Standplaats Tornio: Penkkarit

PaulHet weersverschil tussen Tornio en een dorp in AziëZoals u zelf, waarde lezer, op de gekopieerde weerwidgets kan aflezen was er vanochtend een verschil van pak ’em beet 65 graden tussen het zweetvleterige Bangkok en mijn koele lokatie. Deze week is het dus lekker winterweer in Tornio, wolkenloze luchten zorgen voor middagstemperaturen onder de min 20. Er was dan ook weinig volk op straat de afgelopen dagen en vandaag zorgde dat voor een probleem.

Vandaag is het namelijk het feest der Penkkarit. Dit is een Finse schooltraditie. De leerlingen in de laatste klas van de middelbare school vieren hun laatste schooldag. Vanaf vandaag is het enkel nog blokken geblazen voor de eindexamens. In Finland kom je enkel de universiteit binnen met de beste cijfers (niks geen loting), dus u moet niet denken, beste lezers, dat die jongelui de rest van het schooljaar gaan lanterfanten. Maar vandaag is het echter feest voor hen en dat wordt traditioneel gevierd door op versierde vrachtwagens door stad en dorp te toeren met veel lawaai en smijtend met snoepjes.

Door de koude van vandaag viel die traditie helaas lelijk in het water, of liever de sneeuw. Ik heb dan ook geen plaatje van de lokale gymnasiasten in optocht, maar wel eentje (via WikiMedia) van hetzelfde fenomeen ergens in het zuiden van Finland waar het iets minder koud was vandaag.

De opgetuigde Penkkarit vrachtwagens

Deze plaat van een Penkkarit optocht komt duidelijk uit een grotere stad dan Tornio, waar ik nog nooit meer dan twee vrachtwagens scholieren heb zien rondrijden.

Vanhojen tanssi ergens in een sporthal

Er wordt niet om het even wat gedanst hoor; de dansen zijn vooral traditioneel Fins.

Morgen is het Vanhojenpäivä, het feest van de senioren, dat wil zeggen de leerlingen die na vandaag de oudsten zijn (omdat het leerjaar boven hen niet meer naar school komt, behalve dan voor de examens in Mei). Vanhojen päivä wordt, gelukkig voor de jongelui, binnen gevierd met een scholierenbal. De jongens in het pak en de meisjes in het lang. Voor vele jongedames is dit feest het hoogtepunt van hun schoolcarrière en kleine fortuinen worden uitgegeven aan baljurken, om één dag te kunnen schitteren, al moeten ze, door een traditioneel gebrek aan danslustige jongeheren, vaak een danspartner delen. Door een tekort aan echte balzalen wordt er gedanst in de sportzalen van de lokale scholen, waar vele apetrotse ouders komen kijken.

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Standplaats Tornio: Penkkarit

 1. Mooi traditie, alleen die kou, vreselijk.

 2. Tante Til says:

  Leuk dat temperatuursverschil!
  Je zult het maar ondergaan… Stel je vliegt nu van Tornio naar Bangkok. Hoe erg zou je lichaam daarvan schrikken?

 3. Cor Verhoef says:

  Zo te zien wordt het vandaag bij jou slechts min zeventien. De zwembroek kan uit het vet.

  • Op het moment dat ik dit lees, acht uur ‘s ochtends, is het nog min 33,2 graden, dus ik maak me nog geen zorgen. De Finse meteorologische dienst geeft als middagtemperatuur slechts min 23 op. Heerlijk weer voor een wandeling!

 4. Die kou daar,ik zou er niet tegen kunnen.Je accepteert het niet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s