EEN AKKEFIETJES OORLOG…

CorOndergesneeuwd door het nieuws over de Arabische dominostenen,  waarvan het getik menig westers diplomaat een zenuwaanval bezorgd, want vergeet niet dat westerse landen een mantra hebben: These dictators may be bastards, but they’re OUR bastards.

Maar daar wil ik het vandaag, trouwe lezer, niet over hebben.

Ik wil het hebben over een akkefietje tussen Thailand, een land met mooie stranden, lage prijzen, lieve mensen, tempels en dromerige rijstvelden, en Cambodja, een land met dertig jaar (burger)oorlog achter de rug, een bevolking die gedecimeerd werd tijdens de terreur van het Khmer Rouge regime, een premier die het land in de verkoop doet aan de hoogste bieder -ik kom daar later nog op terug- mooie stranden, een vriendelijke bevolking, tempels en dromerige rijstvelden…

Het akkefietje betreft een oude Hindu tempel, Preah Vihar, ooit door de Khmer gebouwd, lang geleden, in de tijd dat Willem van Oranje nog niet geboren was.

Die tempel, inmiddels verworden tot een onaanzienlijke ruine, bevindt zich op de grens tussen Thailand en Cambodja en er is in de afgelopen twee jaar heibel ontstaan tot welk land die tempel nu eigenlijk behoort.

Pontonbrug

Thaise genie troepen bouwen een geimproviseerde brug op een grensrivier zodat er straks tanks over kunnen rollen nadat alle bestaande bruggen opgeblazen zijn..

Om een heel lang verhaal kort te maken, de twee landen die wat betreft taal en cultuur zoveel gemeen hebben, zijn op voet van oorlog met elkaar om een paar oude stenen en 4.6 vierkante km land.

De messen worden geslepen. De Bangkok Post kondigde gisteren aan dat de bestelde Jet Fighters, gemaakt in Zweden gearriveerd waren. De Thaise premier Abhisit verkondigde dat de volgende Cambodjaanse provacatie “zwaar afgestraft zou worden” en het Thaise leger “paraat” is. (Beide regeringsleiders beschuldigen elkaar ervan dat “hij begon”-relaterend aan de schermutselingen die plaatsvonden tussen Cambodjaanse en Thaise troepen).

Het lullige van dit soort politieke spelletjes -want dat zijn het, alleen met bloed aan de muur- is dat degenen die het hardst schreeuwen “aanvallen!” vaak in een comfortabele Lagerhuis stoel zitten.

Ik vroeg van de week aan mijn leerlingen wat ze nu dachten over de hele affaire. Ze waren het er allemaal over eens dat Cambodja “sucked” (De Thaise propagandamachine werkt kennelijk)

Toen ik vroeg (16-17 jarige leerlingen) of ze bereid zouden zijn hun eigen kinderen naar het front te sturen in een oorlog over een ruine.

“Nooit!”

“Maar de Thaise soldaten, die ongetwijfeld ook vaders en moeder hebben, moeten die dan sterven voor een ouwe ruine?”

Stilte

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to EEN AKKEFIETJES OORLOG…

 1. Rob Alberts says:

  Het Boeddhisme is toch de meest vredelievende religie die er op Aarde is? Kunnen we niet een paar Boeddhisten monniken naar deze landen sturen …..
  Bezorgde groet

  • Cor Verhoef says:

   @Rob,
   Er hoeven geen Boeddhisten naar Thailand en Cambodja gestuurd te worden, er lopen er hier al genoeg rond 😉

   Het opwoelen van nationalistische sentimenten wordt door de huidige machthebbers gebruikt voor politiek gewin aan het thuisfront.
   Nazi-propagandist Goebbels riep in de jaren ’30 al: “Wanneer je positie als leider van een land wankel dreigt te worden begin je gewoon een oorlog en vriend en vijand staat we achter je”

 2. Cor, het is triest, oorlog om een paar vierkante meter. Er zal wel domme dictator trots achter zitten. Maar moeten daarvoor mensen sneuvelen?

 3. ceeschamuleau says:

  Laat ik mijn medegevangenen nou dezelfde vraag hebben gesteld Cor! Ze wilden onmiddellijk naar het front om de Thais een poepje te laten ruiken. Ik nog zeggen: jullie kunnen met die 10 halftracks uit de tachtigjarige oorlog nog geen deuk in een pakje boter schieten, maar nee hoor, het moreel zou ze de overwinning bezorgen en de koning hebben ze mee.
  Mits ze hun straf wordt vrijgescholden, uiteraard.

  Ceesgegroetje

 4. Cees,

  We hebben hier achthonderd generaals. Die spelen de hele dag golf. Er worden elke dag wapens gejat, uit wapen-depots in de kazernes is het Zuiden door zuidelijke rebelse idioten. Het Thaise leger bestaat uit louter en alleen uit idioten.

  Geloof me, wanneer het op een (grens)oorlog aankomt tussen Thailand en Cambodja dan is het binnen enkele dagen bekeken. De Thaise bevolking heeft veel meer te verliezen.
  Mijn baas Chester, heeft in 1972 geopereerd achter Vietconglinies in Cambodja, toen de Amerikanen officieel al lang weg waren:

  “A bunch of mean motherfuckers, those Khmer. We were fuckin’ scared of those guys. They didn’t give a shit about anything. Nobody wants to go to war with these guys”

  Snappie? De opmerking van je celgenoot raakt meer ijzer dan je denkt. De Thais hebben misschien meer geld, vliegtuigen en ander wapentuig maar TEVEEL TE VERLIEZEN. Vrouw thuis. Kinderen thuis waarvan er een naar de universiteit gaat.
  De Khmer hebben niks. Die gaan tot het gaatje. Een oorlog tussen Thailand en Cambodja wordt 0-10

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s