STANDPLAATS BANGKOK: NIET IN DE CAMERA KIJKEN!

CorVorig jaar om deze tijd schreef ik een berichtje over de overstromingen die Thailand jaarlijks, aan het einde van de regentijd teisteren. Dit jaar is het allemaal nog veel ernstiger dan in voorafgaande jaren. Normaal gesproken zijn de provincies in het platte centrale gedeelte van het land de pineut, aangezien het het stroomgebied is van vele rivieren, maar dit jaar is ook een groot gedeelte van de 12 miljoen inwoners tellende hoofdstad Bangkok, de sigaar.

Nu zult U, oplettende lezer, zich ongetwijfeld afvragen; wanneer het elk jaar weer een waterballet is daar in die delta’s, waarom wordt er dan geen structurele oplossing gezocht? Wij hebben na februari 1953 toch ook niet met onze leuter zitten spelen? Cees Chamuleau zeker niet.

Dat is een zeer goede vraag. De Thai hebben ook niet met hun leuter zitten spelen de afgelopen decennia. Er zijn wel degelijk dijken gebouwd, waterbarrieres opgeworpen, sluizen geinstalleerd en wat dies meer zij. Probleem bij ons is dat de verantwoordelijken vaak op cruciale momenten zitten te slapen.

Sinds begin juli heeft Thailand te maken gehad met drie tropische depressies, die een uitvloeisel waren van cyclonen die jaarlijks de Filippijnen geselen. De eerste depressie bracht een enorme hoeveelheid regen in het noorden en noordoosten van Thailand en daarvan werd een groot deel opgevangen in stuwdammen. Tijdens deze bijbelse regens was er al een tweede tropische depressie voorspeld. In plaats van het water in deze reservoirs meteen geleidelijk te lozen in de Ping, Nan en Pasak rivieren om zodoende de capaciteit van de reservoirs te waarborgen, deed men niets en wachtte tot de dammen tot aan de rand toe gevuld waren. Enter depressie nummer drie, de dammen werden open gezet, de rivieren zwollen en waar de Pasok en de Nan samenkomen en de Chao Praya rivier vormen die dwars door bangkok stroomt, was de situatie onhoudbaar geworden met alle huidige ellende van dien. Had men twee maanden geleden naar de weersvoorspellingen geluisterd, waar drie depressies werden aangekondigd, dan had men adequaat kunnen handelen en hadden we nu niet in de shit gezeten, want in de shit zitten we.

Maar, trouwe lezer, daar gaat dit blog niet over. We kunnen allemaal fouten maken nietwaar? Dit blog gaat over hoe politici noodsituaties misbruiken voor politiek gewin. De master of all bastards is natuurlijk George W. Bush wiens approval rate op een absoluut dieptepunt stond VOOR 9/11 en wiens populariteit als een meteoriet de lucht in schoot na de aanslagen. Bekijk voor de gein dit stel eens hieronder:

Dit is nu een schoolvoorbeeld van een ‘photo-op’ oftewel een photo opportunity. De man links is de voormalig premier van Thailand, Abhisit en de dame rechts is zijn opvolgster, premier Yingluck Shinawatra. De man in het midden is de perschef. Abhisit heeft een bul politieke wetenschappen in zijn broek zitten en Yingluck is afgestudeerd op de universiteit van Kentucky in een marketing segment.

“Horen daar geen waterbouwkundig ingenieurs en andere experts rond die kaart te staan?” hoor ik een twaalf-jarige oplettende brugsmurf al appelleren. Tuurlijk, maar de foto is genomen en staat op alle voorpagina’s van alle kranten om de gemiddelde oplettende krantenlezer de indruk te geven dat we hier met ‘leidinggevenden’ te maken hebben, wat natuurlijk niet zo is. Die twee politici -leuk stel best he?- hebben eerst ruggespraak gehouden met civil engineers en zijn daarna rondom de tafel gaan staan met een nietszeggende kaart op tafel en de fotograaf riep”

“DON’T SMILE!” (klik)

En dan kan iedereen weer gerust gaan slapen. Het land is in ferme handen…

Mooi vak toch, politicus. Je steekt eerst iets in de fik, wat niet opgemerkt wordt om je daarna al blussend met brandweerhelm te laten fotograferen met een suffe grijns op je smoel…

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to STANDPLAATS BANGKOK: NIET IN DE CAMERA KIJKEN!

 1. Helaas, zo gebeurt het overal.

  • Cor Verhoef says:

   Antoinette, er zijn niet veel dingen zeker in het leven, maar dat de gemiddelde politicus een ego-tripper is dat kunnen we met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid aannemen…

 2. stripman says:

  Politicus zijn is ook een vak… Maar tragisch is het wel, want er staan mensenlevens op het spel…

  • Cor Verhoef says:

   Het officiele dodental staat op 283. Vier vermisten. Het frustrerende is dat in Thailand verantwoordelijken die fouten maken, dat nooit publiekelijk toegeven om dat door de Thai zo verafschuwde gezichtsverlies te vermijden. Sancties bestaan ook niet, zoals ontslag. Mensen worden wel weggepromoveerd of in het ergste geval op een “inactive post” geplaatst. Daardoor viert incompetentie hoogtij omdat niemand afgerekend wordt op incompetentie.

 3. Ach, naar mij is weer eens niet geluisterd.
  Daarom staat het water je tot aan de lippen Cor.
  Vult de zakken! Zand.

  Ceesgegroetje

 4. Glaswerk says:

  @Cor: Combinatorisch denken is helaas geen kernkwaliteit van de meeste politici.

  En de enige vorm van (middel)langetermijnstrategie die zij kennen is erop gericht om zo lang mogelijk in het zadel te kunnen blijven zitten.

  • Cor Verhoef says:

   Willem, ik wacht op de dag dat er op het stembiljet staat, helemaal onderaan, “none of the above”. Dat wordt dan meteen de grootste partij, de “None of the Above Party”.

 5. Richard says:

  Ze hebben ‘dweilen met de kraan open’ naar een hoger niveau getild. Wat een klereleiders, hè?

  En ik maar denken dat ze het menen wanneer ze zeggen dat ze het volk dienen…

  • Cor Verhoef says:

   Richard, mijn bescheiden mening is en blijft dat wanneer je een succesvol politicus wilt worden, moet er om te beginnen op je CV staan: enorm ego. En die eigenschap valt niet te combineren met het volk dienen. Fukking helaas, maar waar…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s