I’m a Survivor! (Bullshit)

PaulTja, beste lezers, wij zijn toch maar gezegend dat we ons nog immer in dit aardse tranendal mogen voortbewegen (en -planten voor wie daar iets mee heeft). Het feit dat wij ons nog steeds onledig kunnen houden met surfen, googelen, SMS-en, chatten, tweeten, hyven, fecesboeken, bloggen en wat dies meer wil, mag voorwaar een godswonder genoemd worden! Ik bedoel maar: Hoeveel doemsdagen hebben wij in onze korte levensspanne op deze aardbol al niet overleefd? Sinds de start van het jaar 2000 toch al zo’n drie dozijn!

Hoe komt het toch dat het telkens maar niet wil lukken met die voorspellingen over het einde der tijden? Het waren toch niet de minsten die ons in geuren en kleuren hebben voorgehouden dat we allemaal naar de hel/haaien/kloten/enz zouden gaan (tenzij we de ware verlosser en diens profeet accepteerden, gironummer volgt…).

Zo was er dat multi-talent Dwight York, die had verkondigd, als leider van de Nuwabian beweging, dat de wereld zou vergaan op 5 Mei 2000, wanneer hij 65 jaar oud was. Hij had over de jaren tevens verkondigd dat hij de islamistische messias was, alsook een directe afstammeling van de farao’s van Egypte alsook een moor en een Creek indianenopperhoofd. Naast al die zaken was hij ook nog oplichter, soul zanger en kinderverkrachter. Hij hoopt nu dat het einde der tijden komt voordat hij de hem opgelegde 135 jaar celstraf heeft uitgezeten.

Er was ook die kleurrijke helderziende Master Wang, een man van een jaar of zeventig, in Taiwan die de vernietiging van de aarde (of althans van Taiwan) voorspelde voor 11 Mei 2011, en wel door een aarbeving met een kracht van 14 op de schaal van Richter en een daarop volgende Tsunami van 170 meter hoog. Dat was zeer verontrustend, vooral als men weet dat de Richter schaal niet verder gaat dan 10. Zelfs de inslag van de meteoriet die de dinosauriers de das om deed, kwam  in de verste verte niet in de buurt van een vernietigingskracht als voorspeld door Wang, die overigens na 11 Mei werd opgepakt voor fraude met de handel in overlevingscontainers.

En wie herinnert zich Harold Camping niet, de leider van de Christelijk Family Radio beweging, die ons vorig jaar zelfs twee doemsdagdata aan de hand deed. Hij was een oude rot, deze tweede generatie Nederlandse immigrant, want hij had zijn eerste doemsdagvoorspelling al gedaan voor 21 Mei 1988, toen hij zelf 67 jaar was. En daarna probeerde ie het nog eens in 1994, ook zonder succes. Maar vorig jaar wist ie het zeker het zou weer vallen op 21 Mei, of bij nader inzien misschien op 21 Oktober… Het gerucht gaat dat Harold nu is opgesloten in een tehuis voor bejaarde profeten waar hij al donderpredikend zijn pap naar binnen mummelt.

Ronald Weinland, een man van 62 jaar en leider van de Church of God Preparing for the Kingdom of God, had aanvankelijk ook de Doemsdag uitgerekend voor de zomer van 2011 (29 September om precies te zijn), maar hij plaatst nu de datum van het einde met grote zekerheid op 27 Mei 2012 (Pinksterdag en net voor zijn 63ste verjaardag). Hij kan het weten want hij is profeet (en zijn vrouw ook) dat heeft God aan hem hoogst persoonlijk geopenbaard. Hij geeft dwalende schaapjes nog drie weken om zich tot hem te bekeren.

José Luis de Jesús Miranda, een man van 66jaar  en leider van Growing In Grace International Ministry, Inc. gelooft daar geen snars van. Hij weet het zeker, Armageddon valt op 30 Juni 2012. Daar heeft hij geen profeet voor nodig, want hij is zelf de herboren Jezus, die zichzelf ook de anti-christ noemt, en hij laat zijn volgelingen tatoueren met het nummer 666. Ook bij de Man Jezus Chirstus zijn bekeringen en donaties nog mogelijk.

Werkelijk het regent deze dagen doem. En dan zijn we nog niet eens aangeland bij de 21ste December 2012…

Als nuchtere, rationele mensen roepen wij uit: Wat bezielt die lui toch?! Waarom verlangen ze zo innig naar de apocalypse? Een paar dingen vallen wel op. Alle voorbeelden betreffen mannen op leeftijd die leider zijn van een religieuze groepering of sekte. Allemaal ondervinden ze dus voordeel van zo’n voorspelling, want hun volgelingen raken opnieuw, of nog meer, in vervoering en hun positie van macht en aanzien wordt er dus door versterkt. Ja, ook wanneer de voorspelling verkeerd blijkt te zijn, dat is de grote paradox.

Alle religies hebben voordeel gehad van het merkwardige psychologische mechanisme waardoor vele mensen, in plaats van zich af te keren van een geloof en een voorganger die vals gebleken zijn, zich juist nog sterker aan die leider en aan het geloof binden. Eenieder die met overtuiging de boodschap weet te brengen dat de gehate wereld ten onder zal gaan en dat alleen de ware gelovigen zullen gered worden (gna gna, dat zal ze leren al die verkeerd-gelovers) weet zich verzekerd van adolatie, macht en niet te minachten inkomsten. En dat alles zonder veel risico te lopen dat het falen van de voorspelling ernstige gevolgen voor zijn positie zal inhouden. Niemand die het hardop in de groep durft te gooien, dat de apocalypse, om met Penn en Teller te spreken, BULLSHIT is! Dit is een anti-zweef blog!

This entry was posted in Jeremiades, Paul Nijbakker and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

22 Responses to I’m a Survivor! (Bullshit)

 1. cor verhoef says:

  Ha ha, Paul. een anti-zweefblog. Een blog naar mijn hart. Lekker opstaan is dit..

  • @Cor,
   Het was even een tusserdoorblogje, daar ik het materiaal voor mijn volgende standplaats blog nog niet bij elkaar heb (te slecht weer voor foto’s).

   • cor verhoef says:

    Ik zit te prakkedenken over een blog over de Thaise censuurmachine, maar ik ben er nog niet helemaal uit in welke vorm ik het ga gieten. Ik wil niet van mijn bed gelicht worden door de Gedachtenpolitie.

   • @Cor,
    De Thaise persvrijheid zal wel net zoiets zijn als de Indonesische godsdienstvrijheid.

   • cor verhoef says:

    Paul, de Thaise pers is redelijk vrij, maar doet erg veel aan zelfcensuur, dus valt die vrijheid eigenlijk moeilijk te meten. Thailand staat internationaal op een zeer lage plaats wat persvrijheid betreft en dat komt voornamelijk door artikel 112: Gij zult McDonald’s respecteren, eren, niet beschimpen, afvallen of anderszins vijandig benaderen.
    Er draaien hier mensen voor twintig jaar de bak in, die een website hebben, waarop posters verklaren dat McDonald’s cheeseburgers niet te vreten zijn. Die webmasters draaien de bak ik omdat ze de postings van McDonald’s onwelgevallige sujetten, niet tijdig verwijderen.
    De Bangkok post on line heeft onder ieder artikel een ruimte voor de lezer om te reageren, behalve wanneer het over Mckipnuggets gaat. Dan is de reactieruimte gesloten.
    Voorzichtigheid is geboden wanneer het Double Mac’s betreft…

   • @Cor,
    Dan zullen nasischijven en bamiballen wel helemaal uit den boze zijn.

 2. cor verhoef says:

  In dat filmpje verwachtte ik elk moment een gebonk afkomstig van de bezem die door Patrick’s moeder tegen het plafond gebeukt wordt. “Patrick, eeeeten!!!

  Ja Moeder!!!!

  • … en dan verwacht ik dat Patrick daarna naar de camera sist:
   Ik WIL helemaan niet eten. Ik wil in een atoombunker lekker rauzen met een blonde del!
   Maar ja, ik heb geen blonde del. Ik heb alleen mijn moeder (en daar ben ik voor behandeld).

   Het bezoek van dit programma was voor Patrick vast HET evenement van zijn leven. Er is maar één detail verkeerd aan zijn grapefruit theorie: Hij verward de magnetische polen (die inderdaad een pole shift kunnen doorgaan) met de geografische polen, oftewel de aardas. Door dit fundametele misverstand valt zijn hele hypothese plat op z’n reet. Jammer, Patrick, daar gaat je kans om aan het hoofd van een groep speciaal geselecteerde blonde dellen (bijvoorbeeld Hot Marijke) in het Atlasgebergte je overlevingskolonie te stichten.

   • cor verhoef says:

    Ik ga eens even checken of Patrick een Sjeesboek rekening heeft. Dan ga ik hem op 22 december even een berichtje sturen: “En nu?”

 3. stripman says:

  Het valt ook niet mee om de toekomst te voorspellen. Ook de mensen die zeker weten hoe het er uit gaat zien, als de Aarde niet vergaat, zitten er steevast naast…;o)

  • @Strip,
   Zeker wanneer het gaat om voorspellingen die niet geworteld zijn in de werkelijkheid van vandaag. We kunnen wel extrapolerend vanuit de bestaande wetenschap uitspraken doen over technologische ontwikkelingen in de redelijk nabije toekomst. Maar de dromen over diverse utopiëen zijn inderdaad net zo vluchtig als die over de apocalypse.

 4. Marjelle says:

  En… luchtte het op? 😛

  • @Marjelle,
   Tja, een beetje wel. Eigenlijk zou men het geloof van die lieden moeten testen zoals indirect werd voorgesteld in de clip van Penn & Teller. Laat ze een contract tekenen waarin ze alles wat ze bezitten (zeer bovenmodaal deze heren) overschrijven naar goede doelen op de dag waarop volgens hen de apocalypse valt. Ik durf op een presenteerblaadje te geven dat geen van hen dat zou overwegen.

 5. Johan says:

  Er lopen meer gekken op aarde rond dan wij vermoeden.

 6. Anton Lustig says:

  Laat ons heden bidden voor beter onderwijs, die de wetenschap toegankelijker maakt.
  En ook voor dat de wetenschap wat minder moeilijk moge worden natuurlijk 😉

  Leuk overzichtje van oplichters en losbollen, Paul!

  • @Anton,
   Dat onderwijs zou leerlingen dan moeten trainen in logisch denken (versus intuïtief denken), en dan moet de wet natuurlijk wel toestaan dat je Blogt, Feesboekt of Twittert dat God eventueel niet bestaat (zonder dat je gelynched wordt).
   Ik heb in dit blogje egenlijk de vraag waarom men zo naar de apocalypse verlangt maar deels beantwoord (alleen vanuit het gezichtspunt van de leiders en hun positie). Het perspectief van de volgelingen is anders. Ik vermoed dat zij op de een of andere wijze levensmoe zijn en verlangen naar een simpelheid in hun bestaan die een goddelijke interventie, naar hun wordt voorgehouden, zou bieden.

 7. Pingback: Harde Plassers in het Haagse Pluche | Het Triumvieraat

 8. Pingback: Het Zwörovisie Songfestival | Het Triumvieraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s