OVER GEKKEN EN DWAZEN…

Terwijl heel Nederland de adem inhoudt voor onze prins Friso -haalt ie het, of haalt ie het niet?- gooi ik weer eens mijn armen in de lucht en roep “vergeef hen heer, ze weten niet wat ze doen”.

U, oh lezer, trekt nu ongetwijfeld een wenkbrauw op en denkt ‘wat is er nu weer aan de hand in Taailand?’ Dat zal ik graag vertellen. We zitten nu al weer een half jaar opgescheept met een regering waarvan de kabinetsleden bij elkaar gegraaid zijn door onze man in Dubai, Thaksin Shinawatra. De zwaarte van de portefeuilles die zij in hun schoot geworpen kregen, was gebaseerd op de mate van loyaliteit jegens Thaksin en niet of de desbetreffende persoon de beste kandidaat was voor de job.

Dat werd pijnlijk duidelijk tijdens de overstromingen van het afgelopen najaar, waar de kersverse minister van Wetenschap en Technologie (notabene) op het geniale idee kwam om een paar honderd trekschuitjes op te trommelen om die het water richting zee te doen stuwen. Elke kleuterschool leerling snapt dat zo’n potsierlijka actie niets helpt.

Van de week kwam de kersverse minister van Onderwijs, mijnheer Somchai, ineens in het nieuws met de aankondiging dat voortaan de leerlingen de prestaties van hun leraren moeten gaan beoordelen en dat eventuele salarisverhoging dan wel promotie af zou hangen van die beoordeling. Als dat werkelijk gaat gebeuren krijg je dit soort stuaties in het klaslokaal:

Leraar: “Somsak, ik heb je al drie waarschuwingen gegeven. Ga maar wieberen en meld je bij meneer Ekachai”.

Somsak: Prima, als jij de rest van je leven voor dat hongerloontje wil blijven werken. Ik ga al…”

Leraar: “Somsak, nee, zo bedoelde ik het niet. Kom terug Somsak, alsjebieft, neeeee!!

Maar dit expert op het gebied van onderwijs had nog meer pijlen in zijn koker om het belabberde onderwijsnivo enigszinsop te krikken. “Monday, English Day” een idee van zijn voorganger; die de maandag had gekozen als dag waarop alle Thaise kinderen zoveel mogelijk in het engels met elkaar moesten communiceren, dat ging hij afschaffen. Volgens de minister druiste het spreken van een vreemde taal in tegen de menselijke natuur….Dat vind deze minister echt. In dezelfde adem kondigde hij aan 5000 leraren Chinees uit China te ‘importeren’ om in Thailand Mandarijn te geven op scholen. Chinees is kennelijk geen vreemde taal en in China is ook niet iedereen als een gek Engels aan het leren.

Deze man krankzinnig noemen zou een belediging zijn voor elke krankzinnige.

De afgelopen week bleek ook Plodprasop -of tugboat fame- weer losgelaten uit de gesloten inrichting, in de volksmond ook wel Government House genoemd, en hij kondigde aan dat deze regering er een stuwdam bij gaat bouwen. De plannen voor de dam liggen er al dertig jaar, maar het daadwerkelijke bouwen is er nooit van gekomen omdat de lokatie van de beoogde dam precies boven een actieve seismische breuklijn ligt. Een kleine aardbeving zou dan al genoeg zijn om de stuwdam te doen springen en de daaropvolgende catastrofe zou de overstromingen van afgelopen jaar als een nietig ongemak reduceren.

Boeit niet, die breuklijn, volgens de minister. Waarom die dam dan niet ergens anders bouwen? zult U, oplettende lezer zich afvragen. Nou dat ligt zo. Om de beoogde dam te kunnen bouwen moet er eerst 60.000 rai aan teakbossen omgehakt worden -een rai is 1600 vierkante meter- en de prijs van teakhout is astronomisch hoog. Voelt U ‘m, beste lezer?

Het hele idee om de bouw van de dam te laten doorgaan is gebaseert op de uiterst lukratieve verkoop van teakhout en de daarmee gepaarde miljoenen die enkele machtige figuren in de regering daar mee gaan verdienen.

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is kwam airhead Yingluck Shinawatra, onze premier en de zus van, nog even met haar bevallige bekkie op tv, om iedereen even gerust te stellen door te melden dat de drie Iraniers die opgepakt waren nadat zij hadden geprobeerd dingen op te blazen met zelfgebouwde bommen, zeker GEEN terroristen waren.

Nee, natuurlijk waren het geen terroristen. Het waren gewoon drie fun-loving Iraniers die elkaar gezellig hadden geholpen met elkaars bommaak huiswerk. Kwajongens eigenlijk. Hey, we zijn allemaal jong geweest.

Einstein had gelijk: Het enige verschil tussen genialiteit en stupiditeit is dat stupiditeit geen grenzen kent…

This entry was posted in Cor Verhoef, Jeremiades and tagged , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to OVER GEKKEN EN DWAZEN…

 1. Het is werkelijk niet te geloven, Griekenland in het kwadraat, of zit ik er nu een paar exponenten naast?

  De uitspraak van Einstein was: “Two things are infinite: the universe and human stupidity… and I am not sure about the former.” welke hij in verschillende versies in meerdere werken aanhaalde. Het moet hem dus wel dwarsgezeten hebben en hij kende nog niet eens Thaise politici.

 2. cor verhoef says:

  @Paul,

  Nee hoor, je zit er niet naast, sterker nog in Griekenland valt het allemaal wel mee. Wat Einstein betreft, hij verklaarde dit, in het Engels. Hij woonde destijds in de VS:

  “The only difference between genius and stupidity, is that stupidity knows no boundaries”

  Komt natuurlijk allemaal op hetzelfde neer

  • Die uitspraak was niet (aantoonbaar) van Einstein, zie Wikiquotes, maar het punt blijft geldig. Het spreken van een vreemde taal druist in tegen de menselijke natuur, maar hypocrisie en domheid zijn diepgeworteld klaarblijkelijk, als we het voorbeeld van de Thaise leiders mogen nemen.

 3. Anton Lustig says:

  Je slaat de spijkers op hun koppen, Cor, en hiermee verwijs ik niet naar een vorm van aggressie – nee dan beter de handen ter hemel heffen inderdaad – maar vooral naar je gevatte stijl.

  Blijven lachen inderdaad. Hee, heb ik je niet eens horen zeggen dat veel Taais (Thais, ja weet ik) ook niet bepaald terugdeinzen voor grappenmakerij over hun bestuurders?

 4. Ik lees nu dat een Thaise minister heeft verkondigd dat Thaise mannen en vrouwen moeten groeien. De Thaise mannetjesputters moeten uitbotten naar maarliefst 175 cm en het middel hiertoe is het drinken van veel melk (even controleren wie er belangen heeft in de Thaise zuivelindustrie/import).

  • cor verhoef says:

   Paul, deze dwaas riep een paar maanden dat de dramatische toename van adhd bij Thaise kinderen te wijten is aan moeders die tijdens de zwangerschap roken en drinken. De monumentale airhead ging er gemakshalve even aan voorbij dat tegenwoordig elk kind dat een gezonde activiteit vertoont onmiddelijk als adhd-ertje gezien wordt en hij was kennelijk ook vergeten dat Thaise vrouwen nauwelijks roken en drinken -behalve de meiden in go-go bars waar de minister kennelijk kind aan huis is.
   En als er al een toename zou zijn dan heeft dat eerder te maken met alle suiker in junkfood die die kids met een haast religieus fanatisme naar binnen werken en het gebrek aan beweging voor Bangkok kinderen. Die energie moeten ze dan kwijt in het klaslokaal. Om de zoveel tijd roept deze kerel maar wat, zodat ie weer even in de krant komt.

   • Cor, wat je nu doet is rationeel redeneren; dat is Grieks voor dit soort mensen. Het enige van de Griekse cultuur dat ze begrijpen is de inventieve Griekse flexibiliteit wanneer het aankomt op het volgen van wettelijke (financiële) regels.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s