Werkbezoek Sint Petersburg, Peterhof

PaulDe leden van het Triumvieraat, oh lezer, werden geboren en groeiden op tijdens de koude oorlog. Hun formatieve jaren werden gekleurd door de Oost-West verhoudingen. Er was nog sprake van een Oostblok en een ijzeren gordijn waardoor niemand goed zicht had op de andere zijde. Het was dan ook met grote vreugde dat wij zagen hoe Gorbatsjov dat gordijn terzijde schoof en de muur liet slechten. Het ging niet goed met de Russische beer en wij Hollanders dachten de Russen even eigenhandig de winter door te helpen, weet u nog?

Ondanks de veranderde verhoudingen heeft geen van de Triumviraatleden ooit plannen gemaakt voor een reisje naar de Russische Federatie. Ik denk zelf dat het verleden daarbij een rol speelt. Wij, die in onze staatsinrichtingswerkstukken steevast de Oost-West verhoudingen in de besproken landen moesten analyseren, zaten vast aan een stereotype (behalve dan dat (blonde) klasgenootje dat in alle onschuld een kaart van het besproken land kopieerde, een lijn van Noord naar Zuid door het midden trok en daarna de oppervlakte van de Oost- en de Westhelft ging berekenen…).

Zo kwam het dat mijn werkbezoek vorig jaar aan een partnerschool, MIPKI, in Sint Petersburg de eerste keer was dat ik ooit Rusland bezocht. Onze gastheren en gastvrouwen waren uiterst gastvrij en lieten ons zoveel mogelijk zien van hun stad in de twee dagen tijd die we hadden (Ik moest daarna weer gezwind het vliegtuig in om de heer Terbuyl bijstaan in zijn zware tijden op Lombok).

Sint Petersburg is een grote stad en staat zo vol met stadspaleizen uit de tijd van het Russische keizerrijk dat dat op zich een probleem vormt voor het stadsbestuur: Er zijn gewoonweg teveel monumenten om allemaal tegelijk te restaureren. Daarom worden monumentale panden verkocht aan grote bedrijven, of winkelketens, op voorwaarde dat zij zorgdragen voor een zorgvuldige renovering. Mede hierdoor is de stad nu bijzonder bezienswaardig, vooral met een gids die de verhalen achter de vele gebouwen kent. MIPKI stuurde ons op stap met studenten die, als onderdeel van hun vak Engels, voor gids moesten spelen. Dat lukte na de aanvankelijke zenuwen heel goed.

Een van de kleinere paleisgebouwen op Peterhof

Dit is één van de vleugelgebouwen op Peterhof, de rest paste niet op de foto, vanaf het bordes genomen. De Russische tsaren beknibbelden klaarblijkelijk niet wanneer het in het interieur of exterieur op bladgoud aankwam.

De eerste dag stond er een speciale excursie op het programma, naar het voormalige zomerpaleis van de Russische tsaren, Peterhof (naar de stichter, Peter de Grote). Dat landgoed, Versailles in het kwadraat,  staat behalve om de weelderige paleisgebouwen bekend om een park met vele fonteinen die indertijd als een wonder van technisch vernuft werden beschouwd.

Het bordes van de Peterhof

Liever een raket in de tuin dan een Rus in de keuken, riepen bepaalde sujetten vroeger, terwijl wij door Amsterdam en Den Haag demonstreerden, weet u nog? Nou, deze Russen zijn welkom aan mijn keukentafel hoor.

De fonteinentrap vanaf het bordes

Gezien vanaf de plaats waar de begeleiders op de bovenstaande foto staan, de fonteinentrap van Peterhof, met in de verte de Finse Golf.

Peterhof vanaf de kant van de Finse Golf

De fonteinentrap met het paleis erachter genomen van het voetgangersbruggetje dat te zien is op de bovenstaande foto.

De fonteinentrap in werking

De tsaren plachten hun deftige gasten te imponeren en te vermaken met de vele fonteinen in het fonteinenpark. De piece de résistance was daarbij de fonteinentrap die terwijl een kapel marsmuziek ten beste gaf in werking werd gesteld. Ook vandaag de dag nog vormen deze weelderige fonteinen een bezienswaardigheid. Alle fonteinen zijn nog immer volledig door zwaartekracht aangedreven.

Het park dat vanaf het paleisbordes te zien is staat vol met fonteinen en lusthofjes, teveel om allemaal in een blogje weer te geven. Ik zou zeggen ga er eens langs als je in de buurt bent. Hier is er ééntje om het af te leren:

In het fonteinenpark

Deze Gaudi-achtige watertrap met draken is één van de vele fonteinen in het park van de Peterhof. Net als de meeste andere installaties op het landgoed werd deze fontein in de oorlog zwaar beschadigd en moest nadien helemaal gerestaureerd worden..

This entry was posted in Paul Nijbakker, Reisimpressies and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Werkbezoek Sint Petersburg, Peterhof

 1. cor verhoef says:

  Wat een adembenemende gebouwen Paul. Echt ongelofelijk. Wetende dat het overgrote deel van de Russische (agrarische) bevolking zich dagelijks in leven moest houden met waterige koolsoep, kwam de Russische Revolutie niet helemaal uit de lucht vallen.
  Mooi blog.

 2. stripman says:

  Heel mooi ! Later is het onder het communisme gelukkig nog helemaal goed gekomen met Rusland…;o)

 3. @Cor,
  Ja, de tegenstelling van de tsarentijd kan je in St Petersburg echt aan de bebouwing aflezen.

  @Strip,
  Het blijft maar goedkomen in Rusland.

 4. Marjelle says:

  Mooi! Wie weet, maak ik zelf ooit nog eens foto’s van Sint-Petersburg. I think my camera will love it. 😉

 5. Anton Lustig says:

  Ziet er goed uit en vast een erg geslaagd bezoek!

  Vergeleken bij deze Peterhof is Versailles inderdaad maar een bescheiden optrekje. Werd er, zoals ten tijde van Louis XIV, óók gepiest en gepoept achter de zuiltjes of was de beschaving toen al weer een stukje verder gevorderd?


  • Tsaar Peter de Grote stond niet bekend om verfijning dus met het sanitair in de Peterhof was het wellicht ook niet best gesteld aanvankelijk. Zijn meest favoriete buitenhuisje was eentje dat uitzag over de Finse Golf en het had een gang waardoor meneer de tsaar de kamers van zijn gasten (de (hof)dames nemen we aan) kon binnenglippen.

 6. Marie-Paule Rombauts says:

  Vanuit een Antwerpse huiskamer plan ik m’n citytrip naar Petersburg op de pc en vind ik jullie uiterst aangename en leesbare blog, mét interessante tips over deze stad! Ik had er al een vaag positief beeld over, maar wat ik er nu allemaal over lees doet me nog meer uitkijken naar ons vertrek binnen 10 dagen. Op uw foto’s lijkt het er lenteachtig aan toe te gaan; ik dacht echter een winterse garderobe in te pakken… 5 à 10 gr. zegt weeronline?

  • @Marie-Paule,
   Ik bezocht de stad in begin Juni en we hadden één dag regenachtig weer en één dag volop zon (zie de foto’s van de Aurora). Op dit moment is het nog behoorlijk guur in St. Petersburg, om over Tornio maar niet te spreken, dus een winterjas (en een paraplu) zijn geen overbodige luxe voor een bezoek nu. Gelukkig zijn er heel veel bezienswaardigheden die van binnen te bezichtigen zijn…

 7. Pingback: Werkbezoek Sint Petersburg, Aurora | Het Triumvieraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s