Standplaats Tornio: Sima

Sima met pet

Een fles goedkope Sima, getooid met een studentenpet. Het tafelkleed is van Marimekko.

PaulTerwijl u in Nederland met tranen van vaderlandsliefde de straat oranje verft, bereiden wij in Finland ons weer voor op Vappu, oftewel het feest van de eerste Mei. Het ziet er naar uit dat het redelijk weer wordt deze keer, dus er zullen wel weer volop studentenpetten langs de hoofdstraat flaneren.Zoals met wel meer festiviteiten, kent ook Vappu traditionele versnaperingen die alleen in deze periode verkrijgbaar zijn: Sima en Tippaleipä.

Sima is van oorsprong een laag-alcoholisch drankje gebrouwen van honing en gist met wat citroen erdoor. Sommige mensen maken het nog steeds thuis; het hele proces neemt ongeveer een week in beslag. Het resultaat is een goudgeel, enigszins troebel brouwsel met een zachte zoete smaak en heel weinig bubbels. Het is heel populair bij kinderen, vooral die kinderen welke aggressief bruisende frisdranken niet goed verdragen. Tegenwoordig kan je sima ook gewoon in de supermarkt kopen, maar dat is niet meer dan limonade met een honingsmaakje. Het is niet gebrouwen en bevat dus ook geen alcohol.

Sima met tippaleipä

Een glas traditionele sima met een tippaleipä baksel. Het glas en de schotel zijn van Iittala, het ontwerp heet Aino Aalto.

Sima drinkt men typisch met een gefrituurd gebakje, genaamd Tippaleipä. Het ziet er ingewikkelder uit dan het is.  Het wordt gemaakt door ongegist beslag via een tuit in hete bakolie te gieten met grillige cirkelbewegingen. Het resultaat is een goudbruine, krokante kluwen, die afgekoeld met poedersuiker wordt opgepeuzeld. Een schoteltje is niet overbodig, daar het banket nogal gemakkelijk in stukken breekt wanneer je er de tanden in zet. Zoals alle gefrituurd gebak is tippaleipä het lekkerst wanneer het vers is (anders wordt het taai).

Zo, voorzien van een hapje en een drankje, komen we de eerste Mei met zijn redevoeringen wel weer door. Het ga u goed kameraden!

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Standplaats Tornio: Sima

 1. Toch best een leuk feestje:-)

  • @Antoinette,
   Ach ja, we maken er maar weer het beste van. Vandaag is het Valborgmässoafton en vannacht zullen de heksen dus wel weer laag vliegen. De brandstapels liggen al klaar…

 2. stripman says:

  Veel plezier ! Hier is het weer ook prima en komen de oranje gebakjes van de supermarkt…;o)

 3. Anton Lustig says:

  Hoop dat het leuk was gisteren. Sima en Tippaleipä lijken me allebei wel lekker! Heb net Vappu-foto’s gezien via google. Ziet er leuk uit!

  • @Anton,
   Als de ega erbij is is het altijd feest. Kwas trouwens helemaal vergeten dat ik al eerder ‘n Vappu blogje had gedaan; linkje toegevoegd aan de text.

 4. cor verhoef says:

  Ha Paul, ben een beetje laat, maar ik wens je, in retrospectief een geweldig 1 Mei feest toe. Ik ga al weken gebukt onder een hittegolf van 40 plus overag en dertig plus om 4 uur ‘s ochtends. De reuzel loopt mijn reet uit.

  http://www.tmd.go.th/en/province.php?id=37

 5. Marjelle says:

  Gelukkig heb ik me kunnen bedwingen om de straat oranje te verven, ik was lekker een paar dagen weg in Brabant. Dat gebakje is mss heel lekker maar het ziet er een beetje vreemd uit. 😉

  • @Marjelle,
   Ik heb ook net niet de hele dag het Wilhelmus op de lippen gehad, wel de poedersuiker van de tippaleipä. Gelijksoortig gebak vind je in Duitsland en Oostenrijk en in Amerika (overgenomen van Duitse immigranten).

 6. Marjelle says:

  Ik zelfs geen seconde, heb helemaal niks met het koningshuis.
  Oke, is m’n gebakkennis weer bijgewerkt. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s