Werkbezoek Sint Petersburg, Aurora

PaulDan bevind je jezelf als Triumviraatlid opeens in Sint Petersburg en je kan kiezen uit de talloze historische bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft, wat kies je dan? De hermitage, het voormalig winterpaleis van de Russische tsaren en nu een wereldvermaard kunstmuseum, is mij te tijdrovend daar moet je echt een hele dag voor uittrekken. Nee deze triumvierater koos voor een zonnige wandeling langs de rivier de Neva met als doel de historische pantserdekkruiser Aurora.

De Neva met de Hermitage op de achtergrond

Een ongetwijfeld veel gefotografeerd tafereel: Een hoekbastion van de Peter en Paul vesting aan de Neva met op de achtergrond op de andere oever de Hermitage.

Ja, dat kan je maar interessant vinden. De Aurora (tewatergelaten in 1900) is een zeer zeldzame reliek uit het pre-dreadnought tijdperk. Er zijn wereldwijd maar twee andere museumschepen uit die periode (1895 tot en met 1905). Het feit dat Aurora vandaag de dag nog te bezichtigen valt mag een wonder heten: Het schip overleefde actieve inzet in zowel de Russisch-Japanse oorlog van 1905-1906 (ze nam deel aan de beroemde zeeslag bij Tsushima die voor de keizerlijke Russische marine desastreus afliep)  en beide wereldoorlogen!

Van hek naar boeg

De Aurora was een driepijper en haalde een voor die tijd hoge snelheid van 19 knopen.

Ondanks alle wederwarigheden van die oorlogen staat de Aurora historisch vooral bekend als het schip dat de Oktoberrevolutie inluidde met een schot van het kanon op de voorsteven (de gidsen leggen er de nadruk op dat het een losse floder was, want de matrozen wilden hun mooie stad niet beschadigen). Deze rol in de moderne geschiedenis van Rusland heeft het schip van de schroot gered.

Gidsen aan bakboorreling

Onze gidsen aan de bakboodreling van het schip. Het beroemde kanon is rechts van hen, maar daar stonden teveel toeristen omheen. Eén van de vele bruggen over de Neva is te zien op de achtergrond.

De Aurora is naast museumschip ook nog steeds officieel een schip van de Russische marine en heeft een echte bemanning, onder leiding van een kapitein ter zee, die haar in topconditie houden.

Van boeg naar hek

Een goede indruk van het schip; Het ligt in een zijarm van de Neva voor het monumentale gebouw van de voormalige Keizerlijke marineacademie.

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Reisimpressies and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Werkbezoek Sint Petersburg, Aurora

 1. Mooi, vooral de laatste foto.

 2. @Antoinette,
  Bedankt, soms zit er een treffer tussen de vele fotografische losse flodders.

 3. Anton Lustig says:

  Stevig ding!

  Dezelfde gidsen!

 4. cor verhoef says:

  Weer wat wijzer. Beetje kort blog voor jouw doen Paul. Oh, ik zit op een eiland met Ning en mijn goede moeder. Internet is traag maar doetut. Hoezee!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s