptici menen dat het gewoon oude wijn in nieuwe zak betreft, dat de conservator een zakkenvuller is die mensen geld uit de zak wil kloppen. Anderen geloven dat het om het gebeente van een vermoorde Same gaat en dat de dader vrijuit ging omdat niemand een gat in zijn zak durfde te maken. Een opgewonden beller deed na een avondje doorzakken een duit in het zakje met een theorie dat het de verdwenen Franse kroonjuwelen betrof; daar zakt je de broek toch van af? Sommigen samenzweringstheoriseerden zelfs over een kat in de zak (letterlijk).

De conservator zit nu in de piepzak, want een of andere klootzak SMSte dat ie wel even langs zou komen om opening van zakken te bewerkstelligen. Daarom moest de zak tijdelijk naar de kluis verkassen. Men overwoog in de tussentijd een kopie van de zak tentoon te stellen (een co-zak, letterlijk), maar daar is men inmiddels weer van afgestapt.

Het museum zit niet in zak en as bij de zakken neer, maar heeft een inbraakvrije vitrine besteld om tentoonstelling van de zaktractie weer mogelijk te maken. Nu zoekt het museum ook nog een specialist die de zak voorzichtig kan reinigen, een zakkenwasser met andere woorden (letterlijk).

Bron: Nå ligger den mystiske sekken innelåst i en safe på hemmelig sted (Noors)

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to De Zak (letterlijk)

 1. cor verhoef says:

  Haha, Paul, U heeft zojuist het record “meeste kwinkslagen en woordspelingen per vierkante centimeter ruimschoots verbroken . U gelooft daar wellicht geen zak van, maar dat interesseert mij geen zak.

  • @Cor,
   Ik was al gezakt voor het examen zakdoekje leggen en zaklopen, zoutzak die ik ben, dus ik kon mijn tongriem niet in de zak houden.

   (Sorry, voor de zwakke woordspelingen; ik ben een beetje uit mijn doen nu ik, dankzij de Telegrief, ontdekt heb dat mijn moeder en al mijn ooms en tantes opgegroeid zijn in een halalwoning! Kan je nagaan hoe lang de sluipende de islamisering al aan de gang is; ze bouwden die islamistische discrimineringskazernes dus al zelfs voordat de eerste gastarbeider voet op sNeerlandsch bodem zette! Dit is voorwaar een zaak voor Wim Dankbaar!)

 2. stripman says:

  Hebben ze geen röntgenapparaat ?

  • @Strip,
   Natuurlijk, maar niemand die een röntgenaparaat uit het ziekenhuis naar het museum wil slepoen en het museum wil de zak niet prijsgeven. Bovendien, meent de conservateur, is het mysterie van de zak juist waar het om gaat, anders hangt ie daar maar als een gewone doorsneezak.

 3. Natuurlijk kon Nederland nietachterblijven en heeft nu zijn eigen zakformaat crisis over een (zit)zak. Jaja, we leven in vermakelijke tijden.

 4. Anton Lustig says:

  Wat een zak. Zoveel mensen in nieuwsgierigheid laten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s