Recapitulatie

PaulNeen, neen, wees gerust oh lezers, het is niet mijn bedoeling dat het Nederlandse leger zich wederom gaat overgeven aan de Duitse weermacht (of aan de Duitse mannschaft); Al zijn we qua relatieve militaire slagkracht in Nederland wel weer terug op het niveau van 1940 (toen wilde de minister van defensie ook geen tanks in de krijgsmacht). Wat ik met de titel van dit blog beoog is een terugblik op de blogs van de afgelopen jaren, want met enige regelmaat stuit je als blogger op zaken in de actualiteit waarover je al eens eerder hebt geschreven.

Zo schreef ik in Augustus 2010 een stukje over de Indonesische pop zangeres Anggun, die de Gordel van Smaragd had verruild voor het Frankenland. Anggun is nog even exotisch mooi als ooit, maar haar carrière lijkt in een dipje te zitten, gezien het feit dat ze zich heeft geleend om voor haar geadopteerde thuisland uit te komen in het Eurovisie Songfestival van 2012. Het nummer Echo waarmee men haar opgezadelt heeft is helaas nietszeggend en stelt haar niet in staat haar vocale kwaliteiten te etaleren. Dit Triumvieraatlid gokte dus eerder op Zweden als winnaar van het festival en terecht…

Anggun met de titel van haar liedje Loreen met de titel van haar liedje

En terwijl de euforie nog rondspeelt in mijn hoofd, valt mijn oog op een bekend gezicht: de Hemtex winkelketen heeft dit jaar een Karin Larsson retrospectief. Ik schreef al eerder dat Carl Larsson en zijn vrouw vandaag de dag nog steeds invloed hebben op de Zweedse stijl in interieurdecoratie, nou, voilà het bewijs:

Karin Larsson en haar ontwerpen

Een verzameling huis-, tuin- en keukentextiel van en naar ontwerpen door Karin Larsson in een Hemtex winkel in Haparanda

Verder in de actualiteit (in elk geval in Finland dan; in Nederland heeft men het over belangrijker zaken zoals de borsten van Victoria Koblenko en hoe ze in haar oranje jurkje passen) is het voortdurende afglijden van de Russische Federatie naar een meer en meer authoritaire en aggressieve staatsvorm. De Finse kranten vermelden dan ook met regelmaat hoe kritische journalisten en TV-persoonlijkheden de laan uitgestuurd worden en hoe de democratische oppositie op allerlei wijzen de voet dwars gezet wordt. In Finland, waar een openlijk homosexuele politicus bijna president werd, wordt ook de Russische wetgeving tegen homosexuelen gezien als een teken van voortschrijdende onverdraagzaamheid en onderdrukking van vrije expressie. Finnen zijn om historische redenen zeer alert op wat er over hun Oostgrens gebeurd.  Het getuigde dan ook van weinig historisch besef van de chef van de Russiche generale staf, toen ie Finland opriep geen militaire oefeningen meer te ondernemen  langs de Russische grens en militaire samenwerking na te streven met de Russische Federatie in plaats van met de Navo. De laatste keer dat de Russen zulke termen bezigden regende het kort daarna “voedselpaketten” (lees: clusterbommen) boven Finse steden. De Finse politiek bezint zich nu op het terugdraaien van bezuinigingen op defensie uitgaven…

En mijn ega en ik zijn verhuisd van Tornio in Finland naar Haparanda in Zweden, maar dat heeft niet met de Russen van doen, maar meer met de relatieve prijzen van onroerend goed. Zweden was voor mij lang het ideale land, maar mettertijd zijn er barstjes gekomen in dat ideaalbeeld en de tijd zal moeten leren hoezeer we ons thuis gaan voelen in Haparanda. Eén zaak is al duidelijk en dat is dat de bureaucratische drempels die gepasseerd moeten worden om het land binnen te komen in Zweden hoger liggen dan in Finland, maar daarover een andere keer meer.

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Recapitulatie

 1. Anton Lustig says:

  Het klinkt alsof je naar heel ver weg verhuist, maar het blijkt eerder dat het nog wel te doen is met één doos per avondwandeling. Behalve dan dat het van avondwandelingen een tijd lang niet komt, neem ik aan.

 2. Marjelle says:

  Ah, inmiddels ben je dus verhuisd, en zelfs naar een ander land. Ben benieuwd wat Zweden voor jou en de jouwen in petto heeft, veel geluk in je nieuwe huis!

 3. cor verhoef says:

  Kwil feauteaux van de nieuwe stee.

 4. stripman says:

  Veel geluk in de nieuwe woning !

 5. @Marjelle,
  Voorlopig wonen we nog steeds niet “officieel” in Zweden, want we hebben nog steeds geen Zweeds sofi-nummer, wat betekent dat we geen Internet kunnen regelen (onder vele andere zaken). Daarom ook zo laat met reageren.

  @Cor,
  Die komen t.z.t. wel. Prioriteit nr 1 is nu om gaas te kopen voor horren in de ventilatieluiken.

  @Strip,
  Bedankt, we zullen zien of het een money pit wordt of een droomhuisje.

 6. Pingback: Hier ziet u géén Kinderporno! | Het Triumvieraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s