Ingebeelde zieke verziekt het voor de rest

PaulIn een gemeente in de Zweedse provincie Dalarna heeft een man, Dan Bengtsson, het voor elkaar gekregen dat de gemeentelijke milieubeschermingsinstantie serieus overweegt om radio, televisie en mobiele telefonie zendmastantennes te laten verdraaien, om zo een “stralingsvrije” zone te creëren rond het huis van de man. Het gevolg zou zijn dat de helft van de provincie zonder TV en mobiel netwerk komt te zitten. En waarom dan wel? Omdat Dan Bengtsson beweert te lijden aan elektroallergie, wat betekent dat hij zegt hoofdpijn en steken op de borst krijgt wanneer hij is blootgesteld aan elektro-magnetische straling.

Elektroallergie is een aantoonbare, psychosomatische aandoening, dat wil zeggen dat de mensen die hieraan lijden inderdaad fysieke klachten krijgen wanneer ze denken te zijn blootgesteld aan straling (zelfs wanneer dit niet het geval is) en vice versa dat de klachten verdwijnen wanneer de patiënten denken dat ze in een stralingsvrije omgeving verkeren (ook wanneer dit niet het geval is). Dubbelblind wetenschappelijk onderzoek wijst steevast uit dat mensen die zeggen aan elektroallergie te lijden, niet in staat zijn elektro-magnetische straling waar te nemen. Met andere woorden, hun klachten zijn geheel afhankelijk van hun inbeelding.

Elektroallergie uit zich in allerlei vage klachten, zoals hoofdpijn, hartkloppingen, huidirritaties, slapeloosheid, concentratiestoornissen en vermoeidheid. Die laatste twee zouden natuurlijk kunnen samenhangen met de slapeloosheid die, net als de hoofdpijn, hartkloppingen en huidirritaties, weer kan samenhangen met stress en stress, weten we, kan veroorzaakt worden door een staalkaart aan psychosociale factoren. De enige effectieve behandeling van elektroallergie is dan ook psychotherapie, maar dat gaat alleen als de patiënt eraan wil meewerken.

Dan Bengtsson wil dat niet. Hij wil dat zijn elektroallergie als zodanig erkend wordt en is bereid tot het uiterste te gaan om zijn gelijk te halen. Hij is het schoolvoorbeeld van een querulant. Toen hij in zijn woonplaats in het zuiden van Zweden de autoriteiten had overstelpt met klachten, eisen en procedures (bijvoorbeeld over subsidie voor het stralingsvrij maken van zijn woning) zonder resultaat te boeken, verhuisde hij naar het landelijke Dalarna. Nog voor hij zijn huis gebouwd had lag de eerste klacht over straling in de leefomgeving al op de mat van de gemeente. Hoewel medisch onderzoek heeft aangetoond dat Dan in een goede fysieke gezondheid verkeert, zegt Dan zich regelmatig gedwongen te voelen om zich van top tot teen te hullen in aluminiumfolie. Na jarenlange procedures (allemaal op kosten van de belastingbetaler), waaronder het opmeten van de straling in zijn woning (door de voorzitter van de Zweedse vereniging voor elektroallergie, heel onafhankelijk en wetenschappelijk) dreigt Dan nu eindelijk zijn zin te krijgen.

De milieubeschermingsinstantie van de gemeente zegt te willen handelen uit voorzorg. Ze geven weliswaar toe dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat mobiele telefonie en televisie straling de genoemde klachten veroorzaakt (vreemd genoeg, vinden ze!), maar het zou toch kunnen dat er iets is wat de wetenschap nog niet heeft kunnen aantonen? En wat voor wetenschappelijk onderzoek hebben ze gedaan om tot die conclusie te komen? Ja, ze hebben het onderwerp gegoogled en wat blogs gelezen (Ik verzin dit niet!). En op grond daarvan willen ze nu de sterkte van mobiele telefoonsignalen en het omroepnetwerk rond het huis van Dan terugbrengen tot 50 nanowatt per vierkante meter (dat is 0,000000050 watt, tienduizend maal minder dan de gangbare signaalsterkte). En hoe komen ze aan dat getal? Wel, Dan Bengtsson heeft aangegeven dat dat een draaglijk niveau is (Heel wetenschappelijk wederom).

Dan Bengtsson’s onwil om zich psychisch te laten behandelen, voor zijn ingebeelde klachten en zijn querulante persoonlijkheidsstoornis, dreigt er de oorzaak van te worden dat duizenden mensen in Dalarna zonder telefoon, of televisie komen te zitten. Ook zaken als tanken zullen moeilijk worden omdat de elektronische kaartlezers op de onbemande pompen draadloos in verbinding staan met het banksysteem, om over draadloos internetten maar niet te spreken. Het belang van één halve gare roeptoeter, lijkt voor de milieubeschermingsinstantie zwaarder te wegen dat dat van de omwonenden, omdat het hoofd van die instantie in dezelfde onwetenschappelijke kletskoek gelooft als Dan zelf. Het minste dat we van de overheid zouden mogen verlangen is dat ze op gedegen, bewijsbare gronden tot hun beslissingen komen en niet op basis van de overtuiging van wichelroedelopers, lepelbuigers, of babyfluisteraars. Dit is een anti-zweefblog!


P.S. Tussen het schrijven en publiceren van dit blog heeft de milieubeschermingsinstantie, onder grote druk van de overige bevolking en na een email bombardement door verstandige mensen in heel het land, bakzijl gehaald en verklaard dat het creëren van een stralingsvrije zone teveel problemen voor omwonenden zou creëren, maar ze blijft desondanks bij het (letterlijk uit de lucht gegrepen) standpunt dat de straling best wel eens de oorzaak van Dan Bengtsson’s klachten zou kunnen zijn.
En Bengtsson? Die procedeert lustig verder…

Advertisements
This entry was posted in Jeremiades, Paul Nijbakker and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Ingebeelde zieke verziekt het voor de rest

 1. cor verhoef says:

  Met stijgende verbazing gelezen. Is er dan helemaal niemand die inziet dat wanneer duizenden mensen zonder telefoon en allerlei andere diensten komen te zitten door de ingebeelde ziektes van een gestoorde, er werkelijk iets mis is met het vermogen om prioriteiten af te kunnen wegen? Ze zouden Bengtson in een appartementje moeten zetten in het centrum van Bangkok. Voor een jaar of tien. En dan een opname moeten maken van het hoongelach van de autoriteiten wanneer die kennis nemen van zijn klachten en dreigementen.

  Weet je Paul, die Zweedse kok van de Muppet Show, die LEEK gek, maar was eigenlijk het toonbeeld van normaliteit, vergeleken bij Bengtson en de dwazen die hem serieus nemen…

  • @Cor,
   In Thailand bestaan er volgens mij geen elektroallergikers, die hype is daar nog niet doorgedrongen. Daar lijden mensen nog aan onschuldige ouderwetse aandoeningen als cholera en malaria, wat natuurlijk lang zo erg niet is als elektroallergie (vraag maar aan een willekeurige elektroallergiker).

   In Dalarna klagen sommige elektroallergikers over de wolven. Zij beweren allergieaanvallen te krijgen door wolven die met GPS zendertjes (straling!!!) uitgerust om hun huizen zwerven. Ze vinden dat die wolven afgeschoten moeten worden. Heel zorgwekkend, omdat juist dankzij die GPS zendertjes aantoonbaar is dat er in heel de provincie geen wolven met zendertjes rondsjokken…

 2. Zet hem gewoon in een hutje ergers ver weg. Heeft hij van niemand meer last.

  • @Antoinette,
   Daar gaat Dan niet mee akkoord, als hij nergens meer last van heeft is zijn “raison d’être” verdwenen; anders was ie wel ergens in Noord Lapland neergestreken waar er nog gebieden zijn zonder GSM dekking. Maar daar is het heel moeilijk om de aandacht te trekken en hij leeft nou juist voor de confrontatie.

 3. Zou het hem niet gewoon om geld zijn te doen?

  • @Z.J.
   Zijn gelijk is hem belangrijker dan geld. Wat hij zoekt is officiele erkenning dat elektroallergie een echte allergie is (en geen inbeelding) en dat omwille daaravan idereen rekening moet houden met hem.

 4. Anton Lustig says:

  Je zou toch zo een therapie kunnen verzinnen… Alleen zou het dan moelijk te verzwijgen zijn dat de behandeling gebaseerd is op het aantonen van het placebo-effect. Dus de patient zou nooit komen opdagen. Gewoon laten door-procederen = negeren lijkt inderdaad de beste oplossing.

 5. de stripman says:

  Het is jammer dat al die mensen geprotesteerd hebben tegen de slimme actie van de overheid. Men was natuurlijk helemaal niet van plan echt iets aan die antennes en die straling te doen, maar zodra die klagende meneer gelooft dat er iets aan gedaan is zullen zijn klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Allemaal het spelletje meespelen, nog een beetje mopperen, maar hem uiteindelijk, ogenschijnlijk, maar overtuigend, zijn zin geven, dus ! Dat er in werkelijkheid niets gebeurt hoeft niemand te weten en moet zeker niet aan de klager verteld worden.

  Stil houden ! Ingebeelde ziekten bestrijdt je het beste met ingebeelde maatregelen…;o)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s