OVER DE MODERNE JOURNALISTIEK EN HAAR KOPPENMAKERS…

CorIk lees net in de krant; “Ongeoorloofde Moordpartij in Irak door Amerikanen” Ik lees het nog een keer; “Ongeoorloofde Moordpartij in Irak door Amerikanen”.

Wanneer een moordpartij ongeoorloofd is, dan suggereert deze kop dat sommige moordpartijen, niet alle-laten we elkaar niet gek maken- WEL geoorloofd zijn. Zoals bijvoorbeeld eh…moordpartijen door Amerikanen? We moeten natuurlijk wel een duidelijk onderscheid blijven maken tussen geoorloofde en ongeoorloofde moordpartijen door Amerikanen.

Geintje. Valt het U, oh lezer, ook niet op dat onze vaderlandse journalisten maar wat raaskallen? Dat zij, vanachter hun bureau, met de levenservaring van een debiel, opgegroeid in een zesjes-cultuur, dagelijks koppen de wereld in sturen, waar de honden geen brood van lusten?

Het kan natuurlijk een complot zijn van de dagbladen.Die denken; Henk en Ingrid snappen alleen maar simpel, generaliserend en aan de onderbuik refererend nieuws en wij als bladenboys geven waar ze om schreeuwen. Een kop mag niet tot nadenken stemmen jongens!

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het inderdaad een zesjes-cultuur is, die de Vaderlandse Journalistiek gekaapt heeft. Wie zal het zeggen..

Ook het taalgebruik na de kop is soms uiterst vreemd. Ik las eveneens gisteren dat de Filipijnse Moslim extremisten “rondsluipen door de vochtige jungle rondom de hoofdstad Manila”.

Rondom Manila is geen jungle. Het is daar industriegebied. Verder zouden jungles, wanneer ze zouden bestaan rondom Manila, hoogstwaarschijnlijk vochtig zijn. Regenwouden zijn namelijk nooit droog.

Weet U, oh lezer? Ik denk dat we gekidnapt zijn. Door Henk, Ingrid, de Volkskrant, de NRC en andere kringlooppublicaties. Laten we in godsnaam onze ogen open houden en zelf journalist zijn. Want van de heren en dames die nu de persen laten draaien worden we geen cent wijzer.

Advertisements
This entry was posted in Cor Verhoef, Jeremiades and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to OVER DE MODERNE JOURNALISTIEK EN HAAR KOPPENMAKERS…

 1. frans croese says:

  Ha

 2. Anton Lustig says:

  Altijd kritisch blijven denken! Had Paul daar niet een cursus over geschreven?

 3. Eén van ons wilde ooit journalist worden, in een tijd toen een krant nog werd overgedrukt als er zetfouten op de voorpagina voorkwamen, heel heel lang geleden dus. Tegenwoordig is kwaliteit geen verkoopargument meer, hebben kranten bijna geen buitenlandcorrespondenten meer (i.e. geen reden meer om journalist te willen worden) en wordt alles (klakkeloos) gecopieerd van een paar niewssites of (tenenkrommend) vertaald van andere websites (vaak FOX-gerelateerd). Non-nieuws heeft de serieuze nieuwsgaring verre overvleugeld. De lokale krantjes in Tornio, gemaakt door een handjevol fanataen die persoonlijk eropuit gaan om de bedenkers van het laatste onderwijsinitiatiefje, of opzetters van ‘n nieuw winkeltje te interviewen zijn wat dat betreft eigenlijk kwalitatief beter, ook al is het allemaal heel kleinschalig.

  • Cor Verhoef says:

   Helemaal mee eens, Paul. Gelukkig is er nog wel het Internet, waar je soms, heel soms, nog nieuwsanalyses tegenkomt die de kranten, om door jou genoemde redenen, al lang niet meer halen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s