Fins Verkiezingsblogje: Zwarte Zondag

PaulWitte Donderdag is wellicht een goed moment om een zwarte dag tegen het licht te houden…

Het zal de lezers van het Triumviraatblog niet ontgaan zijn dat afgelopen Palmzondag parlementsverkiezingen zijn gehouden in Finland. De verkiezingsstrijd was ongekend hevig, voor Finse begrippen; niet minder dan 10 procent van de verkiezingskandidaten rapporteerde bedreigingen aan hun adres. De uitslag was voor het grootste deel van de bevolking een teleurstelling. De rechts-populistische partij Perussuomalaiset (PS) won een recordaantal zetels en werd de derde grootste partij van Finland met 19,1 procent van de stemmen. De partij van de Zweedstalige Finnen behield als enige zijn zetelaantal, terwijl alle andere partijen zetels moesten afstaan aan Timo Soini en zijn “echte Finnen”.

Mijn collega’s schamen zich voor deze uitslag, maar het is niet hun schuld. Dit soort partijen haalt zijn stemmen niet onder universiteitsstaf maar bij de zogenaamde “gewone man” die bang is voor de veranderingen in de maatschappij en die vindt dat zijn stem niet wordt gehoord door de gevestigde partijen die enkel en alleen de belangen van de burgerlijke bovenlaag lijken te behartigen en die na vele jaren van coalitiepolitiek zich nog nauwelijks van elkaar onderscheiden. De typische “echte Fin” is een man, laagopgeleid, komt uit een klein plaatsje en uit het Oosten van Finland. Hij heeft een minderwaardigheidscomplex jegens beter opgeleide urbane bevolking en reageert dat af op macho wijze: “Hullie” zijn allemaal arrogant, elitair en homo. Wat de echte Fin eigenlijk wil is terugkeren naar de jaren 80, toen ruraal Finland nog van de wereld was afgesloten. Praktisch iedereen had werk en er woonden praktisch geen buitenlanders in Finland.

De PS is het politieke bastaardkind van de Plattelandspartij, een populistische partij die opkwam in de jaren 70 tegen de ontvolking van het Finse platteland dat door de hoge heren in Helsinki werd verwaarloosd. Finland zat niet in de E.E.G. en kon dus niet profiteren van de vette landbouwsubsidies die de aangesloten landen elkaar toeschoven. Deze partij bloedde dood met de Finse toetreding tot de EU en herrees als Perussuomalaiset met nieuwe strijdpunten. Wat willen de “echte Finnen” nu eigenlijk?

 • Ze zijn EU-kritisch, de achterban wil uittreding uit de EU en de Euro.
 • Ze willen immigratie inperken (vooral van niet-blanken), de achterban is ronduit vijandig ingesteld tegen alle buitenlanders, die men verantwoordelijk houdt voor een heel scala aan sociale problemen.
 • Ze willen het verplichte onderwijs in de Zweedse taal voor Finstaligen afschaffen, de achterban wil dat Finland ééntalig Fins wordt.
 • Ze willen de welvaartsstaat in stand houden, de achterban wil dat alleen echte Finnen recht hebben op sociale voorzieningen.
 • Ze willen industrie voorrang geven over het milieu, de achterban kan dat niks schelen.
 • Ze willen bezuinigen op ontwikkelingshulp, de achterban wil alle ontwikkelingshulp afschaffen.
 • Ze willen bezuinigen op alle cultuuruitingen behalve die welke de Finstalig-Finse identiteit versterken.
 • Ze willen strengere straffen voor crimineel gedrag, de achterban wil vooral de buitenlandse misdadigers levenslang in de cel zien (dit omdat er een aantal Finse ex-criminelen rondlopen in de achterban, die men niet voor het hoofd wil stoten).

Soini zelf is tevens anti-homo, anti-abortus en pro-Israel, maar dat zijn geen officiële partijstandpunten.

Door de jaren heen wist de PS nooit meer dan 5% van de stemmen te behalen, maar nu zijn ze ineens één van de grootsten. Wat is er veranderd? Er zijn twee oorzaken aan te wijzen:

 1. De partij maakte van de afschaffing van het verplichte Zweedsonderwijs een strijdpunt, wat veel jongeren aansprak.
 2. De partij wist politiek munt te slaan uit de monetaire crisis door de brave belastingbetalende Finnen af te schilderen als de slachtoffers van de de geldverspillers in Zuid Europa en de machinaties van de hoge heren in Brussel.

De Finse politiek heeft, het moet gezegd worden, zijn kalmte bewaard. De Perussuomalaiset zijn niet gedemoniseerd en alle grote partijen hebben direct gezegd dat de PS deel moet gaan uitmaken van de nieuwe regering. De stille verwachting is dat de partij wanneer geconfronteerd met regeringsverantwoordelijkheid (en de politieke realiteit) aan interne spanningen ten onder zal gaan, zoals dat bijvoorbeeld in Nederland is gebeurd met de LPF (de reden waarom de PVV zorgvuldig buiten het kabinet blijft). Een organisatie die zo snel groeit kan vaak niet genoeg gekwalificeerde mensen vinden voor belangrijke posities (hun electoraat is geen bron van goede politici) wat mogelijkheden schept voor gelukszoekers met een eigen agenda. Soini is zich bewust van dit risico en heeft alle aanstaande parlementsleden van de PS een contract laten ondertekenen waarin ze beloven de partij trouw te blijven. Dit contract heeft geen enkele juridische waarde en het geeft aan dat de leider zijn eigen volgelingen niet vertrouwd.

Hoe het verder zal gaan? We zullen het zien. Internationaal is men vooral bezorgd dat een Finse regering met daarin PS ministers een veto zal uitspreken over het EU steunpakket voor Portugal. Dit zou niet betekenen dat Portugal niet geholpen kan worden, maar het zou wel een aanzienlijke verzwakking van de EU inhouden. En het zou Finland internationaal marginaliseren, maar dat zal de typische PS aanhanger grilworst wezen.

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Fins Verkiezingsblogje: Zwarte Zondag

 1. Ja die gewone mannen en vrouwen, ik ken ze, laten zich gemakkelijk alles aanpraten en willen dat niets veranderd. Wel de luxe, niet de lasten.

 2. @Antoinette,
  Dat je sommigen kent wil ik wel geloven, in Limburg. De wereld verandert of we het willen of niet en men moet zich aanpassen (en misschien af en toe een bankdirecteur ophangen, opdat ze hun plaats weten) zodat de wereld verder kan gaan.

  @Anton,
  Niet scherp genoeg, want Daisy is niet langs geweest…

  • Anton Lustig says:

   ‘De wereld’ schijnt inderdaad te veranderen. Klopt het niet ook dat ‘links’ en ‘rechts’ gedateerde termen aan het worden zijn?
   Wie is Daisy?
   En wie is ‘hettriumviraat’ hier? Kunt naampje toevoegen via Bewerken.

 3. Het laatste nieuws is dat de PS zich teruggetrokken heeft uit de regeringsonderhandelingen vanwege de steun aan Portugal waarvoor de twee grootste partijen zich hebben uitgesproken. Nu kunnen ze net als de PVV vanuit de oppositiebanken leuzen blaffen de komende vier jaar. Dat zal ze vast weer veel stemmen opleveren.

 4. Pingback: Grensgevalletje | Het Triumvieraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s