STANDPLAATS BANGKOK: THE RIVER OF KINGS…

CorDat Bangkok een hete stad is wist U, trouwe lezer, waarschijnlijk al. Mijn geliefde woonplaats staat, volgens het World Meteorological Institute, zelfs te boek als heetste stad ter wereld met een gemiddelde jaartemperatuur van 28 graden per etmaal. Da’s heter dan Karthoum, heter dan Madras en heter dan Timboektoe en Timboektoe, lieve lezer, is heet, geloof me.

Dus op dagen dat je denkt; oh moeder, wat is het heet, wat doe je dan? Dan ga je niet zoals CeesinCambodja een potje tennissen, maar dan sjok je naar de Rivier der Koningen, de Chao Praya rivier, waar altijd een heerlijke bries door je haren strijkt.

Helaas gaat het zitten op een van de vele terrassen die gelegen zijn aan deze machtige rivier die zich met haar cafeau au lait kleurige water als een slang door de stad kronkelt, op den duur stierlijk vervelen en dan wordt het tijd om actie te ondernemen. Tijd voor een ritje op een van de Chao Praya Express boten. Nog meer wind door je haren.

Bangkok-River-Express

Zelfs mensen die totaal aan de grond zitten door roekeloze pyramide spelen, dwangmatig casinobezoek of werkeloosheid zullen zich een kaartje voor deze waterbus kunnen veroorloven; 27.549 eurocent voor een spetterende rit langs 34 pieren (eigenlijk drijvende pontons) over een lengte van 31 kilometer.

Op de pieren is het altijd een drukte van jewelste met geuniformeerde studenten, zwetende zakenlui en leraren Engels in wurgende stropdassen, betonvlechters, toeristen met waterflessen en Lonely Planet’s, huisvrouwen, en talloze anderen die, als in een feeding frenzy, op en van de boot springen gedurende de luttele seconden dat de boot aangemeerd is.

Dat aanmeren is al een feest voor het oog en het oor. De express boot komt met een snelheid van 30 kilometer per uur op de pier aanvaren. Een tiental meters van de pier klinkt er een snerpend fluitje, afkomstig van de trossenjongen, een in teenslippers en blauw uniform gehulde tiener, waarna de ronkende motor nog meer gaat ronken omdat de kapitein in “z’n achteruit” gaat. De trossenjongen neemt op de achterplecht de tros ter hand en belandt met een reuzensprong op de ponton waar tientallen passagiers zich verzameld hebben. De boot wordt even vastgelegd, passagiers op de achterplecht wagen reuzensprongen en belanden op de ponton en passagiers op de ponton belanden na reuzesprongen op de achterplecht. Er klinken twee snerpende fluittonen, de trossentiener gooit de trossen los, de kapitein geeft gas, de trossenboy zweeft, met tros, door de lucht en belandt op de boot die doorspuit naar de volgende pier. En de wind maar waaien.

Een express boot heeft zeventig zitplaatsen en een onbekend aantal staanplaatsen. Staand op de achterplecht valt er heel wat te zien aan de oevers. Het Shangri-La hotel en het Oriental Hotel, Chinese tempels, eeuwenoude hindoe tempels opgetrokken in Khmer architectuur, wapperend wasgoed op veranda’s van wankele houten huizen op palen. Voormalige residentie huizen van voormalige Portugese goeverneurs in mediterrane bouwstijl, de Pin Klao brug waar in de hete tijd kinderen in glanzende donkerbruine lijven vanaf springen ter verkoeling, (een sprong van zo’n dertig meter) en het overige waterverkeer natuurlijk.Chao prayaWat zou Bangkok zijn zonder deze prachtige rivier? Een stad als Jakarta misschien? Zielloos en zonder bestaansrecht. Sorry heer Ter Buil 😉

Foto’s: Glaswerk
Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to STANDPLAATS BANGKOK: THE RIVER OF KINGS…

 1. lebonton says:

  ja, mooie sfeertekening. vooral waar je tussen de soorten mensen de leraar engels als apart ‘soort’ opvoert. mooi vond ik de kleurrijke trommels waar de kaartjes uit worden verkocht.

 2. ceeschamuleau says:

  ‘Toeristen met waterflessen’ inderdaad. Hier ook. Je ziet er geeneen zonder een literfles water aan de mond en in de hand. Staat dat soms in de Holy Planet, dat je MOET lurken? Hebben die padvindersgidsen een contract met de flessenwaterfabrikanten of zo?

  Met plezier gelezen en ik weet al wat me te wachten staat. (Je zorgt toch wel voor airco hé?)

  Oranjebovengroet,
  Cees

 3. Ojee, wat een stad, ik zou het er niet lang uithouden.

 4. Cor Verhoef says:

  @Cees, wij hebben overal airco. Dat staat je te wachten en nog veel meer.

  @Antoinete, ieder zijn meug. Ik ga kapot in Limburg.

 5. Glaswerk says:

  Ik neem gemakshalve aan met een kleine ‘g’.

  Anders fris even mijn geheugen op wanneer ik in Bangkok geweest ben 😉

 6. Cor Verhoef says:

  Glaswerk, daar ben je weer. Ik zou het echt niet meer weten, maar je platen zijn prachtig 😉

 7. Anton Lustig says:

  Lijkt me mooie boottochtjes!
  Airco? Niet gewoon in je hempje, ieder z’n waaier en slapen op rieten matjes, met een kussen van koele jade?

 8. MAg ik daar ook wonen

 9. Hanneke Lustig says:

  Gek genoeg moest ik aan het Papendrechtse veer denken bij het lezen van je (heel herkenbare!) stukje… Het diepe ronken van de motor van die oudere schuiten dan, want de huidige lijken net naaimachines. Zwevende trossenboys hebben ze nooit gehad – hoogstens ‘zware jongens’, ex-bajesklanten met een logge leren tas op de omvangrijke buik. Dringende mensenmassa’s (waarin je als vrouw iedere fysieke aanraking met de monniken moest zien te vermijden, had ik begrepen) evenmin. Je hebt het goed getroffen!

  • Cor Verhoef says:

   Ik kan me de geur van die Papendrechtse veerponten nog herinneren. Een mengsel van smeerolie, roest en diesel.
   Mocht je in het gedrang toch tegen een monnik aangeperst worden, volstaat een glimlach en een wai. Geen vrouw overboord hoor 😉

 10. ceeschamuleau says:

  Cor, hellup! Nou ben ik je telefoonnummer weer kwijt. Ik kom om in de administratie (ben ik nooit goed in geweest) en je Skype staat ook nooit aan. Ik moet je bellen want skypen gaat blijkbaar niet (is echt heel handig, wist je dat?)
  Als je persé niet wilt skypen, mail me dan je nummer.

 11. Anton Lustig says:

  In het kader van dit Blog ben ik een boottochtje gaan maken in Hongkong. Hierover gauw meer.

  “Geen vrouw overboord”, leuke woordspeling overigens. (Net als die over die kleine lettertjes in de Koran, heel ergens anders.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s