De Stop uit de Bloedbadkuip

PaulWat raar! Laurent Gbagbo, de exeerlijk gekozen president van Ivoorkust geeft zich over! Hoe kan dat nou? Onlangs verkondigde hij nog dat de aanhangers van gekozen president vuile landverrader, Alessane Ouattara, moesten worden uitgeroeid en afgeslacht. Nu vraagt hij bescherming van de VN, dezelfde VN die hij onlangs nog verklaarde tot vijand van Ivoorkust. Had Gbagbo – je durft het haast niet te veronderstellen – dan toch misschien géén gelijk? Mensen die weten dat ze voor de goede zaak strijden geven zich toch niet over, die gaan tot het gaatje (vaak in hun hoofd). En waarachtig er leven in de wereld meer dictatoren in ballingschap dan oprechte democraten! Dictatoren die door één of andere slordigheid van hun voetstuk gevallen zijn vinden bijna altijd wel elders onderdak, maar nooit met lege handen.

Wat we hier zich zien voltrekken, beste lezers, is post-koloniale machtspolitiek. Machtspolitiek is niet mooi of aardig, het is no nonsense en vaak niet ethisch te rijmen, maar het levert wel snelle resultaten. Als de situatie in Ivoorkust had voortgeduurd was het met zekerheid uitgelopen op grootschalige etnische zuivering en volkerenmoord een heilsstaat. De internationale gemeenschap heeft hoog en laag gesprongen om Gbagbo ertoe te bewegen zelf op te stappen. Gbagbo speelde hoog spel door in weerwil van verkiezingen en grondwet en de eensgezinde wereldopinie botweg te weigeren op te stappen dapper vast te houden aan zijn rechtmatige positie. Hij heeft de burgeroorlog wel niet gewild en gekregen, maar het liep niet zoals hij zich voorgesteld had. De stop werd uit de bloedbadkuip getrokken. Wat een geluk jammer nou.

Het is een geluk voor het land dat de rebellen van Ouattara, met de steun van Frankrijk en de VN, zo snel konden doorstoten, dat heeft het land veel ellende bespaard. Het valt te hopen dat Ouattara de teugels kan aanhalen en het land verenigen, maar daarvoor zal hij ook in eigen gelederen zonder aanziens des persoons moeten zuiveren. Oorlogsmisdadigers moeten worden gestraft ongeacht in naam van wie ze beweren gemoord te hebben.

In vele Afrikaanse landen staan verkiezingen voor de deur. De uitkomst van de patstelling in Ivoorkust kan de democraten van Afrika wind in de zeilen geven en wellicht een dictator ontroerend oprechte democraat voor het leven of twee eindelijk in het stof doen bijten.

Wat? Zit die Khadjememaar nog steeds in Libië…? Nu Nederland en Zweden de luchtmacht gestuurd hebben kan het toch niet lang meer duren? Zweden geeft trouwens openlijk toe dat de eerste inzet van hun luchtstrijdkrachten in NAVO verband, en de eerste internationale inzet überhaupt sinds de Congo crisis van de jaren 1960, als hoofddoel heeft om de Saab JAS39 Gripen straaljager te etaleren. De Franse concurrentie kreeg immers ridicuul veel gratis publiciteit voor hun waardeloze, peperdure Dassault Rafale, enkel en alleen door wat Libische tankjes plat te bombarderen. Nou, dat kunnen de vikingen van Driekronen net zo goed. Ik bedoel maar, je kan nu niet echt stellen dat de Libiërs zulke gevaarlijke vechtersbazen zijn. Zowel de rebellen als de zogenaamde regeringstroepen hebben als belangrijkste slagveld strategie een manoeuvre genaamd “wilde vlucht”. Je kan ook moeilijk anders verwachten van een land dat notabene door de Italianen werd gekoloniseerd (in diezelfde periode werden diezelfde Italianen nog door met speren bewapende Ethiopiërs verpletterend in de pan gehakt, om maar een idee te geven). Twintig jaar geleden nog werd het machtige Libische leger, bewapend met straaljagers, zwaar geschut en tanks, onder de voet gelopen door Tsjadische halfnomaden uitgerust met.. eh… Toyota pick up trucks! Stuur dus gewoon wat Japanse auto’s naar die zandbak (glitterlak niet nodig) dan komt het allemaal snel goed en is de Nipse economie ook meteen geholpen. Khadoemaarnetalsofjeneusbloedt zal net als Laurent Gbakboord bakzeil halen als het schip van schurkenstaat onder zijn voeten zinkt. De ratten rennen al alle kanten op. Nog even, brave burgers van Hamelen, nog even…

Advertisements
This entry was posted in Jeremiades, Paul Nijbakker and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to De Stop uit de Bloedbadkuip

 1. je weet het prima te vertellen maar of het ook zo zal gaan?

 2. Anton says:

  Je blog leest als een tank, Paul.
  Zijn dit nou allemaal erfenissen van het kolonialisme destijds, van verdeel-en-heers?
  Was nieuwsgierig naar berichten over de arrestatie van Gbagbo, maar het blijft ineens maar zo stil. In Libie schiet het ook maar niet op. Ik wordt ongeduldig, wil elke dag verse vorderingen in het nieuws. Sensatiezucht is dat.

 3. @Antoinette,
  Als Gbagbo eenmaal is opgestapt wordt de druk voor verandering in Libië ook weer groter. Daarom is het ook erg belangrijk dat de machtoverdracht netjes geschiedt en daarom duurt het zo lang.

  @Anton,
  De Franse TV was iets te voorbaring. Gbagbo zit daar in zijn bunker omsingeld door Ouattara’s troepen en zijn eigen leger heeft de wapens neergelegd, maar hij heeft desondanks de gore moed om voorwaarden te stellen aan zijn overgave. Hij weet dat de internationale gemeenschap wil dat hij de macht netjes overdraagt en Ouattara erkent als president om de laatste de legitimiteit te verlenen die ie nodig heeft om het land te kunnen stabiliseren na de burgeroorlog. Gbagbo wil waarschijnlijk immuniteit voor zichzelf en zijn medeplichtigen, vooral zijn vrouw, en hij wil zijn in het buitenland verstopte buit houden. Duizenden Ivoriaanse burgers zijn voor niets dood en hij zit breeduit in zijn bunker en stelt voorwaarden. Als het aan mij lag metselde Ouattara die bunker gewoon dicht, een prima ex-presidentiële gevangenis, dan kon Gbagbo voorwaarden stellen tot ie blauw in z’n gezicht was. Maar Ouattara wil het spel volgens de regels spelen, de steun van de internationale gemeenschap is daarvan ook afhankelijk. Het enige wat ie naar verluidt gedaan heeft is de staatstelevisie opdracht geven om de film “Der Untergang” (over de laatste dagen van Hitler in de Führerbunker) te spelen. Hij heeft wel humor die Ouattara.

 4. Anton says:

  Triest, die dictators.
  Haha, goeie van die film “Der Untergang”!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s