Standplaats Tornio: Sportievigheden

PaulWeinig mensen weten dat Finland een paradijs is voor sportievelingen. Allerlei takken van sport worden in het hoge Noorden bedreven, maar het is een teken van Finland’s geisoleerde ligging, aan de rand van de Europese civilisatie, dat edele sporten als fierljeppen, kaatsen, kolven en klootschieten hier volledig onbekend zijn. Daarentegen kent het land geheel eigen pittoreske en rustieke tradities op sportief gebied welke op hun beurt nog niet zijn doorgedrongen tot het centrum van de Europese civilisatie dat Nederland heet.

Zo houd je hem vast voor de worp (foto: Internet)Moerasvoetbal is in het drassige Nederland nog wel denkbaar, maar zo is daar in Finland ook het ludieke laarsgooien, geboren uit de gewoonte om bij het uittrekken van het voetschoeisel na een lange dag van banjeren in zompige bossen, de onwelriekende lederwaren zover als mogelijk van het edel reukorgaan te verwijderen. Laarsgooien wordt tegenwoordig gedaan met gestandaardiseerde wedstrijdlaarzen van Nokian of zo, maar het is een sport op zijn retour.

Daarentegen heeft mobieltjewerpen sinds zijn conceptie enorm aan populariteit gewonnen. Geboren uit het traditionele laarsgooien, gepaard met de onverwoestbaarheid van de oude Nokia mobieltjes heeft het sinds het jaar 2000 een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn verschillende wedstrijdklassen gebaseerd op het gewicht van het mobieltje. Op internationale kampioenschappen worden worpen van meer dan 50 meter genoteerd! (Het wereldrecord staat momenteel op naam van een Brit met een worp van 95,83 meter.) Er bestaat ook een wintercompetitie in mobieltjewerpen (wat in Finland erg practisch is).

Wijvensjouwen, een stuk minder gevaarlijk dan saunazittenEen andere Finse tradtionele sport is het zogenaamde wijvensjouwen, waarin deelnemers een hindernisbaan moeten afleggen met een vrouwspersoon als handicap op de rug of om de hals. De oorsprong van deze traditie is historisch, al zijn de deskundigen het er niet over eens of het jonge koppel van oorsprong op de vlucht was voor de Rus of voor de vader van het meisje (steevast een welgeoutilleerde houthakker). De winnaar krijgt als prijs het gewicht van zijn vrouw in bier. Deze tak van sport is derhalve onverminderd populair, behalve bij mannen met een zwakke rug en een mastodont als bruid.

Voor wie al deze takken van sport te energiek zijn is er de ultieme test van moed en uithoudingsvermogen bekend onder de naam saunazitten. Hiervoor hoeft de deelnemer niets meer te doen dan zo lang mogelijk in een hete sauna te zitten, net zo lang tot alle tegenstanders vuurrood en kotsend het zweethok verlaten hebben. Bij de laatste wereldkampioenschappen saunazitten overleed de winnaar en werd de behaler van de zilveren medaille met brandwonden over 70% van het lichaam naar het ziekenhuis afgevoerd. Paalzitten is peanuts vergeleken bij een Finse sauna, dat blijkt maar weer.

Last but not least, bedrijven de Finnen ook nog een primitieve vorm van competitief comazuipen welke bekend staat onder de naam ”vrijdagavond”, en de langere wedstrijden worden wel ”weekend” genoemd, al is dat onofficieel. Deze sport, welke vaak ongeorganiseerd en zonder scheidsrechters wordt bedreven, is nog de meest wijd verbreide der traditionele tijdverdrijven in het land der duizend meren.

Finland – Sportland,  een welverdiend etiket.

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Standplaats Tornio: Sportievigheden

  1. Comazuipen, vrijdagavond noemen, getuigt van een groot inlevingsvermogen

  2. Indrinkingsvermogen vind ik zelf een passender term…

  3. Pingback: Standplaats Tornio: Grensoverschrijdende Sex | Het Triumvieraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s