Gatverdamme wat is het glad!

PaulLucia is weggeregend in Tornio-Haparanda. De sneeuw die viel in de loop van vorige week is in rap tempo aan het verdwijnen en in de vooruitzichten voor de komende week blijven zowel dag- als nachttemperaturen boven nul. Even ter herinnering: Tornio is gesitueerd op minder dan 100 kilometer van de poolcirkel en bevind zich dus ruimschoots in de sub-arctische zone. En mag ik er tevens op wijzen dat het December is? In de twintg jaar voordat ik naar Tornio kwam is het 1 keer voorgekomen dat er geen sneeuw lag in de Kerstperiode (maar het was toen wel berekoud). In de ruim tien jaar dat ik hier woon is dat al drie keer gebeurd waarbij, de laatste twee keren, de temperatuur ook nog eens boven nul kwam. Dat hoort helemaal niet en, als die milieuluiwammessen in het zomerse Durban enige ruggegraat hadden gehad, zouden ze het bij wet verboden hebben.

En, lieve lezers, het is allemaal jullie schuld!

Er wordt in dat oude Europa van jullie zoveel gebakken lucht de ether in geslingerd dat het bij ons de Kerstsfeer komt verpesten. Wij krijgen de oprispingen van Opstelten, de grillen van Graus, de ruften van Rutte, de boer van Barend, de lucht van de Leeuw, de stank van Steven ten Have en de winden van Wilders allemaal aangewaaid. Die hete lucht word met holle vaten tegelijk naar ons onbedorven Lapland gewapperd door het orenklapperen van het publiek  aangezwengeld door applausmachines en opgezweept door autocues. Voorwaar ik zeg u: Hollanders, staakt uw wild geraas! Anders zullen wij gedwongen zijn jullie preventief de zwarte piet toe te spelen, en dat wordt moddergooien want de sneeuwballen zijn gesmolten…

Dit was een laatste waarschuwingsultimatumeis! Stop met de onzinuitstoot!

Die laatste noodkreet doet mij mijmeren over het grijze verleden van blogbroeder Cor en mijzelve. Wij bevonden ons ooit in een beruchte brugklas, B10, alwaar wij in de les van onvolprezen meester Wessel Jansma, een medemonsterfan, als opdracht kregen de voorpagina van een krant samen te stellen. Ons gebroederlijk in elkaar geknutselde meesterwerk ging onder de naam Nonsensbode en was, zoals de naam al doet vermoeden, gevuld met uitsluitend onzinberichten, het schrijven waarvan ons vele momenten van intens jeugdig jolijt bezorgde. En in practisch ieder artikel waarin sprake was van een ongeval of misdaad, van zwerfvervuiling tot de explosie van de Dodewaardcentrale, wezen wij onmiddelijk naar dezelfde dader, die ene die overal achter zat, wie kent hem niet: Gerrit Geniepig! Hoe weinig wisten wij op dat moment, hoe konden wij beseffen dat wij destijds al de eerste krant van wakker Nederland hadden opgezet! In onze stoutste dromen konden wij niet vermoeden dat er ooit mensen geld zouden neertellen om dergelijke ongein te lezen; wij die net begonnen waren aan Total loss, weetjewel.

Advertisements
This entry was posted in Jeremiades, Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Gatverdamme wat is het glad!

 1. Anton Lustig says:

  ‘t Is inderdaad schrijnend en hemeltergend!
  Wie is Lucia, als ik vragen mag?
  Attent dat je ons nog even eraan herrinnert dat het december is, wat inderdaad op het noordelijk halfrond doorgaans toch een wintermaand is….
  Voel me gelukkig niet zo aangesproken. Ben dan wel een lezer maar niet meer in Papendrecht of omstreken, heb dus geen deel aan dat orenklapperen dat jij mede verantwoordelijk houdt voor die onzinuitstoot.
  Durban is zoals verwacht niets geworden. Enig idee hoe de overheden verder op de klimaatproblematiek zal gaan reageren? Kan dit eigenlijk beter aan mijn vrouw vragen. Li Yang werkt (nog) voor NRDC en was in Kopenhagen (’09) en Cancun (’10) maar had geen zin meer in Durban. (Zeer vermoeiend, meer dan een week praktisch zonder slaap.)
  Gerrit Geniepig en De Nonsensbode, jullie hebben me er destijds over verteld. (‘k Zat in B6 herinner ik me nu weer.) Wessel Jansma werd mijn klassementor in latere jaren. Enig idee hoe het met hem gaat? Er is niets op het web van hem.
  groetjes!

  • Lucia is de heilige die in vroeger tijden door de katholieke kerk in Zweden aan het heidense midwinterfeest gekoppeld werd (zie ook het gelinkte blogbericht). Doordat destijds een andere calender werd gebruikt viel dat feest rond de dertiende December. Nadat een andere kalender werd geadopteerd verschoof de winterzonnewende naar 21 December and werd Kerstmis de vervanger van het midwinterfeest. In Zweden werd het Lucia feest gehandhaafd (In Nederland hebben we immers ook twee Kerstfeesten, allebei met een getransformeerde heilige) en op 13 December kun je overal in grote bedrijven, scholen en andere organisaties Lucia optochten voorbij zien gaan (gewoonlijk met een blond meisje aan kop (hoewel het tegenwoordig in het rolpratroonloze Zweden nu ook een jongen mag zijn), met een lichtkroon in het haar, gevolgd door zingende jongens en meisjes in het wit met kaarsen. Er zijn vele voorbeelden op Youtube: http://youtu.be/i2-Q_ObdE-4)

 2. Cor Verhoef says:

  De Nonsensebode. Haha, dat herinner ik me nog. Jammer alleen dat ik geen enkel nonsensbericht meer herinner.
  Sneeuwloze kerst, ach dat komt hier ook wel eens voor…

  • Ik herinner me nog dat het hoofdartikel (met illustratie) ging over de plotsklapse explosie van de kernsentrale in Doodenwaard (De situatie is onder controle, er is op geen enkel moment enig risico geweest voor de bevolking, etc.)

   Kheb net met ega smakelijk gelunched (kersttafel van het leerling restaurant). De eerste van de kerstmaaltijden is dus al weggewerkt.

 3. Pingback: Fata Banana | Het Triumvieraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s