Standplaats Tornio: Marimekko

PaulHet is alhier in Lapland eindelijk een beetje begonnen te winteren, maar het wil nog niet echt sneeuwen of vriezen (min 3 noemen we hier niet echt vorst). Desalniettegenstaande is huize Nijbakker begonnen met het voorbereiden van het kerstpostoffensief. Ik ben er met enige moeite toch weer in geslaagd enige kerstkaartjes van de hand van Lennart Helje op de kop te tikken. Het inslaan van een breed assortiment Fazer bon bons kostte minder moeite (maar meer geld).

Unikko textiel

Het originele zomerse Unikko patroon is tegenwoordig in diverse kleurcombinaties te verkrijgen.

Onder de te verzenden kerstpresentjes bevind zich dit jaar ook een dekbed set in het Unikko patroon van Marimekko, kent u dat, Marimekko? In de woorden van ene Van ’t Hek, “het heeft een beetje met inkomen te maken”, maar ik neem desondanks aan dat de gemiddelde ex-VK-blogger dit oer-Finse modemerk wel kent; zoniet van naam danwel van zien.

Marimekko viert dit jaar haar zestigste verjaardag. Het merk begon in 1951 als een marketing bedrijfje voor de stoffen gemaakt in de weverij van Armi Ratia, een vluchtelinge uit Fins Karelië (dat in de oorlog door Rusland was geannexeerd). Ratia had een achtergrond in textielkunst en handwerk. Moe van de grijze saaiheid van het na-oorlogse Finland wilde Armi met gedurfde en kleurrijke ontwerpen leven in de brouwerij brengen. Ratia verzamelde een groep jonge ontwerpers die haar denkbeelden deelden. Het merk beleefde zijn internationale doorbraak in 1960 toen Jackie Kennedy Marimekko jurken koos als haar campagnegarderobe tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in dat jaar. Kort na de dood van Kennedy bracht Marimekko haar bekendste ontwerp uit Unikko (papaver) hetwelk door de jaren heen te zien zou zijn op alles van gordijnen en beddegoed tot kaplaarzen en serviesgoed.

Jacky Kennedy in Marimekko

Madame Kennedy in een luchtig Marimekko jurkje, waarmee ze simpelheid en huiselijkheid wilde uitstralen.

Tijdens de jaren zestig poogde Ratia haar ideeën vorm te geven door een compleet dorp te ontwerpen, aangekleed met Marimekko. De kosten van dit project brachten Marimekko in de jaren 70 in problemen en Armi Ratia’s motto over het veranderen van ‘s werelds alledaagse aanblik moest worden uitgebreid met een voorbehoud aangaande de financiële haalbaarheid. Ratia overleed in 1979 en in de jaren daarna dwaalde het merk in de coulissen van de markt, maar in de jaren 90 van de vorige eeuw met een nieuwe directie en jonge ontwerpers, zelf opgegroeid met Marimekko, beleefde het merk een hergeboorte. Het beroemde Unikko patroon werd opnieuw uitgebracht in diverse variaties. Internationaal kwam het merk opnieuw onder de aandacht doordat Marimekko ontwerpen prominent figureerden in de TV-serie Sex and the City.

De meeste Marimekko producten worden nog steeds in Finland gemaakt en zijn onderhevig aan strikte kwaliteitseisen. Marimekko textiel staat bekend als zeer slijtvast en kleurecht. Het gaat lang mee, maar het prijskaartje is dan ook navenant. Dit maakt het een ideaal cadeau naar mijn mening. Mijn schoonzusje in Parijs zal vast in haar nopjes zijn met de Kerst.

Bronnen:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Marimekko (Fins)
http://hbl.fi/nyheter/2008-05-17/ihamuotila-vagar-visa-marimekkos-farg (Zweeds)

Advertisements
This entry was posted in Kunst / Muziek, Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Standplaats Tornio: Marimekko

 1. Glaswerk says:

  Van “Marimekko” heb ik ooit alleen de naam gehoord, nu weet ik eindelijk wat het voorstelt.

 2. Anton says:

  Meer kleur geven aan de leefomgeving is natuurlijk altijd aanmoedigenswaardig.

 3. Ik zie net dat er 27 Marimekko winkels zijn in Nederland en die zijn, opmerkelijk genoeg, bijna allemaal boven de grote rivieren gevestigd, maar niet (en dat is nu juist waar ik Marimekko voor het eerst tegenkwam) in Groningen.

 4. Cor Verhoef says:

  Beneden de grote rivieren is het allemaal Brabants Bont wat de klok slaat. Daar is geen markt voor Marimekko.

  • À propos kerstpost, kan ik het kerstkaartje gewoon naar je opgegeven adres sturen of valt het dan in het water? (Het Thaise water mag dan wel van de Nederlandse voorpagina’s verdwenen zijn, maar vast niet uit de Bangkokse soi’s.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s