HET BUMRUNGRAD ZIEKENHUIS: WAAR ONTSLAG PIJN DOET…

Cor“Een goede gezondheid is ‘s mens’ hoogste goed”. Daar moet iedereen, inclusief de afgezette, doodzieke Egyptische president Mubarrak, het toch wel mee eens zijn.

Zodra de mens het stadium van goede gezondheid voorbij is dan wordt “een goede dokter is ‘s mens’ hoogste goed” het nieuwe agadium. Da’s logisch.

Die logica zit er bij Bumrungrad International Hospital goed in. Een andere logica die er bij de Board of Directors van dit vijf sterren resort cum ziekenhotel goed inzit is dat het nu eenmaal prettiger is om ziek te zijn in een bed met een posturepedic afterglow matras, kussens die de zwaarste insomnia patient naar een diep dromenland doen afvoeren en waar de patient, omringt door adembenemende verpleegsters, een injectie als een erotische belevenis ervaart.

Vannochtend vroeg togen Ning-mijn vrouw-ik en een goede vriendin uit Rotterdam die al tien jaar op Bali woont en een nare aandoening op het spoor was, naar Bumrungrad voor een betrouwbare diagnose en behandeling. Er was via e-mail al een afspraak gemaakt, de namen van de behandelende artsen die de testen zouden uitvoeren waren al bekend en tijdstippen waarop die testen uitgevoerd zouden worden, waren inmiddels, via e-mail, al doorgegeven.

Patientenregistratie vond plaats op de elfde verdieping. Toen de liftdeuren openzoemden zagen we een uiterst bevallige jongedame die ons “wai-de” (traditionele Thaise groet, waarbij de handpalmen naar elkaar gebracht worden op kin-hoogte) en de reeds zalvende woorden sprak; ” Welcome to the Eleventh Floor”.

De Eleventh Floor leek op een balzaal en in het centrum ervan was een U-vormige walnoothouten balie, met erachter uiterst efficiente dames die patienten met geruststellende blikken in de database invoerden.

Terwijl onze vriendin zich liet invoeren zakten Ning en ik in een van de kangeroeleren bankstellen en keken om ons heen. Opvallend was het aantal mannelijke Arabieren, die op barse toon gesprekken voerden in miniscule telefoons over zandstormen, Arabische lente’s en wat al niet meer, met hun van top tot teen bedekte ega’s

” How on earth can these men ever recognize their wives if they’re completely covered in black sheets?” vroeg Ning. “Maybe they make their wives wear sandals with secret bar codes attached to the heel, who knows?’ Dit antwoord vond Ning leuk.

Uiteraard kost Bumrungrad een paar centen, maar dan heb je ook wat. Alle artsen en en specialisten hebben in Europese, Amerikaanse en Australische topziekenhuizen gewerkt. De verpleegsters spreken genoeg Engels en het leeuwedeel daarvan studeert, naast het werk, medicijnen. Mocht dat voor de kapitaalkrachtige hypogonder niet genoeg zijn dan zijn onverbetelijke hypogondrische feestbeesten aan het goede adres bij dit nu al legendarische ziekenresort:

Trattoria Portofino bevindt zich op de eerste verdieping en het interieur geeft de patient het gevoel in een Siciliaans mafia cafe rond te dwalen. Gebogen witte gestaltes in te kleine pyjamas bestuderen aan robuuste tafels de wijnkaart, hun rechtervuist geklemd rondom de poot van het statief waaraan een plastic IV-zak bungelt gevuld met…champagne wellicht. Vederlichte serveersters glijden bestellingen opnemend door het rustieke etablishement,terwijl patienten arriveren, steunend op hun IV statief, knokkels van met levervlekken voorziene handen slaan tegen de knokkels van de reeds etenden, als gangsters na een geslaagde kraak.

De oplettende lezer zal zich waarschijnlijk afvragen hoe het in godsnaam mogelijk is dat in een topziekenhuis als Bumrungrad, patienten alcohol mogen drinken? Of zich mogen laven aan Toscaanse witte bonensoep? “Eigen verantwoording” is hierbij het meest nauwsluitende antwoord, lieve lezer. Bovendien, hoe langer U hier blijft, hoe meer geld we aan U of Uw verzekeringsmaatschappij verdienen.En mocht U, ondanks ons uitdrukkelijke advies om geen alcohol te drinken tijdens Uw verblijf hier, of Toscaanse bonensoep te eten, dat advies in de wind slaan, dan hebben wij een mooi mantra: “Doden zeuren niet”.

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to HET BUMRUNGRAD ZIEKENHUIS: WAAR ONTSLAG PIJN DOET…

 1. Glaswerk says:

  Vooral het in het wild mogen consumeren van Toscaanse witte bonensoep.

  Onbegrijpelijk.

  • Cor Verhoef says:

   Willem, het mooie is, wanneer je erom vraagt krijg je een rietje bij de soep en laten de serveersters de zwaar verzilverde lepel geruisloos verdwijnen. Nee, ik spreek niet uit eigen ervaring…

 2. ‘Dat antwoord vond Ning leuk’…
  Geen wonder dat ze je mag, Cor, met je onverwoestbare humor zou je zelfs Virginia Wulf op d’r knieën krijgen.

  Ceesgegroetje

 3. jan de jongh says:

  Goedemorgen Cor,
  Wanneer alle nederlandse ziekenhuismanagers eens een paar maanden stage zouden gaan lopen in het Bumrungrad dan zouden wellicht vele problemen in de nederlandse gezondheidszorg snel kunnen worden opgelost tw. betere service, betere zorg, goedkoper en zou men binnen de budgetten blijven.
  Volgende keer eens het japanse restaurant op de eerste verdieping bezoeken. De Kobe steak is een aanrader.
  Groeten van een Bumrungrad fan.

  Jan de Jongh (cambodiaanse buurman)

  • Cor Verhoef says:

   Ha Jan,

   Die mate van service is in Nederlande ziekenhuizen ondenkbaar, temeer de Nederlandse cultuur niet servicegericht is. Ik kreeg in Dijkzigt, nadat een dronken gek een gebroken glas in mijn gezicht geperst had, van mijn behandelende verplaagster (geen typefout) te horen: “Ja meneertje. wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht”. Daar zit je echt op te wachten, op die volkswijsheid, wanneer je neus er bijna afligt.

 4. Doen ze daar ook aan lyposlurptie in die tent? Dan zou ik er toch echt eens langs moeten gaan. In deze tijd van tekorten past het een heer niet om teveel te hebben.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s