Standplaats Tornio: Nemi

PaulNemi zag het levenslicht in Noorwegen aan het eind van de vorige eeuw. Haar moeder was Lise Myhre, een drop out van een grafisch ontwerp studie. Lise was een zogenaamde Goth en verdiende aanvankelijk droog brood met het illustreren van CD omslagen voor metal bands en als gast-tekenaar voor de Noorse versie van de Amerikaanse surrealistische cartoon serie “The Far Side“. Nemi groeide op als bijdrage aan deze serie.

Nemi (gehotlinkt) (c) Lise Myhre

Nemi houdt van Tolkien (en niet van burgerlijkheid) (c) Lise Myhre

In 1999 stond Nemi op eigen benen in een landelijk dagblad in Noorwegen en vanaf het jaar 2000 begon ze met de verovering van Noord-Europa. Op dit moment is Nemi één van de de meest populaire stripfiguren in Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken en, via het van oorsprong Zweedse gratiskrantje Metro, heeft ze ook in het Verenigd Koninkrijk een grote schare fans verzameld.

Nemi (gehotlinkt) (c) Lise Myhre

SHIT! Nemi draagt altijd zwart...(c) Lise Myhre

Nemi heeft een heel eigen karakter. Ze is Goth, draagt altijd zwart en doet alles om bleek te blijven. Ze is een vat van krachtige karaktertrekken: anarchistisch en tegendraads, lui en chaotisch, romantisch en sentimenteel. Ze haat slappe muziek, conservatieve politiek, bontdragers en vleeseters en berken (ze heeft pollenallergie). Ze houdt van Tori Amos, Tolkien, drank en chocolade, prullaria (vooral als ze in de uitverkoop zijn) en van haar vrienden, vooral als die meegaan in haar ongeordende levensstijl.

Nemi (gehotlinkt) (c) Lise Myhre

Nemi: Soms kan je drinken tot je even net zo dom bent als alle anderen; Cyan: Dan kunnen we nog wel een paar shots nemen.

Nemi’s beste vriendin is Cyan, een meisje met blauw haar dat haar best doet een normaal burgerlijk 9-to-5 bestaan te leiden, maar met Nemi als nevenspeler valt dat niet mee. Cyan probeert ook een vaste relatie te onderhouden, iets wat Nemi maar moeilijk lukt tussen alle dronken one night stands door.

Nemi (gehotlinkt) (c) Lise Myhre

Wat is dit? Nemi's gedachten! Wat is dit? Nemi's longen! Wat is DAT? Nemi's broertje... (c) Lise Myhre

De kritiek op Nemi is dat ze ondanks al haar sterk naar voren gebrachte idealen, nooit actie onderneemd (afgezien van het publiek beledigen van vleesetende restaurantgasten en bontdragers en het neerslaan van macho’s in de kroeg) en dat ze hypocriet is over haar roken en drankmisbruik. Nemi leeft eigenlijk als een perfecte hedonist en is op die wijze een typisch kind van haar tijd. Het is mij niet bekend of Nemi ook al haar intocht in het Nederlandse cultuurgebied heeft gemaakt. Het zou zomaar kunnen dat ze door de Geenstijlers omarmd wordt (afgezien van rondborstige blondines misschien…).

Nemi (gehotlinkt) (c) Lise Myhre

Nemi has no time for Bimbos (c) Lise Myhre

This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Standplaats Tornio: Nemi

 1. Anton Lustig says:

  Schept blijkbaar een oneindige hoeveelheid ingangen: een stripheld die enerzijds cool is en anderzijds zichzelf belachelijk maakt. Zou het kloppen dat zoiets voor veel populaire stripfiguren geldt? 
Het zal vast wel ingewikkelder zijn. Bij Fokke en Sukke bijvoorbeeld, met hun hangende piemeltjes, is het toch weer anders, omdat die soms de anderen te slim af zijn, soms duidelijk iets niet gesnapt hebben. 

(Ach ik zeg ook maar wat, heb hier nog niet echt over nagedacht.)

  Sorry, maar als iemand van mijn generatie zijnde denk ik bij goths aan iets anders: 


  Photobucket

  • Nu ik erover denk realiseer ik me dat ik nog nooit een Chinese Goth ben tegengekomen; in ieder geval niet onder mijn leerlingen. In de Jingpo regio zullen ze ook wel niet talrijk zijn. De meeste moderne Goths zijn niet zo formidabel als de Visigoths van weleer.

   • Anton Lustig says:

    Ben inderdaad nog geen Jingpo Goth tegengekomen. In de Chinese grote steden zijn wel Gothics. Sommige Europese (Fins-Duitse) Goth-bands schijnen daar populair te zijn, heb ik mij laten vertellen.

 2. cor verhoef says:

  Interessant stripfigiguur. Ik vraak me af of het karakter van “The girl who kicked the hornet’s nest / with the Dragon Tattoo, etc er misschien enigszins op gebaseerd is?

  • Hoewel Nemi op het eerste gezicht overeenkomsten vertoont, is ze bij lange na niet zo’n symbool als Lisbeth Salander (The girl with the dragon tattoo). Ik denk dat Lisbeth Salander meer punk was dan goth, maar bovenal wilde de schrijver van haar een feminist maken. De Zweedse titel van het eerste boek en film was “Mannen die vrouwen haten”. Dat viel erg goed bij de Zweedse feministen, die zich er bijvoorbeeld over beklaagden dat de Amerikaanse remake van Lisbeth Salander een onderdanig watje had gemaakt (Ze had sex in de missionarishouding en dat is een symbool van mannelijke onderdrukking, etc).

   • cor verhoef says:

    Tjeempie, die Zweedse feministen zien volgens mij overal spoken.Ik heb de Amerikaanse remake niet gezien, maar ga hem nu zeker bekijken. Mogen Zweeds vrouwen hun oksels scheren? Of worden vrouwen die dat doen meteen behandeld?

 3. de stripman says:

  Leuke grappen ! Maar Geen Stijl ? Ik geloof niet dat die gevoel voor humor hebben…;o)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s