STANDPLAATS BANGKOK: IT’S A DUMMY, DUMMY!

CorSoms denk je weleens, wanneer iemand anders iets doet, ‘dat kan ik veel beter’ of bescheidener, ‘dat kan ik minder slecht’.

Dat gevoel bekroop mij de afgelopen week toen ik las dat de tienduizend CCTV-camera’s die in de goede stad Bangkok zijn opgehangen om kwaadaardige elementen op heterdaad te betrappen tijdens de daad, nep zijn. Nep. De metalen omhulsels bevatten geen camera. Het zijn metalen dozen, voorzien van een impotent rood flikkerlichtje, dat de indruk moet wekken dat Big Brother niet uitsluitend een infantiel televisieprogramma is uit de koker van John de Mol jr., maar de realiteit ontsproten uit het brein van George Orwell.

De Dickerdack van Bangkok, gouverneur MR Sukumbhand, wist niet hoe snel hij naar de televisiestudio’s moest scheuren -wetende dat je met ‘dummy-camera’s’ nooit gepakt wordt wanneer je de maximum snelheid overtreedt- om de logica uit te leggen achter dit bizarre idee.

“CCTV-camera’s werken als afschrikmiddel, en we hebben als kostenbesparende maatregel besloten om de camera’s zonder camera uit te rusten. Een CCTV kost 120.000 baht (3000 euro) per stuk, terwijl een dummy slechts 10.000  baht (250 euro) kost. Het afschrikkende effect is hetzelfde.”

Klinkt leuk Dickerdack, maar je vergeet dat iedereen tegenwoordig kan googlen wat een dummie kost en schrik niet; iedereen die 30 pond (1500 baht) in zijn zak heeft kan zo’n ding aanschaffen.

Wat Dickerdack ook heeft vergeten te googlen is dat straatcamera’s geen enkel effect hebben op misdaadcijfers: Onderzoek van onder andere Farrington, Bennett and Welsh (Cambridge University) gaf in 2008 aan dat straatcamera’s geen enkele positieve invloed hebben op misdaadcijfers. Ze zijn hooguit van invloed op herkenbaarheid van de zware jongens, maar werken geenszins als “afschrikmiddel”.

Hoe zit het dan met die centen? Nep-camera’s die in werkelijkheid maar een fractie kosten van wat Dickerdack (sorry, de belastingbetaler) er voor betaalt? Dat is de lezersvraag, lieve lezer. Leg dat maar eens uit…

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to STANDPLAATS BANGKOK: IT’S A DUMMY, DUMMY!

 1. Tja, als dicke gouverneur kun je natuurlijk enkel volstaan met echte dummy cameras, niet met die goedkope namaak dummies uit China…

 2. Rob Alberts says:

  Jaren terug ben ik naar de video gaan vragen van een incident waar ik bij betrokken was. Uiteindelijk bleek dat het onderhoudscontract van de goede camara’s niet bestond. Geen van de echte camera’s werkte nog!
  Tja, zo kun je ook je omgeving belazeren als overheid.
  Vriendelijke groet

  • Cor Verhoef says:

   Rob, de manieren om mensen te belazeren zijn legio voor de overheid. De overheid is op dit moment met pensioenen aan het goochelen meen ik. Met de nadruk op de verdwijntruc…;-((

   zondagmiddagwasmiddagenandergeploetergroet,

   cor

 3. Ha ha, Cor, wat een grap.
  Gelukkig zitten er in de CCTV’s in dit prachtige lage land wél echte camera’s, alleen…
  Wie let er op? Want camera’s is één ding, overtreders betrappen is een tweede. Preventief ja. Maar een kleine kansberekening geeft een geringe pakkans. Denk ik, want als fietser/wandelaar loop ik weinig risico.

  Bel je nog?

  Ceesgegroetje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s