Fins Filmblogje: Hodejegerne (Head Hunters)

PaulDegenen die hopen dat dit blogje gaat over een rolprent in de trant van Cannibal Holocaust of dergelijke homofagenporno, komen bedrogen uit. De koppensnellers uit de titel verwijzen naar de corporate head hunters, banenbemiddelingsbureaus voor diverse managerstammen. Zo’n head hunter is de protagonist van de film.

De Noorse DVD omslag van HodejegerneHodejegerne (2011) is een Noorse film, dus hij zal wel niet in de bioscopen geweest zijn in Nederland, maar hij is allicht te vinden in de videotheek. Zoals alle kleine landen heeft Noorwegen geen florerende filmsector. Het meerendeel van de lokaal geproduceerde films is, net als in Nederland, van nogal bescheiden merites, maar af en toe komt er een filmverhaal uit de fjorden dat de moeite waard is. In het verleden waren daar al Is-slottet (1987), Insomnia (1997) en Hawaii, Oslo (2004) welke ik alle van harte kan aanbevelen. Hodejegerne is net als Insomnia een aparte thriller. Het plot is niet zo bijzonder, maar de manier waarop het tot leven gebracht wordt maakt veel goed.

Het gaat over een succesvolle head hunter, Roger, een strebertje dat een meer dan voorbijgaande gelijkenis vertoond met Steve Buscemi. Roger heeft grote moeite met het feit dat hij maar één meter achtenzestig lang is. Om te compenseren voor zijn verticale tekort laat hij het breed hangen. Hij rijdt in een dure auto, woont in een duur huis en houdt er een maitresse op na. Roger is getrouwd met Diana, een mooie, rijzige vrouw, weshalve hij voortdurend bang is haar kwijt te raken aan successvolle mannen die langer zijn dan hij. Daarom overlaadt hij zijn ega met luxe waar hij, ondanks zijn goede baan, het geld niet voor heeft. Om de eindjes aan elkaar te knopen, heeft hij kunstroof als nevenactiviteit. Hij ontfutselt zijn klanten informatie over hun kunstbezit en berooft ze vervolgens met behulp van een handlanger in het beveiligingsbedrijf.

Dan komt hij in contact met Clas Greve, een lange, slanke Deen afkomstig van een Nederlands bedrijf in spionage-electronica. Greve heeft naar verluidt een echte Rübens in bezit. Roger ziet een mogelijkheid om zijn financiele problemen in één klap op te lossen. Greve is evenwel niet een doorsnee gehaaide IT-manager. Hij heeft een verleden in een elitetroepenverband, dat was gespecialiseerd in het opsporen en elimineren van terroristen.

Roger zet desalniettemin de inbraak door, maar vanaf dat moment beginnen de zaken uit de hand te lopen en weldra heeft hij zowel Greve als de politie achter zich aan. Dan blijkt de kleine man over een onverwachte veerkrachte en inventiviteit te beschikken. Gaandewijs weet Roger, die in het begin van het verhaal als een hypocriete zak wordt neergezet, onze sympathie te winnen. Voor de korteren van stuk onder ons, zij die een speciale reden hadden om Straw Dogs (1971) de hemel in te prijzen (een klein mannetje dat een bende moordzuchtige kleerkasten één voor één weet uit te schakelen), is dit een film om in de collectie te hebben. Voor ik het vergeet, hier is de trailer:

Advertisements
This entry was posted in Filmbeschouwing, Paul Nijbakker and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Fins Filmblogje: Hodejegerne (Head Hunters)

 1. cor verhoef says:

  Lijkt me een prima film. Maar eerst wil ik Cannibal Holocaust zien. Is ie al uit op DVD?

  • @Cor,
   Zeker, maar ik heb hem zelf nooit willen bekijken; het is een nogalwelzotamelijk controversiele (als in gewelddadige en bloederige) film die destijds in vele landen verboden was (en nu misschien nog steeds).

   • cor verhoef says:

    Ik dacht dat je de titel zelf verzonnen had. Nee, dan sla ik een beurt over. Ik ben niet zo’n horror-liefhebber 😉

   • @Cor,
    Cannibal Holocaust is een cult fenomeen van het afgrijselijke soort. Indertijd werden de makers ervan verdacht een snuff film gemakt te hebben. De regisseur werd voor de rechter gesleept en moest demonstreren hoe een scene waarin een lokale actrice met een paal doorboord werd was opgezet (d.w.z. dat het echt trucage was). Het leek me altijd de ideale film voor een first date 😀

 2. Helemaal niets voor mij dus:-)

  • @Antoinette,
   Maar voor het mildere soort mensen komt er deze zomer nog “Beasts of the Southern Wild” (niet zo gevaarlijk als het klinkt), wat voor mij, denk ik, DE film van deze zomer gaat worden.

 3. Anton Lustig says:

  Ik kom graag een keer bij je op de bank zitten – laten we hopen dat het er eens van komt met al die vliegafstand en die sneeuw en zo – maar kijken naar een film als deze zou ik zonde van mijn energie vinden. Dan ga ik liever wodka drinken en een boom opzetten met je. Of het landschap bezichtigen, met onze wandelstokjes. Mag een rollator mee in het vliegtuig trouwens?

  • Wodka (ril), neen dan liever een thriller, met een wijntje erbij 🙂 Of natuurlijk een film als “The Fall”, een feest voor het oog. Die zou jou vast ook bevallen (als je ’em niet reeds lang gezien hebt).
   Ik weet niet of rollators in het vliegtuig mogen, maar zo niet, dan delen we gewoon mijn looprek.

 4. Loes Konings says:

  Sorry, dit is niet mijn soort van film, maar bedankt voor je informatie hierover.

 5. Anton Lustig says:

  Achteraf gezien misschien toch wel spannend. Films als deze zetten je hormonen aan de wandel, toch? Ik spreek niet uit ervaring want dit soort films heb ik nooit langer dan 5 minuten aan één stuk bekeken.

 6. Goed dat je aandacht aan deze film besteedt. Hij is gewoon de moeite waard om te kijken. Ik zat in mijn stoel geplakt. Spannend haast van het begin (dat een (vage) naakte vrouw het beeld in komt lopen, heb de film een jaar geleden gezien) tot het eind. Een goede thriller. Ben het met Anton eens, hoewel hij wat gereserveerd is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s