STANDPLAATS BANGKOK: WAAR EEN WEG IS, IS EEN WOK…

CorWaar je je ook bevindt in de Stad der Engelen, je bent nooit verder dan 25 meter verwijderd van een eetstalletje, uitgestald op straat. Verder is onmogelijk. Wanneer je verder wegloopt van het ene eetstalletje kom je alweer in de periferie van het andere eetstalletje.

Het lijkt erop dat de ene helft van de bevolking van deze stad, kookt en maaltijden serveert voor de andere helft. De ene helft van de bevolking kookt de sterren van de hemel, terwijl de andere helft nog geen omelette in elkaar kan knutselen, (veel van mijn collega’s erkennen dat hun rijst altijd ‘mislukt’).

Food stallDus in Bangkok, als culinair misbaksel niet getreurd, we eten gewoon op straat.

Anchalee Santrakorn (47) bestiert al ruim tien tien jaar een mega-vierwiel -vierpits-voedselkar, de Cadillac onder de voedselkarren, met zeventien gerechten en zes tafels en vierentwintig plastic stoelen. Ze is gespecialiseerd in zeebanket; pittige mosselen, geroosterde inktvis, reuzegarnalen zo groot als een hand, zeeduivel, rode poon, oesters, blauwe krab, allemaal verwerkt in duizelingwekkende curries of gewoon geroosterd.

” Verser dan vers kan niet en verser dan hier krijg je het niet. Elke nacht haal ik mijn handel op bij de Mahachan pier in Samut Prakan”, straalt ze terwijl ze met een wijds armgebaar haar in metalen bakken gelegen gerechten en vissen aanprijst.”Dan ga ik slapen en om twee uur ‘s middags zetten mijn zwager en twee dochters onze kraam op. We hebben meer dan driehonderd klanten per dag, inclusief “take-away”. Nog voor achten zijn we los. We maken zo’n tienduizend baht winst per week ( 250 euro).

Niet veel verder in de straat, soi Rambutree, runt Ekachai Nimrodee zijn barbeque toko. Ekachai is gespecialiseerd in Isaan gerechten. De Isaan is het verarmde noordoosten van Thailand en de Isaan keuken is ongekend populair in Thailand; kleefrijst, som tam (papaya salade) geroosterd varken, gedroogd rundvlees, geroosterde pittige kip en nog een heel arsenaal aan andere (vettige)zaken die wellicht opdoemen in de nachtmerrie’s van elke  cardioloog.

“Business is booming, every night my wife cooks up a storm”, grijnst Ekachai terwijl hij zich met een waaier koelte toewuift. De lucht is verzadigd met de walmen van geroosterde kip en varken. ” We get a lot of Germans. I think we’re in their guidebook”. Ekachai en zijn vrouw Melee zijn Isaan. Ze verloren hun land door gokschulden en trokken vijftien jaar geleden naar Bangkok om een nieuw bestaan op te bouwen. De kookkunst van Melee deed hen al snel besluiten een straatstal te openen. “Everyone has to eat, day after day, so if your food ‘s good, your business is good. It’s that simple. Our kids are in university now”.

McDonald’s sloot in het afgelopen jaar zes zaken in deze stad. Dat kan ook niet anders eigenlijk. “Fast Food”? Bestel bij een willekeurige straatstal rijst met kip en trek een stopwatch:

Wok wordt schoongemaakt met water (7 seconden). Wok wordt op het vuur geplaatst en er wordt een scheutje pinda-olie in de wok gegoten. Pinda olie wordt loeiheet (12 seconden). Er wordt knoflook, sjalotjes, stukken kipfilet, chillies, garnalenpasta, peper, suiker, geraspte wortel en een ei in de wok gegooid en razendsnel geroerbakt (20 seconden). Witte rijst en soyasaus wordt al roerbakkend toegevoegd. In de tussentijd worden er een aantal schijven komkommer gehakt en een zakje pikante vissaus klaargelegd ( 21 seconden). De nasi (want dat is het) wordt uit de wok op een bord geschept, de komkommerschijven worden op de rand van het bord geplaatst en het geheel wordt door de kokkin met een parelwitte lach voor je neus gezet.(7 seconden) Veertig baht alstublieft.( een euro).

Daspas Fast Food dames en heren. Een minuut zeven. McDonald’s heeft geen schijn van kans hier…

Tolk: Ning

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

21 Responses to STANDPLAATS BANGKOK: WAAR EEN WEG IS, IS EEN WOK…

 1. Rob Alberts says:

  Ik heb 2 straathoeken naast mijn huis in de aanbieding!
  Wil je doorgeven dat iedereen van harte welkom is.
  Smakelijke groet

 2. Vrselijk, ik moet er niet aan denken, ik zou honger lijden daar. Allemaal vet en pittig:-)

 3. Wauw, kijk nu heb je mijn interesse voor 150%. DE reden dat ik zou overwegen om Thailand en de rest v/d regio te bezoeken is het eten.

  We hebben in Zwolle wel een Thais restaurant in de stad dat erug goed en lekker en duur is. Helaas probeert BaiYok hetzelfde publiek binnen te halen als de Librije (drie sterren een paar straten verderop)
  Goed nieuws is dat ze in eigen beheer ook een Take Away geopend hebben, waar de chef uit het restaurant ook vaak staat te koken. Dat zou ik best voor een prikje op elke straathoek tegen willen komen.

  Wanneer is de kans op een “koudegolf” in Cambodja het grootst?

 4. Hoe doen ze dat daar met Voedselbanken?

 5. Richard says:

  Ah, eten! Moet even van alles zeggen.

  Ten eerste, moet dat nou, dat je zo schrijft over Thais eten terwijl ik me zit te verbijten in noordelijk Sumatra, waar gebakken noedels door de kok op smaak worden gemaakt met klodders ketchup, noedelsoep van de instant-variëteit is (maggi-mie, je gelooft het niet!) en een ‘curry’ wordt geserveerd die vooral heel vet en heel zout is, moet je dan dus schrijven over ECHT eten? Ik zal niet meer kunnen slapen zonder te dromen over gaeng kieuw waan, phat sie ieuw en yam tua pu.

  Twee: de Ekachai waar je het over hebt, zit die tegenover een zaak waar we al ettelijke grote Changs achterover geslagen hebben?

  En verder: je hebt opeens de stijl aangenomen van een internationaal correspondent, alsof je nooit anders gedaan hebt. Ik lees je graag wanneer je de draak steekt, en dit is een hele nieuwe kant. Ook erg goed!

  Ten slotte – o, wat krijg ik een zin in heet, goed, vers straatstaleten…..

  • Richard, Noord Sumatra een culinaire woestijn? Daar hoor ik van op. Wat een narigheid. En ik maar denken dat jullie inmiddels weer op Penang neergestreken waren, waar je zo mogelijk nog lekkerder kunt eten dan in Bangkok. Of was ik toen ik daar was, 25 jaar geleden, nog hongeriger?

   De foto is inderdaad van de toko van Ekachai, tegenover het Gecko terras, waar wij samen destijds een flesje Chang deelden 😉
   Je opmerkzaamheid is verbazingwekkend.
   Internationaal correspondenten schrijfstijl? Kweenie, ik ben bezig met een reeks blogs over allerlei zaken die me boeien en dat is voornamelijk het menselijke aspect van dit boeiende land. En ik word, als aankomende bejaarde, misschien ook wat milder.

   Mijn volgende blog gaat over de Thaise spoorwegen. Over Thaise treinen dus.

 6. Het water loopt me uit de mond, jullie zijn daar zeer verwend!!
  Hier nog een grote fan van Thaise keuken, veel verfijnder dan Chinees/Indonees.
  In Brussel zitten een paar Thaise resto’s, onze favoriet is ‘Les Larmes du Tigre’ (vlak bij het justitiepaleis) en die hebben een super lunchbuffet op zondag. Niet voor één maar voor 32 Euri, dat weer wel.

 7. ceeschamuleau says:

  Wederom, goedemorgen Cor, 1 op 1 met -het wordt vervelend- Cambodja. Sterker nog, toen ik daarnet op mijn fiets naar mijn ontbijt reed, passeerde ik (op 24 meter) het eerste kraampje en laat ik nou -zonder je blog te hebben gelezen- exact hetzelfde denken: dat de ene helft voor de andere helft kookt. Al ziet jouw stalletje er wel wat luxer uit dan die droevige hier in mijn achterbuurtje.

  Gisteravond me ingesmeerd met het landbouwgif. Ik zie nog geen verschil. Maar ben wel aan de diaree… Heb ík weer. Dringt dat spul zo diep in de poriën door dat het de darmen bereikt? Of zou ik in mijn slaap aan mijn armen hebben gelikt? Nee toch?

  Prettige voortzetting van je bevrijdingsdag,

  Ceesgegroetje

  • Aan de dunne? Dat kan niet aan het landbouwgif liggen, tenzij je het vanmorgen op je boterham gesmeerd hebt. Mocht je binnen enkele dagen nog geen resultaat zien of voelen, dan gooi je er weer een smeerbeurt overheen. Laat het dan maar 12 uur zitten.

   Dr. Cor

   amateur gyneacoloog

 8. ceeschamuleau says:

  Dan heb ik nog een vraag Cor. Ook al vul ik waar dat maar in te vullen valt “Nederlands” of “Dutch” in bij taal. Toch blijft het systeem hardnekkig alle niet-Engelse woorden rood onderstrepen. Bij jou (jullie) ook? Nee, hoe heb jij dat dan opgelost? Het is kut want zo werkt er geen spellchecker (Goh, alleen dit laatste woord wordt niet onderstreept. Is mijn Engels toch nog niet zo slecht.)

  • Ik heb ook geen idee wat je daaraan moet doen. Ik heb het zelf ook. Strontirritant. Wanneer ik niet zeker ben van de spelling van een woord type ik het gewoon in de Google balk en dan kom je vanzelf bij de goeie spelling.

   Nog een mooie bevrijdingsdag Cees

 9. Cees en Cor, hebben jullie bij instellingen nl-nederlands staan bij Instellingen Algemeen?
  Vergeet niet na wijziging ook voor opslaan te kiezen.
  Verder als je Instellingen algemeen naar Personal Settings gaat (ja ze gebruiken Ned en Eng door elkaar) is er ook nog een heel rijtje van verschillende correctiemogelijkheiden. Ik heb ze allemaal uitstaan. Ook daar moet je ‘save changes’ kiezen. Kan net het verschil maken.

  Bij mij wordt er niets gecorrigeerd. Ik kan de meest freseleike schreivvauten maken!

 10. sjakiez says:

  Het blijft voor mij ook erg indrukwekkend hoe iemand gewapend met 1 wok en een karretje met ingredienten zo veel verschillende gerechten op tafel kan toveren. Overigens is het wel verstandig als er op de menukaart geen prijzen zijn daar even naar te informeren. Ik deed dat de eerste keer niet en kon prompt 900 Baht afrekenen voor 2 personen. En daar had je dan ook weer een stuk of 6 Big Macs van kunnen kopen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s