STANDPLAATS BANGKOK: DE SECRETARIS DIE NIET VAN BANKEN HIELD…

Soms lezen we in Thailand nieuws dat niet over de Grote Overstroming van 2011 gaat. Gisteren bijvoorbeeld een stuk over de permanente secretaris van het ministerie van Transport Supoj Saplom die twee dagen daarvoor het door de maan beschenen huwelijksfeest van zijn dochter bijwoonde. Terwijl hij glimlachend felicitaties van de honderden genodigden in ontvangst nam, rinkelde zijn mobieltje. Hij zette zijn glas champagne neer en haalde zijn Nokiaatje uit zijn binnenzak. Het was zijn buurman die hem vertelde dat er was ingebroken in zijn huis. Na een paar krachttermen zei hij zachtjes; “ik kom eraan”.

De volgende dag lazen we dat de buit van de inbrekers onbekend was. Een dag later lazen we dat de inbrekers in hun kraag gevat waren en dat zij zich uit de voeten hadden gemaakt met veertig kilo bankbiljetten van 1000 baht, omgerekend 200 miljoen baht. De overige kilo’s hadden zij bij gebrek aan een pick-up truck achter moeten laten. Wanneer zij wel voor een pick-up truck als vervoermiddel hadden gekozen, hadden zij de overige kilo’s, omgerekend 800 miljoen baht, wel mee kunnen nemen.

"Van mijn gewone salaris kan ik niet leven. Weet U wat die huizen kosten tegenwoordig?" Links in beeld het wagenpark van de secretaris...

Veertig kilo duizendjes is een leuke som geld. Tweehonderd kilo duizendjes (een miljard baht) is 25 miljoen Euro –nog wel tenminste-en tevens het totaal bedrag dat de zware jongens hadden aangetroffen in plastic zakken in de pronkstulp van de transportsecretaris. Ik hoor U, oh lezer, denken; ‘ik wou dat mijn man zo spaarzuchtig was’.

De Thaise krantenlezer, die zelf zijn neus niet ophaalt voor een paar steekpenningen –een enquette wees een paar maanden geleden uit dat meer dan 70 procent van de ondervraagden kan leven met corruptie, mits hij of zij er zelf beter van zou worden- was diep geschokt. Van een beetje zelfverrijking ten koste van anderen was nog nooit iemand doodgegaan,maar dit rook toch wel naar corruptie bijna. Naar goed op jezelf passen op Olympisch Niveau.

Argeloze lezers onder U, oh trouwe lezer, zullen nu wellicht denken dat er uitgezocht gaat worden waarom die permanente secretaris niet gewoon een bankrekening gebruikte om zijn salaris te parkeren? Waarom moest alles in vuilniszakken? Waarom niet gewoon een betrouwbare bank…ik bedoel, waarom niet gewoon een bank daarvoor in dienst nemen?

Inmiddels is de kapitaalkrachtige ambtenaar overgeplaatst naar een ”inactive post” (Thais voor ‘vakantie met behoud van salaris en randvoordelen). Er is beloofd dat er “een onderzoek wordt ingesteld”. Dat is een moeilijk Thais woord voor ‘doofpot’.

Heel vaak lezen wij hier in het Koninkrijk over corrupte ambtenaren en politici. Ze worden betrapt, er komt een onderzoek, dan komt er twee jaar niks en dan lezen we dat de stouterd ineens een andere positie heeft in een ander kabinet of aan het hoofd staat van een lucratieve dierentuin. Mocht U, oh lezer, Nederland saai vinden en de daar bedreven politiek zo mogelijk nog saaier, dan nodig ik U bij deze uit om U te vestigen in Amazing Thailand. Stel je voor, 12 vuilniszakken barstensvol vijfhonderdjes in het tuinhuisje van minister Donner. Hebben jullie lekker niet. Dat zien jullie alleen in films. Wij hebben het allemaal in het echie…

foto: Bangkok Post

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to STANDPLAATS BANGKOK: DE SECRETARIS DIE NIET VAN BANKEN HIELD…

 1. Anton Lustig says:

  Allemaal echt gebeurd, verbluffend inderdaad! O ja, en ook jammer dat het echt is, vergat ik nog bijna te zeggen.

 2. Pas maar op, dadelijk een heel stel Nederlandse politici in Thailand:-)

  • Cor Verhoef says:

   Hihi, Antoinette. Dat lijkt me toch stug. Vergeleken bij de Thaise politiek is het in Nederland allemaal redelijk transparant wat er gebeurt. De bouwsector komt weleens in het nieuws om de verkeerde redenen en er zijn nog een aantal zaken die niet deugen, maar over het algemeen is het allemaal peanuts in het licht van wat de clowns hier allemaal bij elkaar graaien.

 3. Je zou toch denken, uit een tuinhuisje zo volgeladen mist men één, twee vuilniszakjes niet… Als de dieven nu revolutionairen waren geweest hadden ze alles wat ze niet dragen konden in de hens gestoken, een hééle dure barbeque; dan had die meneer pas echt pijn in zijn portemonnaie gehad. Denk je eens in, jarenlang fraudeer en parasiteer je jezelf in het zweet en dan hou je nog niks over… een mens zou in tranen uitbarsten (waarna de Thaksin aanhangers vast een inzamlingsactie voor de zielepoot zouden organiseren).

  • Cor Verhoef says:

   Paul, je woont hier niet eens, maar hebt het allemaal heel goed door. Misschien omdat het hier gaat om “in your face corruption”. De bastards zijn zo volgevreten en lam van machtsdronk dat ze niet eens de moeite meer nemen om hun immorele activiteiten te verbergen. Ik word hoe langer ik erover nadenk, steeds meer voorstander van de “China Model”. No mercy. The Investment Wankers mogen ze wat mij betreft ook allemaal tegen de muur zetten.

 4. Glaswerk says:

  Godallemachtig, het zal nooit meer goed komen in Thailand.

  Of juist wel 😉

 5. Zo te lezen is Thailand er klaar voor om lid van de EU te worden Cor.
  Nee nee, ik ben géén ‘argeloze lezer’, maar dat wist je al. (Ik ken het klappen van datzelfde zweepje maar al te goed.)

  Fijne avond.

  Ceesgegroetje

  • Cor Verhoef says:

   Cees, Thailand heeft, zo las ik laatst in the Economist, 220 miljard dollar “foreign reserve”. Braaf opgespaard in de dertig jaar van economische groei. Een lidmaatschap van de EU zou desastreus zijn voor dit land. Zijn we direct alles kwijt in het enorme schuldengat waar de EU onder gebukt gaat. Dit wordt de Eeuw van Azie, amigo (grijns).

   We hebben wel een tekort op de betalingsbalans, maar dat heeft elk land. Dat schijnt goed te zijn voor de economie.

 6. Ik snap nu dat ik het helemaal verkeerd begrepen heb en dat meneer Saplom, zijne excellentie, een lintje verdient. Heeft hij immers niet het geld van de Thaise belastingbetaler in veiligheid gebracht in zijn eigenste woning, netjes in plastic zakken, zodat het niet nat zou worden. Nu is die poen toch maar mooi beschikbaar voor de wederopbouw. Hulde aan meneer Saplom! Gaat hij nu ook zijn riante paleis openstellen voor de daklozen; het zou zomaar kunnen bij zo een weldoener.

 7. Cor Verhoef says:

  Paul, ik zit erover te denken een vervolgblogje te schrijven over Zijne Exellentie de Weldoener. Wat ik verder in de week nog gelezen heb over deze zaak, tart elke beschrijving en daarom wacht hier een mooie taak…

 8. Richard says:

  Het oppakken van de dieven was kinderspel, dat moet haast hun opzet geweest zijn: wilden ze alleen de aandacht vestigen op de ‘ongewone rijkdom’ van een ambtenaar? Die ambtenaar heeft al te duidelijk gelogen over de som geld die was gestolen, dat moet opzet geweest zijn: die heeft nog veel meer te vertellen.

  Niemand is zo dom als hij lijkt.

  Als dit een Thaise reality soap is, kijk ik al uit naar seizoen 2!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s