Afgezaagd

Even een korte en kort-door-de-bochte van Anton. Het is eigenlijk niet mijn bedoeling om over Nederlandse of Europese toestanden te schrijven… Kun je nagaan, dan moet het hier wel bijzondere gebeurtenissen betreffen…
(Noot: Dit stuk is geschreven vóór Breivik.) 

Van Paul hebben we net in de vorige bijdrage kort maar in fijne bewoordingen gehoord over twee eigentijdse verschijnselen die zowel in Nederland als Finland nu hun entree hebben gedaan: rechts-populisme en schietpartijen op scholen of in winkelcentra. Nu hebben deze twee wel heel weinig met elkaar te maken, maar ze hebben wel iets met elkaar gemeen: afgezaagdheid. Ik zal het even uitleggen. 

Je hoort steeds vaker van mensen die het zich in hun hoofd halen om andere mensen neer te schieten, liefst zo veel mogelijk tegelijk. Het lijkt wel een soort rage. Het gaat hier dus toch om een idee dat op een of andere manier overwaait van de ene verdwaalde geest naar de andere. Dus eigenlijk…. afgezaagd!

Maar dan toch: hoe halen ze het in hun hoofd? Mag ik u eens vragen; heeft u een allergrootste wens, iets wat u in uw leven in ieder geval één keer gedaan wilt hebben? Hoe ongelofelijk raar is iemand die als lievelingswens heeft om zóiets te doen! Niet naar een heel mooi tropisch eiland of zo, of ijscoman worden en altijd onbeperkt je eigen ijs te mogen proeven, geen opwindende ontmoeting met een lang begeerd iemand, geen gewiekste knipkaart ter vervulling van nóg 10 wensen, maar zóiets!??

U denkt nu vast ook al: ja maar sommige psychische stoornissen zijn heel moeilijk te bevatten. Vind ik ook, dus laten we het dan toch hier maar bij laten….. alstublieft…
Wees blij dat u tenminste gezond van geest bent!

Even een ontoepasselijk maar wel erg grappig plaatje: 

(c) Evert Kwok

Twee. Nu dat hele andere, het rechts-populisme van tegenwoordig. Heel kort ook. De moraal van het verhaal kennen de meesten wel. Het is heel aardig als bepaalde mensen zeggen jou als “gewone” of “hardwerkende” man of vrouw te willen vertegenwoordigen, maar is het niet toch belangrijk om eens goed te kijken wat voor mensen dit zijn, wat voor vlees je dan in de volksvertegenwoordigings-kuip gehaald hebt?

Drie leuke voorbeelden van PVV-kamerleden, die mij zelfs vanuit China hier zijn opgevallen. (Nummer drie is al weg.)

1) Richard de Mos, die het niet eens in de gaten heeft als hij in zijn hemd gezet wordt (of als hij een vermoeden hiervan heeft dit maar zo snel mogelijk negeert.)

2) Nog vermakelijker is Lydia Helder, die in het volgende filmpje plotseling merkt dat er in de kamer blijkbaar ook gediscussieerd wordt en dan verbaal en mentaal geheel onderuit gaat: http://www.youtube.com/watch?v=R9cNsK0s9WQ

3) James Sharpe, die ten overstaan van de gehele 2de Kamer – echt waar! – de volgende vraag gesteld heeft gekregen en niets anders kon doen dan hierop bevestigend te antwoorden: “Bent u de oprichter van www punt geileomakutjes punt nl?” Een bijzonder lachmoment in de geschiedenis van het Nederlandse parlement.

Een ander moraal van het verhaal is volgens mij dat de achterban van de PVV (en van de LPF vroeger) geen vertrouwen heeft in het politieke bestel. (Wat al vaker geconstateerd is.) Er vallen vast lessen te leren voor bestuurders, zoals dat altijd al geweest is. Wat PVV-kamerleden betreft, hetgeen andere volksvertegenwoordigers zouden moeten doen is deze zoveel mogelijk inhoudelijke vragen te stellen, zodat zij zich niet kunnen beperken tot het houden van conferences om hun achterban te vermaken/paaien. Dan komt het vast nog wel goed.

Anton

Advertisements
This entry was posted in Anton Lustig, Jeremiades and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Afgezaagd

  1. Populistische partijen trekken altijd vogels van zeer diverse pluimage aan (en dat is één van de redenen waarom ze zo instabiel zijn), maar de PVV voorbeelden die je aandraagt kende ik nog niet. Ik zal nog wel in een verkiezingsblogje een boekje opendoen over de Finse tegenhanger van de PVV. Inhoudelijk doorzagen is inderdaad de beste methode om zulke sujetten de poten onder het platform der onlust vandaan te slaan. Het gebeurt te weinig omdat de media spektakel willen en de politici willen meesurfen op de golf van electorale mobilisatie die de achterban van deze partijen vertegenwoordigt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s