Bericht uit Zaiwaland 2 – Balanceren tussen Optimisme en Wanhoop

bijdrage van Anton Lustig ~ ~ ~ 

De Jǐngpō-dorpsgemeenschappen van de Westelijke Bergen, in de wandeling Zaiwaland genaamd, zijn te vinden in een subtropisch, door Birmees grondgebied omgeven uiterst puntje van China. Dit is waar Dr. Anton Lustig woont, kunstenaar maar tevens ’s werelds voornaamste specialist op het Zǎiwà, in China de grootste taal van deze etnische minderheid. Door middel van taal- en creatief onderwijs en interculturele uitwisselingsprojecten wil zijn Prop Roots Program de Jingpo/Zaiwa-kinderen meer zelfvertrouwen geven en hen beter in staat stellen hun toekomst in eigen handen te nemen, in een samenleving die gekenmerkt wordt door armoede, culturele erosie en enorme problemen rond drugs en HIV/AIDS. Maar nu zijn Anton en de zijnen eventjes degenen die het moeilijk hebben!

door: Anton Lustig

Het begint te komen….

Alles draait nu rond de bouwplaats, waar van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gewerkt wordt. Het projectcentrum zal een schakel tussen culturen en disciplines belichamen. Het is niet alleen bestemd voor creatieve activiteiten en tentoonstellingen, maar gaat ook mogelijk maken dat vrijwilligers, kunstenaars, onderzoekers en andere gasten uit waar ter wereld dan ook hier daadwerkelijk een voet in de aarde komen zetten en op een unieke manier kennis komen maken met de Jingpo, en vice versa. Eindelijk schiet de bouw nu op! Prachtig gelegen op een helling aan de bovenrand van ons dorpje, op 20 minuten loopafstand van de school, komt het mooiste en bijzonderste gebouw dat welk Jingpo-dorp dan ook gekend heeft. Het fantastische pro deo (!!) ontwerp van Yuster.nl’s topontwerper/kunstenaar Yáo Jiànjùn wordt het projectcentrum zoals het, zonder dat we het wisten, eigenlijk altijd al bedoeld was: multifunctioneel en ruim, subtiel en harmonisch gebruik makend van lokale materialen, stevig maar ook heel luchtig.

MEER FOTO’S VAN DE BOUW!

een impressie van het projectcentrum
De helft van de muren is van bamboe en gaas. Het dak wordt toch maar van zeildoek!

Voor een klein deel wordt de bouw betaald met het prijsgeld dat we vorig jaar van computergigant Lenovo hebben gewonnen, maar het leeuwendeel hebben we zelf in deze bouw gestoken, ál ons geld zelfs, en zelfs dat is nog niet genoeg, dus we gaan lenen! Vanwege haar multifunctionaliteit wordt het gebouw te groot om het alleen uit bamboe op te trekken en het moet ook aardbevingbestendig zijn, en dat terwijl materiaal- en arbeidskosten aanzienlijk duurder blijken te zijn dan in de steden. Er staan helaas nog geen potten met geld van grote NGO’s of andere instanties klaar om ons te ondersteunen en zeker niet als het om basale zaken als huisvesting gaat. Wel wachten ons, als wij ons door middel van dit huis eenmaal stevig gevestigd hebben, allerlei belangrijke nieuwe kansen en projecten, want er zit genoeg in de pijp en we hebben genoeg reden voor optimisme. Voor Prop Roots – en mijn vrouw en ik in het bijzonder – zal dit huis tevens een belangrijke manier van overleven vormen, want om het project financieel boven water te houden zal het ook een “goodwill guesthouse” worden. Maar nu is het dus crisis, gekkenwerk, erop of eronder!

Wij vragen u om hulp

Omdat dit zo’n cruciaal moment is voor het voortbestaan van Prop Roots “misbruik” ik voor deze éne keer De Leeuw als medium voor fondsenwerving. Wij staan nu op het punt om geheel vanuit de Jingpo-dorpen zelf, op eigen houtje en op volle schaal te gaan functioneren en hebben hiertoe alle schepen achter ons moeten verbranden. Het blijkt ons echter toch voldoende middelen te ontbreken om het hierbij onontbeerlijke projectcentrum op eigen kracht te voltooien. Maar we kunnen het niet over ons hart verkrijgen om de bouw dan maar stop te zetten. Dus gaan we door, want er bestaan  immers altijd manieren om privéleningen af te sluiten, via louche bedrijfjes en tegen hoge rentes. Maar is het niet absurd dat wij voor zo’n goed doel als wat wij voorstaan alles zelf betalen, inclusief van ons spaargeld van vele jaren, echt van ál ons geld? Wij bieden al jaren hulp aan de Jingpo, maar hebben nu zelf hulp nodig. Uw financiële ondersteuningen – donaties óf leningen – zijn nu méér dan welkom. Vindt u ook dat wij goed werk doen? Helpt u ons dan alstublieft. In alle nederigheid presenteer ik u hier de gegevens van onze Chinese en Nederlandse banken.

Chinese bankgegevens:
Beneficiary’s Bank: China Merchants Bank, H.O. Shenzhen, China
CNAPS bank code: 308584001024
BIC/SWIFT code: CMBCCNBS
Beneficiary’s Name: LI Yang
Beneficiary’s A/C No.: 6225 8801 2738 5699
(Bank Address: China Merchants Bank Tower NO.7088, Shennan Boulevard,
Shenzhen, China)

Tot 21 augustus kun je gemakkelijk doneren op www.4just1.com/project/142, waar bovendien de hele situatie nog eens duidelijk uiteengezet wordt.

Wellicht nóg makkelijker: 11.88.40.665 Rabobank te Utrecht,
t.n.v. A. Lustig, onder vermelding van “donatie”

Meester Peng en vrijwilliger Xu Bowen bespreken bouwkwesties.

Links en nieuwtjes

Hier zijn mijn andere Nederlandstalige schrijfsels, grotendeels Prop Roots, de Jingpo en Zaiwaland betreffend, o.a. over de prijzen die we vorig jaar hebben gewonnen, en een recent artikel in ‘China Nu’ dat vertelt hoe het nou zo gekomen is met Prop Roots. Hier is een link naar video’s, o.a. naar beide delen van de, bekroonde, documentaire over mij/ons.
Dan ga ik nu verder met nieuwtjes van de afgelopen maanden.

Of dacht u dat wij ook wel op een legen maag huizen konden bouwen…!
De afronding van iedere belangrijke bouwfase moet natuurlijk even gevierd worden. Dit is werkelijk een fantastisch team en het is iedere dag een plezier om op de bouwplaats te zijn.

We hebben ons ontdaan van de oorspronkelijke aannemer. De arbeiders mopperden al dat hij loon, materialen en andere benodigdheden niet op tijd aanleverde en hij bleek ook nog eens behoorlijk te profiteren bij de inkopen. De oudere Péng (57) kreeg ook genoeg van hem. Ondanks zijn enorme ervaring en geschiktheid had hij zich al de tijd op de achtergrond gehouden, omdat hij geen zin had in al te grote verantwoordelijkheden. Gelukkig heeft hij nu de rol van aannemer en leider op zich genomen, wat hij geweldig goed doet. Hij is goudeerlijk, reuze sympathiek en heeft een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Grappig detail is dat op de bouwplaats vier talen worden gesproken: Zǎiwà, Dǎi, Mandarijn en het onverstaanbare Húnán-Chinees. Praatjes zijn er genoeg en de sfeer is prima. Er wordt “lustig” gewerkt, ondanks de hitte. Wij van Prop Roots komen ook regelmatig metselen of scheppen, en met ingewikkelde tekeningen in de hand ons 3D-voorstellingsvermogen op de proef stellen. Menige lunch wordt met de arbeiders gezamenlijk genuttigd tijdens het uitpuffen in de luchtige hut aan de rand van het terrein.

Opnames maken van de sjamaan Muipuq Loiseng Gam, met Gretel Schwörer.
Wat wij hier deden is een heel verhaal op zich, wat zeker een blog waard is. De sjamaan is juist bezig met rituele gezangen. In de bamboe mandjes zitten levende kippen. Maar let u ook eens op al die mensen op de achtergrond. Wij bevinden ons hier in een bocht van een te graven nieuwe weg dwars door een stuk oerwoud.

Bezoek tijdens de afgelopen maanden

In februari kwam de Duitse etno-musicologe Prof. dr. Gretel Schwörer over om samen met mij gezangen en verhalen van Zaiwa-sjamanen vast te leggen, wat zeker een vervolg krijgt. Tijdens deze trips heb ik mijn sjamanen-vriendennetwerk kunnen uitbreiden met twee bijzondere ‘nieuwe’ heerschappen, met wie ik zeker contact ga houden. Professor Ted Maloney uit de V.S. is ook geweest omdat hij groepen van zijn studenten als vrijwilligers hierheen wil halen, dus wij hebben hem gedurende een aantal dagen goed het Zaiwa-gebied laten zien. Verder zijn er journalisten van twee verschillende Chinese kwaliteitsbladen komen logeren om mij te interviewen. (Deze publicaties staan nog niet op de bijgaande foto.)

tussenstand: 8 publicaties (in 3 talen) over Prop Roots in 6 maanden

Groeiportretten

Aan regulier lesgeven komen we nog even niet toe, maar we zijn wel begonnen om ieder semester een foto – geen stijve portretten! – van ieder van de 300 leerlingen te maken, zodat wij, de familie maar vooral de kinderen zelf bij verlaten van de school hun ontwikkeling en groei mooi kunnen zien.

portretten maken van de kids (met Li Yang en vrijwilliger Xu Bowen)

Meer informatie op www.facebook.com/PropRootsSchrijf gerust naar Anton_Lustig@hotmail.com. Prop Roots kan u ook nieuwsbrieven sturen.

P.S.

Trouwe lezers van dit groepsblog zijn waarschijnlijk al van mij gewend dat ik hier stukken “parkeer” die ik in andere media al geplaatst heb. Het bovenstaande was een lichtelijk uitgebreide versie van hoe ik mijn aankomende “Bericht uit Zaiwaland” zou willen zien, in “De Leeuw“, het blad van de Nederlandse Vereniging Peking. Ik heb dit stuk wat eerder geplaatst omdat het ook bestemd is om aan vrienden en familie te laten zien, wat ik zeker ga doen. En wat u óók zou kunnen doen. Gezien de nogal cruciale fase waarin ons non-profit project Prop Roots zich nu bevindt. Een fase van gekkenwerk, van schepen verbranden, van grote risico’s nemen,  maar ook één waardoor wij en ons project ons werkelijk kunnen vestigen waar wij het meest nodig zijn: in het hart van Zaiwaland.

This entry was posted in Anton Lustig, Bericht uit Zaiwaland, Prop Roots and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Bericht uit Zaiwaland 2 – Balanceren tussen Optimisme en Wanhoop

 1. Loes Konings says:

  Anton, Ik bewonder je. Je doet geweldig werk samen met yang yang en je helpers. Ik zal eens nagaan, welke organisaties in NZ ik zou kunnen inschakelen, om wat meer financiele steun voor je te verwerven. Het allerbeste gewenst, ook van Jacques,
  Loes Konings

  • Anton Lustig says:

   Bedankt voor je steun in deze eigenaardige periode. We blijven optimistisch hoor, want zodra we door deze crisis heenkomen, wachten ons allerlei interessante kansen. We gaan eerst maar eens geld lenen….

 2. cor verhoef says:

  Acht publicaties in zes maanden in drie talen. Dat zou toch binnen afzienbare tijd vruchten moeten gaan afwerpen. Misschien een domme vraag, maar is de centrale Chinese overheid niet in staat om hun steentje bij te dragen?

  • Anton Lustig says:

   Publicaties werpen hun vruchten op een indirecte manier af. Maar je doelt hier natuurlijk vooral op financiële steun voor dit bouwproject in kwestie. Het punt is dat onze aanpak nogal radicaal is: we bouwen een projectcentrum waardoor mijn vrouw en ik zélf voor tientallen jaren c.q. de rest van ons leven werkelijk vanuit het hart van hun leefgebied ons kunnen inspannen voor de doelgroep, dus écht in een dorp, niet gemakkelijk op afstand vanuit een stad. Er bestaan niet veel subsidiemogelijkheden voor dit soort “basale” bouwprojecten. Zeer wellicht wel voor een aantal deelprojecten die we hierna vanuit dit centrum gaan ondernemen.

   Media-aandacht heeft indirect resultaat inderdaad, als een soort stapeleffect; het gaat als het ware voortdurend “de goede kant op”. En dat terwijl er nog heel wat meer media-aandacht is geweest, en wat te denken van die documentaire die wereldwijd op allerlei Chineestalige zenders is uitgezonden.
   Dat laatste was mede in het kader van de ceremonie georganiseerd door de tv-zender die die documentaire gemaakt had, ter ere van onze bijzondere bijdrage aan de Chinese cultuur en samenleving, naast die door nog 10 andere uitzonderlijke buitenlanders:

   Het Onderwijs-bureau van onze prefectuur zal wellicht later ooit met wát steun over de brug komen, maar het lijkt er wel op dat wij de basis – het bouwen van het centrum, de spil van het project, en het verbranden van onze schepen – voor onze eigen rekening moeten nemen. Dat Onderwijs-bureau heeft wel een lading cement van t.w.v. zo’n duizend Euro geschonken, da’s toch aardig nietwaar.

 3. De wan heeft het zelfs to gevelsteen geschopt, nu de hoop nog!

  Een oudhollandsche wan; de hoop moet je er maar bij denken, ik vond dat niet zo fris om die erbij af te beelden…

  Hoop doet leven zolang we niet struikelen over die wan (gewoon in de hoek zetten, staat ie uit de weg). Ik ga een lot in de loterij kopen; je weet nooit.

  • Anton Lustig says:

   Gewoon lekker doorgaan. Deze mand houden we erin – bedankt! – en hij kan ook op het bamboe terras komen te staan, met mango’s en bananen erin. We zullen ook geen mand nodig hebben om in te schijten hoor, want ondanks onze binnenkort op te lopen miljardenschuld zullen er degelijke wc’s en zelfs douches in ons centrum zijn.

 4. Anton Lustig says:

  Hier is de speciaal voor deze noodsituatie in het leven geroepen webpagina, waar u lezer gemakkelijk uw donaties kunt doen:
  https://4just1.com/project/142/

 5. Pingback: Prop Roots roetst moeizaam voort! | Het Triumvieraat

 6. Pingback: Prop Roots « judithinchina

 7. Pingback: Bericht uit Zaiwaland (3) | Het Triumvieraat

 8. Ik ben Dr Carl Williams, een gecertificeerde, gerenommeerde, legitieme en een erkende geldschieter.
  Ik lening geld uit aan mensen die behoefte hebben aan financiële bijstand.
  Heeft u een slecht krediet of u behoefte heeft aan geld om rekeningen te betalen?
  africaoceanfinancemortgages@gmail.com
  Ik wil dit medium gebruiken om u te informeren dat we maken betrouwbare begunstigde bijstand zoals we zullen blij zijn om u een lening aan te bieden.

  Gesmolten Service omvat:

  Refinance
  Home Loan
  hypotheek
  Home Improvement
  student Loan
  Inventor Lening
  Autolening
  Hard geld lening
  Consolidatie van de schuld
  Lijn van het krediet
  Business Loan
  persoonlijke Lening
  internationale Lening

  Contacteer ons vandaag en laat ons u helpen uit de financiële problemen.
  Stuur ons een e-mail en verzoek om een ​​lening aanvraag in te vullen-up.
  Geen sofi-nummer nodig en geen krediet controles nodig.
  Financiering ontvangen in minder dan 24 uur. 100% goedkeuring Gegarandeerd.

  Met vriendelijke groet,

 9. cor verhoef says:

  Mijnheer Williams, laten er aan berichtjes uit het goede land Nigeria nu vaak, hoe zal ik het op een vriendelijke manier zeggen, ‘een luchtje” zitten. Voelt U ‘m?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s