Recapitulatie: Het Snusverbod

PaulGisteren viel in heel noord-Zweden de eerste sneeuw van het seizoen, plaatselijk zelfs meer dan 10 centimeter, maar de gemoederen zijn er niet minder verhit om. Deels komt dit natuurlijk door het verbluffende gelijkspel van het blauw-gele elftal tegen de Duitse Mannschaft, maar zeker ook vanwege de val van Eurocommissaris van gezondheid en consumentenpolitiek, de nemesis van de Zweedse snusfabrikanten.

In een eerder blogje schreef ik al hoe de exportplannen van de Zweedse tabaksindustrie schipbreuk hadden geleden op de rotsen van Europese wetgeving die verdacht toegespitst leek op het dwarsbomen van de Zweedse snustabak. Ik gaf ook al aan dat de snusproducenten, gesteund door wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat snus minder schadelijk is voor de gezondheid dan andere tabaksprodukten, nog steeds trachten de EU ban opgeheven te krijgen.

De laatste akte in die nicotineoperette zag de grootste Zweedse snusfabrikant, Swedish Match, benaderd door een Maltese ondernemer die tegen een schappelijke vergoeding aanbood om zijn goede relaties met de Maltese Eurocommissaris van gezondheid, John Dalli, tegebruiken, om te bewerkstelligen dat het verbod op snusverkoop in de EU, dat binnenkort voor herwaardering op de aganda staat, te doen opheffen. Zweedse bedrijven zijn net zo min als Nederlandse ondernemingen per definitie vies van het schuiven van wat smeergeld. Het Zweeds-Finse telecom bedrijf Telia Sonera is, bijvoorbeeld, zeer actief in het winnen van lucratieve contracten in de voormalige Soviet republieken in de Kaukasus en Centraal Azië en ook in Nepal, waarbij grote bedragen aan “consultancy” kosten worden overgemaakt op rekeningen van deze of gene in de inner circle van de machthebbers. Iedere suggestie dat het om smeergeld zou gaan wordt evenwel radicaal van de hand gewezen met verwijzing naar de Zweedse cultuur.

Swedish Match besloot om dezelfde reden (zeggen ze) dat zij zich niet zouden laten verleiden tot een omkoopschandaal dat de uitzichten op Europese snusexport wel eens definitief kon doen sneuvelen als het zou uitkomen. In plaats daarvan deed het bedrijf aangifte bij OLAF (het Europees bureau voor fraudebestrijding). OLAF constateerde aan de hand van het bewijsmateriaal aangeleverd door de Zweden dat er inderdaad een link bestond tussen de Maltese ondernemer en de Maltese Eurocommissaris Dalli. Dalli was daardoor gedwongen om af te treden als Eurocommissaris, om zich voor te bereiden op een eventuele rechtszaak tegen hem door de Maltese justitie. Hoeveel we daarvan verwachten kunnen valt te bezien. Dalli is in eigen land al eens eerder vrijgesproken van corruptieaantijgingen.

Het valt tevens te betwijfelen of deze affaire de zaak van de Zweedse snusfabrikanten goed zal doen. De Europese Commissie stelt het niet op prijs in een kwaad daglicht gesteld te worden. U herinnert zich nog wel de affaire Cresson, aangezwengeld door de klokkenluider Van Buitenen. Cresson moest aftreden, en met haar de hele commissie, maar Van Buitenen werd op non-actief gesteld, terwijl Cresson zonder verdere sanctie lekker loco-burgermeestertje ging spelen in het pittoreske plaatsje Châtellerault. Ja, jongens en meisjes “Het is bijna onmogelijk geworden om nog iemand te vinden met enig gevoel voor verantwoordelijkheid”.

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Recapitulatie: Het Snusverbod

 1. cor verhoef says:

  Interessant verhaal, dat aangeeft dat corruptie iets is van alle landen en continenten, alleen gebeurt het in Thailand bijvoorbeeld meer “in your face”. Wat vind jij van die Nobelprijs voor de Vrede voor de Europese Unie en het feit dat de voorzitter van het Nobel committee, Thorbjørn Jagland, tevens Secretaris Generaal is van de Raad van Europa?

  • @Cor,
   Jagland staat in eigen land bekend als een incompetent, politiek lichtgewicht (vast de reden waarom ze hem naar Europa afgeserveerd hebben). Hij werd in hetzelfde jaar hoofd van het Noorse Nobel comité en van de Raad van Europa. Hij wil de Nobelprijs voor de Vrede gebruiken om verandering in huidige omstandigheden te bewerkstelligen; vandaar Nobelprijzen voor Obama, een Chinese dissident, drie vrouwelijke politici uit ontwikkelingslanden en nu de Europese Unie. De regel was voorheen dat politici en machthebbers pas een Nobelprijs voor de vrede konden krijgen als ze waren gepensioneerd, niet onder Jagland dus. De Raad van Europa is geen onderdeel van de Europese Unie, maar de EU ligt Jagland wel na aan het hart. Hij is één van de weinige Noren die vurig vóór een Noors EU-lidmaatschap pleit. Hij heeft de EU ook meermalen voorgedragen als kandidaat voor de vredesprijs vanwege de historische rol die de EU heeft gespeeld in het bewaren van vrede in (West) Europa (dat akkefietje in Joegoslavië vergeten we maar voor het gemak).

 2. cor verhoef says:

  Ik vind dat met een dergelijke filosofie, de betekenis van de Vredesprijs uitgehold wordt. Wat had Obama nu eigenlijk bereikt in 2009? De Chinese dissident is er slechts een van de velen -daarmee wil ik niet zeggen dat die prijs onterecht was, maar wel willekeurig. Ik vind dat een Nobel Laureaat tot de verbeelding moet spreken van iedereen die het hart op de juiste plaats heeft zitten en niet louter en alleen een politiek statement moet geven. Moeder Theresa was eigenlijk ook al een foute beslissing gezien haar ideeen betreffende contraceptie. Ik vind dat het tijd wordt om volgend jaar het Triumvieraat op de short-list te zetten. Wij zijn niet controversieel en hebben niets dan goeds in de zin.

 3. stripman says:

  Ik hoorde hier iets over op de radio en moest direct aan je Snusverhaal denken…!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s