Het Zwörovisie Songfestival

PaulWe waren er al aan gewend dat grote internationale sport evenementen volgaane worden gebruikt door ondemocratische, dictatoriale en gewelddadige regimes om hun imago op te poetsen en hun prestige te versterken. Neem bijvoorbeeld de Olympische zomerspelen van 1968 in Mexico, waar soldaten net tien dagen voor de spelen een massaslachting hadden aangericht onder protesterende studenten. Dat was voor het hoofd van het IOC geen probleem, maar toen twee zwarte athleten een zwijgend protest brachten tijdens hun medaille ceremonie, ging dat de IOC bobo te ver. Politieke saluten hadden geen plaats in de Olympische Spelen vond de man, die eerder geen enkel probleem had gehad met de nazi-saluten tijdens de spelen van 1936. Sporters moesten a-politiek zijn, dat was al zo tijdens de oorspronkelijke Olympische Spelen toen athleten uit oorlogvoerende stadstaten elkaar in Olympia ontmoetten.

Muzikanten zijn door de eeuwen heen allesbehalve a-politiek geweest. Protestliederen hebben een bijkans even lange historie als apolitieke sport. Vooral de tweede helft van de twintigste eeuw zag een grote opkomst van politiek geëngageerde podiumartiesten. Zelfs het overigens zo wollige Eurovisie Songfestival is niet gevrijwaard gebleven van politiek getinte bijdragen, meestal oproepen tot vrede, waarvan er zelfs ooit eentje won (Weet u nog wel, ons oosterbuurmeisje, Nicole Nooitmeervangehoord?). Lange tijd was politiek engagement bij de deelnemers (hoe zeldzaam ook) geen probleem, want alle deelnemende landen wisten zich zelfgenoeglijke democratieën en onderschreven dezelfde universele mensenrechten.

Daarin kwam evenwel verandering toen het Eurovisie Songfestival kandidaatlanden ging toelaten uit het voormalige Oost-Europa en zelfs landen die helemaal niet in Europa liggen, zoals Turkije of Israel. Onder de nieuwkomers zat een aantal staten met een zeer bedenkelijke staat van dienst waar het politieke en individuele vrijheden betreft, Wit-Rusland bijvoorbeeld. Deelname aan het Eurovisie Songfestival is open voor alle landen die tenminste ten dele behoren tot de European Broadcasting Area. Dat wil zeggen alle landen van Noord-Afrika, onder wie al die landen die tot voor kort dictaturen waren (en het binnenkort weer kunnen worden), en landen als Syrië, Saudi-Arabië en het met hen vergeleken nog redelijk democratische Iran.

Hoe dan ook, zolang er nog gestemd werd door juries, kwamen landen welke niet salonfähig waren niet in aanmerking om te winnen, maar sinds de invoering van televoting is dat anders geworden. Vorig jaar was het de eerste keer dat een onbeschaamde volbloeddictatuur het festival won. Azerbeidzjan van president Alijev kan zich wat de onvrijheid van meningsuiting betreft met gemak meten met het Wit-Rusland van Loekasjenko. Het is net als een aantal andere ex-Soviet republieken blijven steken in de repressie van die Soviettijd. Kunnen we nu uitkijken naar een Eurovisie gehost door Assad van Syrië of het Iran van Ahmadinejad? (Dan moeten wij weer Goordon sturen, kan ie zich revancheren voor Moskou waar ie de kans had echt iets te doen voor homorechten, maar ondanks zijn grote bek niet durfde.)

Wat moeten zulke landen in het Eurovisiegebeuren? Nou, om te beginnen bied het festival een uitstekend propagandaplatform, waar veel vlagvertoon is toegestaan. Azerbeidzjan komt in de propagandafilmpjes uit de verf als het paradijs op aarde (onder de vaderlijke leiding van president voor het leven Aliyev). Verder bleek de televoting een uitstekend middel om niets-vermoedende landverraders op te sporen en te arresteren. In 2009 pakte Azerbeidzjan iedereen op die tijdens het Euroviesie op buurland en aartsvijand Armenië had gestemd. Het Zweedse bedrijf Telia-Sonera was het regime daarbij van grote hulp en weet zich nu verzekerd van toekomstige lucratieve telecom contracten.Het is wel een smet op het Zweedse Eurovisieblazoen, maar de Zweedse inzending van dit jaar, ene Loreen, maakt veel goed.

Op het eerste gezicht hadden de Zweedse en de Nederlandse kandidate veel gemeenschappelijk. Beiden zijn ze multicultureel (Joan’s vader kwam uit Turkije en Loreen’s ouders komen uit Marokko) en beiden gebruiken ze een aangepaste naam en beiden zijn als artiesten voortgekomen uit televisie-talentenjachten. Maar Loreen ging naar Bakoe met een pakkend lied en Joan…, wel die had een verentooi. “Euphoria” van Loreen gaat volgens het Zweedse publiek zeker winnen (maar dat denken ze elk jaar natuurlijk). Loreen gooit nu al hoge ogen met het nummer in Zweden (platina) en de omringende landen. Maar ze is niet alleen voor het leuke gegaan. In Azerbeidzjan heeft ze ontmoetingen gehad met mensen uit de oppositie, al wilde ze daar tijdens een persconferentie niet op ingaan (deelnemers mogen zich niet politiek actief zijn binnen het kader van het festival, maar wel als privépersonen daarbuiten, al vond de rechterhand van president Aliyev natuurlijk dat alle contacten van deelnemers met oppositionele Azeris verboden moeten zijn.). De Zweedse kranten staan er vol over; dat ze moreel al gewonnen hebben (maakt het ook makkelijker om dat schandaaltje aangaande Telia-Sonera te vergeten). De Nederlandse deelneemster had het zeker te druk met haar wigwam om zich de toestand in het gastland aan te trekken.

Zweden zit sowieso zeer diep in de Eurovisie business. Ze gaan winnen, dat is een uitgemaakte zaak, zoniet direct dan indirect. In tegenstelling to Nederland, waar sinds het duet van Re-union uit 2004 eigenlijk geen serieuze pogingen meer zijn ondernomen om het festival daadwerkelijk te winnen, doet Zweden er alles aan. De Zweedse muziekindustrie is een zeer successvolle exportbusiness geworden. Geloof het of niet, maar van de 26 liedjes in de finale zijn er maarliefst tien door Zweden geschreven! Van de twee schrijvers van de Zweedse inzending dit jaar schreef de ene ook het liedje van Noorwegen en de andere schreef tevens de Spaanse inzending. Het kan haast niet anders dan dat wie er ook wint, Zweden er op de een of andere manier bij betrokken is!

NL wikipedia scorelijst 16.50 hrs 26mei 2012

En dan als laatste scoop: Toen ik even op de Nederlandse Wikipedia pagina van het Eurovisie Songfestival 2012 keek voor wat achtergrondinformatie zag ik daar tot mijn verbazing de bovenstaande puntenlijst staan voor de finale (toegevoegd door iemand met IP adres 212.123.167.63 Inmiddels is de lijst weer verdwenen. Is dit een complot, zo vlak voor het eind van de wereld, zijn de illuminatie weer bezig, of is het toch Telia-Sonera?). Het zou toch zomaar kunnen dat de Zweden alles al bekonkeld hebben met hun macht over het televoten. Als de lijst inderdaad vanavond zo uit de bus komt, weet dan waar u het voor het eerst hoorde: het Triumvieraat blog, jawel.

Advertisements
This entry was posted in Jeremiades, Kunst / Muziek, Paul Nijbakker and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Het Zwörovisie Songfestival

 1. Inmiddels heeft Loreen met een behoorlijk verpletterende voorsprong gewonnen, dus volgend jaar is de show in Stockholm. Misschien dat dan ALLE liedjes in de competitie van Zweedse hand zijn.

  Oh, en de illuminati hadden het in Wikipedia duidelijk bij het verkeerde einde 🙂 (Die illuminatie toch, telkens mis, het lijken wel doemsdagprofeten!)

 2. cor verhoef says:

  Ik heb al heel lang geen songfestival meer gekeken. Na ‘Waterloo’ ben ik afgehaakt.

  • @Cor,
   Voor mij was het voor het eerst sinds lange tijd, gezellig in de familiekring. Mijn ega leefde erg mee, ik heb zelfs een stem uitgebracht 😀 Het was grappig hoe je bij het meerendeel van de landen al van tevoren kon zeggen aan wie ze hun 8, 10 of 12 punten zouden geven.

   Ik herinner me nog tenminste één Eurovisie dieptepunt van vroeger: Het jaar na Waterloo, moest ik op een meisjesverjaardag dansen op Ding A Dong en verklaarde toen met overtuiging dat als dát domme nummer het Eurovisie zou winnen, ik wel een boon moest zijn. Ben sindsdien met overtuiging een peulvrucht.

 3. Oh, en vandaag zou de wereld vergaan, weet u nog wel? Misschien wordt ik doof op mijn leeftijd, want ik hoor nog steeds de bazuin der apocalypse niet. Natuurlijk mag je de dag niet prijzen voor het avond is, maar een mens is ongeduldig hè.

  Voor wie de profeet Ronald Weinland wil troosten is hier zijn email adres contact@ronaldweinland.com, maar misschien is het niet nodig want in zijn laatste berichtje begint de door God aangewezen profeet (en zijn vrouw ook) terug te krabbelen en hij heeft ook al zijn wereldse goederen NIET weggegeven in afwachting van de hemel, gek hè? Maar hij heeft wel een hoop gratis publiciteit gehad en zijn boekjes zijn vast beter verkocht met een sappige apocalypse in het vooruitzicht…

  • cor verhoef says:

   Haha, ja, dat moet toch wel een bittere tegenvaller zijn voor onze Ronald. Hoe verklaart ie nu het opeens niet vergaan van de wereld? Was de wind onverwachts gedraaid? De barometerstand te hoog? We zullen het wel nooit weten. Ik ga hem even een mailtje sturen. Gewoon voor de gein.
   Het concert van Lady Gaga in Bangkok was groots. Ik heb haar onderbroek weten te bemachtigen. Haar concert in Jakarta is ook al afgelast. Teveel haatbaarden. En dat allemaal in 1 week.

   • @Cor,
    Jammer dat je het Eurovisie dan niet gezien hebt; had je die onderbroek van Gaga naar Engelbert Humperdinck kunnen gooien. Hij mist zijn groupies zo, die ouwe knakker.

    “Haatzaaibaarden” gaat vast hoog scoren in de woord van het jaar verkiezing 2012.

 4. stripman says:

  Ik heb geen idee hoe het Zweedse lief klinkt, maar ongetwijfeld beter dan het Nederlandse. Mijn eigen blog van vandaag begint ook bij het songfestival, om dan snel een zijweg in te slaan…

  • @Strip,
   Wat Eurovisie liedjes betreft is het winnen vaak een kwestie van eenoog te zijn in het land der blinden, plus een politiek gunstig land te vertegenwoordigen (De Noord-Europese landen steunen elkaar over het algemeen en dat heeft (sinds de uiteenval van de Sovietunie drie Baltische staten aan de kliek toevoegde) al een heel aantal aan de overwinning geholpen.)

   Het is een handicap van Nederland dat het geen deel uitmaakt van zo’n stemmenblok. Zelfs met onze onze nauw verwante Zuiderburen hebben wij geen Eurovisierelatie, terwijl de ex-Joegoslavische republieken die tot voor kort elkaar bloederig bestreden, elkaar fluks tienen en twaalven blijven geven.

   • stripman says:

    Het is verdorie niet eerlijk ! Maar, ter verdediging van de Belgen, moet ik zeggen dat de tv-commentatoren wel voor Nederland waren, bij de halve finale…;o)

 5. cor verhoef says:

  Ik heb overigens nooit geweten dat Europa zo groot was.

 6. Anton Lustig says:

  Hallo boon, blij met je peulvrucht?
  Die onderbroek goed bewaren hoor, Cor, maar ook niet té lang wachten met verkopen, want over 10 jaar is men haar weer vergeten.
  Nu nog op naar 21 december! Trouwens, speelt die 2012-Maya-apocalypse-hype eigenlijk nog wel?
  Songfestival?

  • @Anton,
   De Maya’s zelf vinden die hele ophef over hun kalender klinkklare onzin, maar als een stel Amerikaanse toeristen grof geld wil neertellen voor een bezoek aan Maya “heiligdommen”, dan willen wij wel zeggen dat wereld echt op het punt staat te vergaan, hoor. De klant is koning.
   Een peulvrucht is de perfecte beeldspraak voor mijn persona, zeg nu zelf.

 7. Pingback: Recapitulatie | Het Triumvieraat

 8. TESSA says:

  DEZE REACTIE IS VERWIJDERD OMDAT HET TRIUMVIRAATBLOG GEEN PLAATS IS VOOR POLITIEKE SPAM.

  • Zo, Tessa en kompanen zijn druk geweeest. Zo’n hele lap tekst gecopieerd en geen woord over het Songfestival, duidelijk een gevalletje van spammen. En vlugge zoektocht levert zeker 650 hits op. Ik moet je teleurstellen: Het aantal keren dat een boodschap herhaalt wordt staat in geen enkele verhouding tot het waarheidsgehalte ervan. Zo er al een relatie is dan geldt dat juist boodschappen die niet waar zijn (e.g. reclame) door eindeloos herhalen aan de man gebracht worden. Daar leent ons blog zich niet voor.

   Daag,
   P.

 9. cor verhoef says:

  Tessa, volgens mij valt het allemaal wel mee. Acht procent van de Nederlandse bevolking is allochtoon. Een flink deel daarvan is al redelijk geintegreerd en in sommige gevallen zelfs geassimileerd wat wil zeggen dat ze werken voor bijvoorbeeld de Nederlandse televisie, of ze zijn stand up comedian. Ik weet niet waarom je zo bang bent. Ga je wel eens naar het buitenland? De gezinshereninigingswet is dusdanig aangescherpt dat neven en nichten het land gewoon niet meer binnen komen. Een uitkering krijgen gaat alleen maar wanneer je tien sollicitatiebrieven kan overleggen, die worden geverifieerd. Met ander woorden; Je kletst volkomen uit je nek en raaskalt maar wat, net zoals die dwaas uit Venlo wiens portret je ongetwijfeld boven je bed hebt hangen.

  Wij van het Triumvieraat zijn overigens vereerd dat je zoveel tijd hebt vrijgemaakt om zo’n lange lap nonsense te typen, in je ongetwijfeld drukke bestaan als lid van het Anti Crisis Comitee.

  Kusjes..

 10. Pingback: Standplaats Tornio: Terug van Weggeweest | Het Triumvieraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s