Fins Filmblogje: Iron Sky

PaulIk ben, beste lezer, een fan van science fiction films en dan vooral die, welke zichzelf niet al te serieus nemen. District 9 was zo’n product dat een interessant uitgangspunt combineerde met scifi actie en de nodige humor. Het was tevens een film geboren uit het fenomeen fan fictie, wat verwijst naar een groep enthusiaste amateurs die met weinig middelen zelf fictie produceren, meestal in een universum gelieerd aan bestaande sjablonen.

Een fantastisch voorbeeld van waar fan fictie toe kan leiden was de Finse speelfilm Star Wreck, in the Pirkinning uit 2005. Het is een parodie op het Star Trek fenomeen met een uitstapje naar Babylon 5.  De film was de zevende in een serie van filmpjes en films gemaakt door een stel vrienden op hun home computers, practisch zonder enig budget en zonder professionele filmploeg of acteurs. Mede om deze redenen duurde het zeven jaar om Star Wreck, in the Pirkinning te voltooien.

Als men de productieomstandigheden in gedachten houdt, is Star Wreck in the Pirkinning een verbazingwekkend goede en onderhoudende film, met name voor kenners van de beide science fiction TV-series. Het is overduidelijk dat de acteurs allemaal amateurs zijn en het valt te zien dat de grime, de kostuums en de props zijn geimproviseerd (Zo zijn de hand “twinklers” (lees fasers in Star Trek termen) zwart geverfde waterpistooltjes). Het zijn echter de speciale effecten en de kwajongenshumor in het script die de film bij uitstek bezienswaardig maken. Hier is de trailer:

Star Wreck, in the Pirkinning trok zoveel aandacht bij de (gratis!) release op het Internet, dat de hobbyisten achter het project, regisseur Timo Vuorensola, schrijver Jarmo Puskela en visual effects specialist Samuli Torssonen, de kans kregen om “pro” te gaan. Een Star Wreck DVD werd gelanceerd en verkocht goed genoeg om een basisbudget te vormen voor een nieuw project. Oproepen via het Internet voor donaties brachten de rest binnen. Het unieke van fan fictie is dat het community projecten worden, gefinancierd en samengesteld uit talloze kleine bijdragen; de art en de film muziek, alles wordt over het Internet aangedragen en het productieproces was ook over het net te volgen, zie de officiele site van de film.

Dat nieuwe (Engelstalige!) project heet Iron Sky en heeft professionele acteurs en een echt productieteam. De film is nu voltooid en beleefde zijn première tijdens het filmfestival van Berlijn recentelijk Hij zal binnenkort (4 April in Finland) in de bioscopen komen. Ik heb hoge verwachtingen van deze film en zal hem ook zeker gaan bekijken. De voorbeschouwingen spiegelen precies die combinatie van lollige parodie en scifi actie voor, waarvan ik weet dat ze mij kunnen bekoren*: overtrokken stereotypes, woordgrapjes en grote explosies, met andere woorden puur, ongecompliceerd vrijdagavondjolijt!

Oh, en het verhaal: De Nazi’s blijken in 1945 een maanbasis te hebben opgezet van waaruit ze nu de aarde willen heroveren. De Amerikaanse president (die erg lijkt op een voormalige vice-presidentskandiaat) ziet hierin een gouden kans om herkozen te worden. Hier is de trailer:

*. De beste science fiction film, in mijn opinie, is Tarkovsky’s versie van Solaris, maar dat is een heel ander soort film en valt niet te vergelijken met space opera spoofs als Iron Sky.

This entry was posted in Filmbeschouwing, Paul Nijbakker and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Fins Filmblogje: Iron Sky

 1. In mijn tienerjaren was ik wel dol op SF. Sindsdien niet meer eerlijk gezegd.

 2. cor verhoef says:

  Er stond een ruim artikel in de Bangkok Post over deze film die de hemel in geschreven werd en geldt als Oskar kandidaat voor beste Buitenlandse film.

 3. Anton Lustig says:

  De trailer van Iron Sky ziet er goed uit! Vast heel grappig. Ook dat Palintje in het verhaal blijkt mee te spelen, lekkere steek onder water. Nog een paar maandjes en dan kan ik in Beijing de piratenversie kopen 😉
  Star Wreck is een pietsie rommeliger, wat begrijpelijk is en ook wel zijn charmes heeft als je weet hoe het gemaakt is. Vast leuker als je fins kan.

  • @Anton,
   Star Wreck wordt pas echt leuk als je vertrouwd bent met de TV series Star Trek en Babylon 5, dan stoort het relatief grote aantal characters niet en weet je ook wie of wat er met divers namen of termen bedoeld wordt. De film is weliswaar in het Fins opgenomen, maar de imperial edition is ondertiteld in het Engels. Het verhaal slaat nergens op natuurlijk, maar dat is onderdeel van de lol.

   Ik herinner me nog hoe we ooit een hoorspel maakten bij jou op zolder, compleet met geluidseffecten en muziek (van de Lord of the Rings lp van Bo Hansson) en daar hadden we veel lol bij. Extrapoleer dat naar video en computer graphics en je krijgt het vroege werk uit de Star Wreck reeks (welke trouwens allemaal op YouTube te vinden zijn. De eerste delen zijn puur animatie, terwijl de laatste drie delen (inclusief “in the Pirkinning”) live action bevatten.

   • Anton Lustig says:

    Jee, die hoorspelen, geweldig was dat! Als je er eenmaal inzat waren de mogelijkheden en verhaalstof onbeperkt.

    Wat zou het mooi zijn om daar nog opnames van te hebben! Het was in de 1e en 2e klas vd middelbare school. Leuk dus ook om te zien, inderdaad, dat die makers van de Star Wreck reeks gewoon zijn doorgegaan met het maken van onzin.

    O ja, District 9 heb ik trouwens ook gezien. Ontzettend grappig!

 4. Pingback: 50 Things met Commentaar | Het Triumvieraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s